Első futásnak ez milyen eredmény?
5km - 34 perc, átlagsebesség 8,75kmh
1,3 km séta rá levezetésnek, amíg visszaértem a kocsihoz :D
súlyzós edzéseket csinálok, csak rájöttem, hogy kardió is kell a kondi mellé, mert állóképességet nem ad annyira :)
26F
10:
Simán, ha komolyan veszi az edzést. A 34 az nulla edzettséget jelent, 25-26-ig 26 évesen nagyon hamar el tud jutni, az elején nagyon gyors a fejlődés.
13:
20-at nem írtam, 25-26-ot pedig nem egy évre írtam, hanem azt írtam, nagyon gyorsan (mondjuk fél év).
Összevetésként mikor én anno 19 évesen nullaról kezdtem, az első 3000-es felmérőm 17 percen kívül volt, 1 évvel később 12 percenbelül. Csak ehhez kellett heti 5-7 rendszeres edzés és 15 kg fogyás.
26 évesen még közel ilyen gyors fejlődésre képes az ember futásban, a 23 perc meg nem extra idő egy 26 éves férfinak, hanem az egy normál erőnlétet jelent.
"Csak ehhez kellett heti 5-7 rendszeres edzés és 15 kg fogyás."
Csak. :D
Csűrheted, csavarhatod itt a dolgokat de attolzeg még nem így működik. Ezt a szintet a futók jelentős része soha nem éri el. Pláne nem ennyi idő alatt.
14:
Már hogyne működne így? Az elején egy fiatal, egészséges, de leépült erőnlétű ember esetében nagyon gyors a fejlődés, eljut egy közepes szintre, utána ez a fejlődés belassul. Nyilván csak tipp amit írok, mert lehet, hogy 1 év alatt rendszeres és jól felépített edzéstervvel csak 26-ig jutna, de az is lehet, hogy 21-ig, ez egyéni adottság függő. Utána meg simán egy újabb év lehet még egy perc, ilyenek nagyságrendileg az arányok.
Azért nem működik, mert a futást elkezdők nagyrésze feladja.
Te is írtad, 5-7 edzés/hét. Eddig mennyit is edzett? 0/hét.
10-ből 8 feladja pár hónap alatt. A maradék 2-re igaz lehet amit írsz.
"Azért nem működik, mert a futást elkezdők nagyrésze feladja."
Igaz. De én arra írtam, hogy ha nem adja fel, ha rendszeresen fut. Nyilván nem azt feltételeztem, hogy feladja, mert akkor az is lehet, hogy 1 év múlva meg 35 alatt fogja lefutni, 10 év múlva meg már le sem fogja tudni az 5 km-t.
Egyébként abban igazad van, hogy 10-ből 8 feladja, pontosan emiatt van, hogy mondjuk reddit runningon a fórum látogatóinak többsége mindössze néhány hónapja fut, mert ezek az emberek cserélődnek. De pontosan emiatt gondolják sokan mondjuk a 23 perces 5 km-t jónak, holott aki következetesen, rendszeresen fut, előbb-utóbb eljut odáig (nyilván aki 70 évesen kezdi, az nem), csak a többségre ez nem igaz. De nehogy már az legyen a mérce, hogy max. 2 hónapig rendszeresen fut, aztán feladja.
Összehasonlításnak feleségem, aki 27 éves, nem szokott futni, de túrázni igen, a teljes felkészülése 1 darab Margitsziget kör volt 2 héttel előtte, 2 éve elindult egy munkahelyi váltóban, 8.7 km-t futott le 51:50 alatt. Ez nagyjából 6 perc/km-es tempó. Ehhez képest te 34 perc alatt futottál le, ami 6:48-as tempó, ami jóval lassabb nála, pedig ő sem edzett futásban és nő.
Erőnléti téren bizony edzetlen vagy. Nyilván kondizás mellett senki sem 20 perces 5 km-eket fut, de valamekkora erőnlétet azért érdemes fenntartani, főleg mert nulla erőnléttel a szívednek fog ártani a kondizás. Ha majd 25-26 perc alatt tudod lefutni (nem edzésként, felmérőként), az már rendben van. Heti 1, max. 2 kocogás kondizás mellett az jó irány, azzal még nem hatráltatod számottevően az izomépítést, ugyanakkor az erőnlétedet is karban tudod tartani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!