Tudnátok nekem ajánlani önvédelmi sportot / önvédelemre alkalmas harcművészetet kb. költségekkel együtt?
Nem írtad meg, hogy hány éves vagy, és hogy egyáltalán a lakóhelyeden mire van lehetőséged.
Mert bármilyen edzésben az a legfontosabb, hogy elérhető távolságban legyen és jó időpontban legyenek az edzések -- enélkül elég gyorsan csökkenni fog a motivációd és abba fogod hagyni.
Ha önvédelem a célod, akkor tudnod kell, hogy az ökölharc az alapja mindennek, ha ez nem megy, akkor nem fogsz tudni semmilyen csodás karfeszítéseket vagy dobásokat végrehajtani. Ökölharcot pedig olyan edzésen tudsz a legjobban tanulni, amelyet (puha, box-)kesztyűben gyakorolnak.
Általában rúgni is nagyon fontos megtanulni (főleg a rúgások elleni védekezés miatt), de erről meg tudnod kell, hogy a rúgós sportok (karate stb.) nagyon igénybe veszik a térdedet, így neked kell mérlegelned, hogy milyen mértékig akarsz ezekben elmerülni.
A fentiek miatt én a box/kick-box/thai box vagy savate (franciabox) közül válogatnék első körben, attól függően, hogy merre laksz. Az se mindegy, hogy milyen a helyi edző, milyenek az edzéstársak, milyen a hely atmoszférája stb.
Én elsősorban a bokszot ajánlanám, de csak akkor, ha találsz _normális_ edzőt, aki rendesen megtanít bokszolni, és olyan edzéstársakat, akik nem verik szét a fejedet. Ha jó egy edzés, a bokszedzésen a sérülések kockázata minimális és az agyadat se verik szét. Keress a környékeden a fentiek közül edzéseket és nézd meg őket.
Utána meg, ha már 2-3-4 éve csinálod, és hiányozni kezdenek a karfeszítős stb. kontrolltechnikák, vagy szeretnél test-test elleni küzdelmet vagy földharcot tanulni, akkor mellé tudsz venni aikidót, judót, BJJ-t vagy hasonlót.
(És ne ülj fel azoknak a stílusoknak, amelyekben "minden van", mert mindent, egy edzésen nem lehet megtanulni, ez teljesen biztos.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!