Egy Aikido és Wing Chun, mennyire lehet hatékony önvédelemre?
Kedves Chrillex, amit te a másik kérdésnél megcáfoltál, abból konkrétan semmi sem igaz abban a formában. Amiket te ott írtál, az igen régen volt már úgy. Nagyon régen. Több mint 20 éve benne vagyok a témában, ismerem az ilyen-olyan szövetségeket, egyesületeket.
De nem is ez a lényeg. A lényeg az, hogy manapság legyen az harcművészet, küzdősport... nagyon limitáltan lehet alkalmazni, még egy fegyvertelen ember ellen is az utcán. Több ellen pedig 100%-osan sehogy sem.
"Az önvédelmi eszközökkel az a gond, hogy ha nem TUDOD vagy nem SKERÜL őket használni, akkor többet ártasz vele magadnak, mint ha nálad sem lett volna. Ráadásul ha mégis sikerül használnod, viszont ha a konfliktusból rendőrségi ügy lesz és te pont kifogsz egy nem túl jó fej bírót vagy ügyészt, akkor akár komoly büntetésre is számíthatsz (jogos volt-e a fellépésed, arányos volt-e a fellépésed, volt-e engedélyed erre-arra)."
Megsúgok egy titkot, ezek használatát is lehet ám gyakorolni.
Valamint milyen rendőrségi ügyed lehet a qva paprikasprayből, vagy gázpisztolyból, sokkolóból? Ha van tanú, akkor bizonyítja, hogy szükséges volt elővenned, ha nincs akkor mégjobb .
Írtad boxolsz, képzeld magam is űztem kölönféle küzdőstílusokat, nem egyet. Na visszatérve hozzád, ha sparringoltál már életedben, akkor gondolom tudod, hogy rendezett körülmények között sem egyszerű a kontrollt átvenni, megtartani, másra erőltetni a stílusod, és itt csak egy személyről van szó. Ha többen vannak, akkor pedig erre minimális esélyed van, ha magyarázni kell miért, akkor kérlek szólj, és szívesen kifejtem.Az ilyen 1vs1 cicafigtokat meg el lehet felejteni, mert rég nincs ilyen.
Én Szlovákiában élek több mint 10 éve. Szerencsére itt az általam említett stílusok jól vannak oktatva és a költségvetésükkel sincs probléma. Színvonalasak a versenyedzések is és a hobbista tréningek is jó minőségűek. Ha Magyarországon ez már rég nincs így, az szomorú! Ezt viszont nem tudtam! Több magyar küzdősport/harcművészet egyesület vezetőjét ismerem és még sosem panaszkodtak. Lehet, hogy csak azért, mert nem akartak.
A lényeg: azért válasszátok a küzdősportok világát, mert tetszik nektek. Szeretnétek sparringelni, szeretnétek felerősíteni az izomzatotokat, csontozatotokat, izületeiteket, szeretnétek fejleszteni az állóképességeteket, a mozgáskoordinációtokat, vagy esetleg fiatalok vagytok és szeretnétek versenyezni. Ha csak annyi az elképzelésetek a küzdősportokról, hogy ott majd megtanítanak titeket a mindent elsöprő önvédelemre, vagy hogy majd úgy fogtok verekedni pár hónap múlva, mint Jason Statham, akkor hanyagoljátok az egészet és válasszatok más sportágat!
#CHRILLEX
Nem értem mi ez a nagy nekem esés, srácok! Egy platformon vagyunk teljesen! Mindenki egyetért mindenkivel. Gyakorlatilag ugyanazokat a dolgokat írjátok le, mint én. Az önvédelmi eszközök közül csak a legálisan viselhető cuccokat ajánlom és azt is csak akkor, ha tudod használni mert megtanultad. Még egyszer elmondom: ha nem TUDOD őket használni, mert nem tanultad meg, akkor felejtsd el!
Előfordulhatnak még 1VS1 bunyók, mifelénk elő is szoktak. Nehéz átvenni a kontrollt, valóban, ezért célszerű még ezeket is elkerülni. De ha mégis belekeveredsz és ideálisak a körülmények, akkor lehet segítségedre a küzdősport. Ha nem ideálisak a körülmények, akkor cumi! Több támadó ellen csak a futás segíthet! Most írom le ezt századjára! Valaki még esetleg nem érti?
#CHRILLEX
CHRILLEX komám, jómagam is szlovákiai lakos vagyok, és nagyon nem úgy van ahogy mondod, jól vannak oktatva a stílusok? Melyik a heti 2-szer tartott 1 órás karate?
Képzeld el nálunk a goju ryu, meg a kickbox van leginkább elterjedve. Max a nagyobb városokban van komolyabb felhozatal, pl Kassán.
De ez most teljesen mellékes, mert az utcai szitukban, legyen az Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, az van amit próbálunk itt tudtotokra adni. Tehát többen támadnak egy személyre. És hiába boxolsz, karatézol, krav magázol, macskafarok jitsuzol x éve, a kés, ütő, túlerő, meglepetés, nyers brutalitás akkor is előnyben lesz. Felteszed a kezed? Táncikálsz? Mire mégy vele? Kapásból 3-4 variációt tudnék arra miképpen szívhatod meg így is. Ugye nem kell lekörmölni.
R-go, hiába jobb minőségű az oktatás, akkor se mész sokra vele, mert a fentebb leírt dolgok miatt ígyis-úgyis hátrányban leszel.
"Előfordulhatnak még 1VS1 bunyók, mifelénk elő is szoktak. Nehéz átvenni a kontrollt, valóban, ezért célszerű még ezeket is elkerülni.De ha mégis belekeveredsz és ideálisak a körülmények, akkor lehet segítségedre a küzdősport.
"
És? Felveszed az állást, én meg elfújlak, és míg azzal vagy elfoglalva, hogy ismét láss, simán lezsákollak, stílus ismerete nélkül is.
Nálunk különben sincs annyiféle stílus mint M.O-n. Pl Xing yi-t nem is látok, Bagua is csak Pozsonyban. Nagyon szét vannak szórva a jónak mondható stílusok.
Én azon röhögök mindig amikor a savate-t istenítik. Amit Franciaországon kívül, Európában és a világ más részein oktatnak savate-ot, az SPORTsavate. Ami alig van köszönőviszonyba az eredetivel. Pesten a magyar savate edzők - hiába van franciából edzői fokozatuk - semmit sem tudnak az eredeti savateról. Persze a sportsavate, még mindig jobb mint a wing tsun, kyokushin meg a többi marhaság. De az, hogy az jó színvonalú... mihez képest.
Én sparringoltam a Német Savate Szövetség elnökével is, hát semmit sem tud. ahogyan a belga, orosz, olasz....egyik sem. Még az edzőm oda is súgta nekem, hogy finom legyek vele. Akármelyik kezdő tanítvány összekötözött kézzel is kipitsázza akármelyik másik ország savate szövetségének a nagykutyáját.
Ha ti tudnátok mi az igazi savate, pislognátok rendesen. Aki magyarban savatezik, az kb annyi, hogy cipőben kickboxol, na jó.. kicsit komolyabb. De ennyi. Nem tanultok térdelni, lábat megrúgni, könyökölni, fonákot ütni, se dobni. A legtöbb sport savatéban tilos rúgni az ellenfél lábát, pláne versenyeken. Az eredeti savate rúgásainak a 80%-a az, hogy hogyan rúgod szét a lábát a másiknak. Egyedül a spanyol savatesok komolyabban bunyózni a franciákkal. De miért? Mert amúgy zipotások. A zipota pedig a savate durvább baszk verziója. Sportpolitika miatt, persze adnak a franciák is mesterfokozatot más országbéli savatésoknak (akik Franciában alig jobbak a kezdőknél) hadd népszerűsítsék a stílust.
Azért mondom, hogy mi számít jó színvonalnak az egy külön téma. Unokatesóm pesten thai boxol a Rehák Györgynél öt éve, ha nem több. Ismerjük az urat, magyar muay thai legenda, mint a Zilai vagy a Kunkli. Tehát magyar viszonylatban az egyik legjobb thai box edzés ott van. Könyököst nagyon ritkán gyakorolnak, azt is pajzson. Igazából kickbox az egész, térdelésekkel. Nem a klasszikus IGAZI muay thai.
Önvédelemre a lőfegyveren kívül semmi nem jó. Én Franciában élek kint mér 7. éve. Tanultam eredeti savate-ot, arnist, anno régen kyokushinoztam Angliában kínaitól tanultam kungfut. Egy amerikai tart itt edzést Catchwrestlinget (ami a szabadfogású birkó és a BJJ között egyfajta átmenet, lényegében birkózás, fojtással, földharccal, kopogtatásig).
A lényeg kb. 20 éve tolom a küzdősport ipart én is. Még is van maroklőfegyverre engedélyem. Ha megtámadnának többen, lábon lövöm az egyiket. Ha nem ilyednének meg akkor a következőt is. Csak van annyi eszük, hogy inkább elvonszolják onnan a sérült társukat. Nem vagyok ostoba, hogy 4-5 késes, viperás, baseballütős emberke ellen, neki álljak pusztakézzel ütni-rúgni. Széttépnének, mint foxi a lábtörlőt. Pedig 190 centi felett vagyok és súlyban is meghaladom a mázsát. és nem vagyok 15 éves ecsetfejű mamakedvence. Önvédelemre a lőfegyveren kívül semmi nem jó. Erős szélben a gázsprayt is cseszheted, sőt szűk térben ha nem tudsz elfutni, magadat is vakíthatod vele. Van nálad kés vagy vipera? Na és? Mire szúrsz/ütsz az egyik felé, a másik viperával eltöri a fegyvert tartó kezedet. Lehetsz te akármilyen kali mester. A legjobb ha kidumálod magad. Engem anno az mentett meg. Marseille külvárosában azért vannak arabok, feketék.. sok mindenki. Manapság már nem, de régebben veszélyesebb volt. Amilyen arcok ott járkáltak, ott meg lehetett cseszni akárhány éves harcművészeti múltat.
„meg amúgy 18as kit fújsz te el? :D lehet hogy bejön ez a lezsákolós taktikád de van olyan bokszoló akit ha megpróbálsz elfújni akkor addigra úgy megdarál hogy azt se tudod merre áll a fejed. jó a boksz meg a többi rendes igazi küzdősport mert segíthet a bajban de ezek se jelentenek száz százalékos önvédelmet. nem is mondta senki.“
Ne zavarjon, hogy a sprayek nagyobb távolságból is használhatóak :D
írtad a xing yit meg a baguát. aki szerint ezek jó stílusok annak a véleménye nem sokat ér :DD
Hidd el, vannak annyira jók ezek a stílusok, mint az általad rendes küzdősportnak titulált rendszerek, ha kicsit értenél a témához, és nem McGregor, meg Tony Jaa volna a példakép, akkor tudnád, hogy a Xing Yi-t egy katona fejlesztette ki és alkalmazta háborúk során, a Bagua direkt ellene lett kifejlesztve. Szintúgy sparringolnak ebben a 2 stílusban mint a boxban, thai boxban, savate-ban :D És ha normális, rendes edzőt fogsz ki akkor csontkeményítések is találhatóak benne.
A Xing Yi egy lineáris mozgású offenzív irányzat, amiben a védekezés is támadás. Kb mellkas magasságig rúgnak, valamint minőségi az ütéstechnikájuk is.
Bagua: Főképp tenyeres ütések és alacsony rúgások jellemzik. Sok testcsavarásos technikát használ. Lépésrendszere bonyolult ugyan, de roppant hatékony.
" ne játszátok már meg hogy ti afrikában laktok ahol minden nap tíz fős falkák támadnak meg egyedül sétáló embereket. se magyarország se szlovákia nem afrika. előfordulnak durva esetek de úgy írtátok most le az egészet hogy csak két lehetőség van. vagy oltogatás lesz meg szájkarate vagy egyből bandaháború fegyverrel puskákkal kardokkal. kicsit azért lehetnétek gyakorlatiasabbak. tényleg ritkábbak az egy vs egy elleni bunyók de azért még mindig vannak bőven pláne szórakozóhelyek környékén sulikba vagy rosszabb környékeken ilyesmik. ha egy vs egy bunyó van akkor jelenthet előnyt a küzdősport pláne ha az a valaki jó benne vagy régóta csinálja meg minden más is klappol. nem biztos hogy előnyt jelent de akár jelenthet. ne próbáljátok meg azt állítani hogy nem mert kiröhög titeket mindenki :D"
Te nagyon el vagy tévedve kisfiam. Egyrészt, egyikük sem írta, hogy annyira rossz lenne a közbiztonság. Mert Magyarban a Nyóckerben is végig sétálhatsz este nyugodtan, nem lesz semmi. Amiről te írsz, a szórakozó helyeken és a suliban lévő 1 kontra 1 punciharc (ami már iszonyatosan ritka), az nem önvédelem kategória. Ha viszont egy rossz környéken rossz társaságba belekeveredsz, ott semmit sem ér, egy küzdősport sem. Mert ott már régóta nincs 1vs1 bunyó. Bőven nincsen már sehol 1vs1 harcok. Inkább pont te lehetnél tájékozottabb és gyakorlatiasabb. Azt ugye tudod, hogy bőven 30+-os emberkékkel beszélgetsz, akik már akkor küzdősportoltak, mikor anyád a szüzességét sem vesztette el.
Gyerekek nyugodjunk le! Élvezzük a szórakoztató dolgokat, krikett, baseball, tollaslabda, pingpong, evezés, gyalogtúra, vitorlázórepülés, hőlégballon, hegyi kerékpár, jóga, séta.
Aztán rántott hús krumpli salátával, és csülkös marhapörkölt jó vörösborosan. :) Uccu neki!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!