Önvédelemre gyors futás jó sport?
Rájöttem hogy önvédelemre a legnagyobb eséllyel sikerre vivő megoldás, a futás.
Minden egyéb esetben elég nagy veszélynek teszem ki magam.
A támadók egy része már akkor feladja amikor a kiszemelt célpont elfut.
Szóval én arra törekszem hogy a fejlesszem a sprintelési technikámat és hogy adott veszélyhelyzetben a minél gyorsabban el tudjak tűnni a támadó szeme elől.
Egyébként érdekes hogy az ilyen típusú önvédelmi futást nem oktatják úgy mint mondjuk egyéb önvédelmi technikákat, pedig annyira alapvető.
Így van, a legjobb ha elfut az ember. Így van a legnagyobb esélyed rá hogy nagyobb probléma nélkül megúszd. Plusz jó futó leszel.
Mennyi idős vagy? Ha nem vagy még idősebb akkor járj el atlétika edzésre.
# 3
45km/h-val? :D Annyival nem is kell, de az biztos hogy még egy tapasztalt hobbi futó is simán lehagyja az utcán kötözködésből élő genetikai hulladékokat, akik 10 méter után kiköpik a tüdejüket. :D
Egyszer megkérdeztem a minden nap másmilyen harcművészeti edzésre járó kollégámat, hogy mit tesz, ha megtámadják.
1. Kidumálja magát
2. Elfut
Két ember ellen akkor is kicsi az esélye, ha ő képzett. Egy emberrel sem életbitosítás megküzdeni, ha az illetőnél kés van.
1: Ha már "elfogott", akkor a legtöbb harcművészet sem ér sokat. Ha nincs épp közvetlen kontakt, akkor meg a futás is jó.
3;
Hobbi futók többsége hosszútáv futó. Azok körében, akik nem kimondottan edzenek sprintre, a genetikai adottságok számítanak elsősorban.
6!
Aki renszeresen fut hosszabb távokat, az valószínűleg rövid távon is gyorsabb lesz annál, aki semmilyen távot sem szokott futni. Ha 200 métert lefutnak, akkor onnantól úgyis az állóképesség dont.
# 6
# 8
Igen én is elsősorban hegyi terepfutással edzek, de egy ideje elkezdtem mellette sprintre is edzeni. Tényleg nagyon más maga a technika. Hát még van mit fejlődni, jelenleg ott tartok hogy kb. 40 mp.ig tudok tartani 25 km/h-ás sebességet.
8:
Nem igaz, és ezt saját tapasztalatból is írom. A legtöbb hobbifutó nem is csinál gyorsító edzéseket (elvileg kellene), a hosszú egyenletes futásoktól meg nem igazán fejlődik a sprint, sőt romolhat is az izomvesztés miatt.
Én leginkább akkor éreztem ezt, amikor egyszer sok idő után elmentem egy kosárlabda edzésre (előtte 6-8 éve kosaraztam), és a sok gyors sprint nem csak nem ment, de sokkal durvábban elfáradtam, mint 20 km futástól.
Ha pedig 200 méteren utolérnek, akkor mindegy milyen hosszútávfutó vagy. Nekem mondjuk a 400 is gyenge, de 800-on vagyok sem jó, bár addigra már azért egy nem futó kifulladna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!