Az aikido mennyire hatékony önvédelemre?
El akarok kezdeni aikidozni, de sokan azt mondják, illetve sok helyen azt olvasom, hogy ezzel valójában nem fogom tudni megvédeni magam az utcán, meg hogy nem is az az elsődleges célja.
Viszont ha utcán veszélyes helyzetben olyan elemeket is alkalmazok, amik alapból nincsenek az aikidoban, tehát hogy visszaütök, vagy ahol érem megütöm stb.,(szóval valahogy segítem magam) és ezek után alkalmazok valamilyen aikido technikát, akkor már hatékony az aikido?
Ez egy nehéz kérdés. Ha nem bokszolsz (thai box, kick-box, savate stb.) mellette, akkor nem fogod tudni megcsinálni a technikákat. Ha bokszolsz, akkor esélyes lehet, hogy meg tudod csinálni, de ha kifejezetten önvédelem a célod, akkor vannak ennél hatékonyabb kombinációk is, pl. boksz-krav maga, vagy boksz-judo (a kata részével kiegészítve), vagy boksz-birkózás vagy boksz-BJJ.
Az aikido inkább egy elmélyült filozófia, a harmónia keresése, de azért meg lehet csinálni a technikáit, csak sokáig kell tanulni és mellette mindenképpen kell valami ökölharc is.
ha nincs rendszeres full kontakt küzdelmi szituációkban részed, akkor nemsok önvédelmi képességed van.
Az aikidóban nincs full kontakt küzdelem. Ezért is javasolta (nagyon helyesen) hogy keresztbe kell edzeni.
Csakhogy az önvédelmi képességedet ilyenkor nem az aikidó fogja turbózni, hanem a full kontakt sparring. akkor meg minek aikidózni? csak hátráltat.
Annyit még tegyünk azért hozzá, hogy az önvédelmi/katonai közelharci oktatás technikáinak nagyon nagy része viszont az aikidóból ered. A Bas Rutten által mutogatott dolgok 70%-a is. (Szabadulások, lefogások, kontrolltechnikák stb.) Az ilyen "gun disarming" (pisztolyelvevős) technikák is, illetve kifejezetten a kézitusa egy jelentős része is. Egyszer tehát eljön az aikido számára is az igazság pillanata -- csak az aikido oktatás nem erre van kiélezve. Amúgy lehetne -- az aikidózgatás végén egy kis önvédelem. Mert az aikidokák ezeket tök jól meg tudják csinálni és ha ők csinálják, akkor működik is.
Annak idején karatén is volt pár ilyen technika. Imádtuk. De amióta aikidózom, azóta tudom, hogy amit ott tanultunk, azt nem úgy kell csinálni, sőt azóta vagy húszféleképpen meg tudom csinálni ugyanazt, amiről annak idején csak _hittem_ azt, hogy meg tudom csinálni.
Technikai szinten a technikák használhatóságát azok korrekt és pontos végrehajtása alapozza meg. Hiába a jó randori (szabad harc), ha pocsék és pontatlan a technika. Jó technikához jó támadás kell. A támadások harmada ütés, harmada vágás, harmada lefogás. Mindegyiknek korrektnek kellene lenni, ideális esetben. Bár, ha nem korrekt, az sem baj! Izgalmasabb olyannal dolgozni, aki nem tudja, hogyan kell jól támadni. Mert az ember kiszámíthatatlan. Szerintem. Hiába a randori, ha pocsék a támadás. Aikiboxer említette az ütés fontosságát, ezt kiegészíteném a vágáséval (eszközös támadás), mert jó vágások nélkül a védekező munkád lesz hiányos.
Ha megvan a támadó munka, megvan a védekező munka, csak utána van értelme "éles küzdelmet" gyakorolni. Az aikidoban három formája is létezik, a randori ezek közül a harmadik, a legbonyolultabb. Hogy mennyi értelme van full contactról beszélni egy olyan stílusban, ami randoriban sem használ védőfelszerelést, nincs tiltott mozdulat, viszont a kitérés alapvető fontosságú, és a jó technika sarokköve (mert abból indulunk ki, hogy a támadónál fegyver van, ami nem jó, ha betalál), izgalmas kérdés. Mert felveti, hogy a mód, ahogyan más harcművészetekről gondolkodunk, ennél a stílusnál félrevezető.
Ha technikai szinten még mélyebbre megyünk, akkor jön, amit említesz, Kérdező, a visszaütés, vagy atemi. Ez benne van az aikidoban, csak sokan elhanyagolják. Önmagában nem ez határozza meg a használhatóságot, de hatalmasat dob rajta, ha tudod alkalmazni.
Összefoglalva az irányzat technikai szinten használható, csak sok dolognak kell egyszerre jelen lennie, amikor megtanulod. Ha csak egyik is hiányzik, az a használhatóságba kerülhet. Mondhatjuk úgy is, mindegyik szükséges, de nem elégséges feltétele a hatékonyságnak.
u.i.: Többen használják, mint hiszed. Csak nem nagyon villognak vele. Hogy ki mit ír, azt érdemes kritikus szemmel olvasni, és megnézni, milyen az emberünk háttere. Bas Ruttenben pl. nagyot csalódtam. Láttam műsorát az NGC-n valamikor, és az volt a benyomásom, ez az ember tudja a dörgést. Aztán valaki egy ehhez hasonló kérdés kapcsán linkelt egy vele készült interjút, ahol fitymálta az aikidot, mert a gyakorlói meg akarják fogni az ütéseket. Nem tudom, hogy ő hol tanult, de nálunk már a tíz éves is tudja, hogy ütést megfogni nem lehet. Egy szakértő ne mondjon véleményt arról, amit sosem tanult meg rendesen. Az aikidot meg nem említi: [link]
A többi stílusról, amit megtanult és amit jól csinál, természetesen. De a kompetenciahatárokat azért tartsuk meg... No, nagy esély van rá, hogy sok írás, amit olvastál, ilyen embertől jött. A véleményüket ezért óvatosan kell kezelni (nem semmibe venni, csak tudni, hogy mindenki a saját tapasztalatai tükrében látja és értelmezi a valóságot). Ruttennek viszont igaza van abban, hogy sokan félnek harcolni. Aikidoban evvel lehet azért találkozni, sok olyan ember jön ide, akinek az agresszió nem fekszik, azért keresnek harmonikusabb stílust. Evvel nincs baj, viszont sokszor lehet hallani tőlük, hogy a stílus nem erre való, és nem lehet használni. Miután a harc részét ők (érthető é el nem ítélhető okokból) nem gyakorolják, a véleményüket ismét csak óvatosan kell kezelni.
Van persze olyan, aki azt mondja, hogy lehet használni, de nem erre való. Nekem leginkább ez az értelmezés tetszik (ebből már leveheted, hogy az én szavaimat is fenntartásokkal kell kezelned xD ). A "nem erre való" részt hagyjuk, ha elég sokáig csinálod, megérted, addig korai foglalkoznod vele. Szerintem.
Amivel még kiegészíteném a fentieket, hogy az önvédelem része a veszélyhelyzet megelőzése, sőt a nyertes-nyertes helyzet kialakítása. Nekem ezért fontos az Aikido.
A technika - számomra - sokadlagos dolog, mert fejben dől el a lényeg. Ezért, ha "agyatlanul" gyakorolsz bármilyen harcművészetet, jobb esetben ugyanott vagy, mint korábban. Rosszabb esetben önhitten belemész, sőt kiprovokálsz harci helyzeteket, aztán koppansz.
Rendszeresen látom, hogy "azonnal használható tudást" szeretnének a harcművészetektől kapni a kezdők. Egyrészt ez irreális elvárás, másrészt a saját látásukat leszűkítik ezáltal. Sokkal többet adott számomra az Aikido, mint önvédelmi technikák listája.
Mert nem létezik "Fitnesz", "Önvédelmi", "Spirituális" Aikido, csak egyféle Aikido van. Ha valami meghatározott céllal sajátítanád el, máris veszítettél. Mintha bemennél egy boltba, és csak a polcokat látnád...
Nem sz*rral gurigázol :D
Én inkább "egerészni" szeretek:
http://www.youtube.com/watch?v=UZ8kkKKkZwM
http://www.youtube.com/watch?v=gVAKU4bygmA
Ezt meg az önirónia kedvéért:
Hátha másnak is felmerül kérdésként. Én aikidoztam 3 évet, de tulajdonképpen semmi küzdelmi értéke nincsen. Nincsen full contact sparring, nincsen támadó technika, innentől meg annyi meg egy bambi. szépek az elvezetések, csak éppen ember nincs aki megcsinálja, képzett küzdő ellen meg pláne. Dobások, gáncsok ellen pedig mit ér az elvezetés?
Annak tudom ajánlani, aki szeretne valami küzdősport féleséget csinálni, mozogni, ilyesmi, de nem akar sparringot. Idősebbeknek is jó kezdésnek, mert a dobások jelentős részét ki lehet gurulni, meg eleve kicsi a sérülésveszély.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!