Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Élettársam miatt jöhet hozzám...

Élettársam miatt jöhet hozzám a végrehajtó?

Figyelt kérdés

13 éve élünk együtt a párommal. Tudtam, hogy van régről 1 tartozása, amit nem fizet. Én többször felvetettem, hogy fizessünk ki, de ő hallani se akart róla. Mindig azt mondta, hogy már elévült. Nemrég jött a végrehajtótól levél, 1 milliós tartozásról. És még ezek után se akarja intézni a dolgokat. Mintha semmi se történt volna. Ahol lakunk az az én házam, és félek, hogy ide jön a behajtó vagy ilyesmi. Sokáig a szüleihez volt bejelentbe, akkor is mikor felette a pénzt. Viszont 3 éve már az én lakcímemre van bejelentbe.

Nem tudom mit tegyek, hétfőn megyek ügyvédhez.

2019. júl. 19. 13:49
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

#9 Sehol, egy szóval nem említette azelőtt a kérdező, hogy az élettárs pasi.

Ehhez képest te melyik nemre asszociálsz egyből az eddig leírtak alapján? Naná, hogy a férfira...

Gratulálok. Itt tartunk ma, 2019-ben.

Hiába mondják sokan, hogy a nemek között megvalósult a teljes egyenlőség, sok dolgot kell még tenni, főleg az emberek fejében...

2019. júl. 19. 18:55
 12/21 A kérdező kommentje:
Hát utolsó...pont erre gondoltam én is! :)
2019. júl. 19. 19:27
 13/21 anonim ***** válasza:
100%

Még jó hogy ennyi jogvégzett ember válaszol a kérdés alatt. Nagyon furcsa nekem, hogy rosszindulatú butaságokat is írnak. Tulajdonképpen a magyar mentalitás esszenciája. Nem ért hozzá, de osztja az észt és a tanácsot. És mindbe benne van hogy majd megtanulod..bla..bla. Ha nem vennétek észre pont az ilyen mentalitás miatt használnak ki minket magyarokat a nagy szolgáltatók, bankok és biztosítók. Mert f.ngod sincs róla mihez van jogod és mi a kötelességed csak valami butaságot feltételezel.

Ez egyes válaszadó annyira művelt a jogban mint maci a mézkészítésben. De külön tetszett az, aki a hozzászólása végén eléggé normálisan bár laikusan leírja hogy ha nem találnak semmilyen jövedelmet/ingó vagy ingatlan vagyont akkor leültetik az adósok börtönébe. Tényleg komolyan 2019-ben valaki ilyen butaságot gondol, hogy tartozás nem fizetése esetén át lehet változtatni szabadságvesztésre a követelést? Nem kedves válaszadó ilyen nincs, amiről Te írsz az hogy valakit szabálysértési eljárásban pénzbüntetéssel sújtottak, akkor ha nem fizeti meg és a közmunkát sem végzi el, akkor leültetik napi 5000 Ft-al számolva, míg le nem ketyeg a kirótt összeg. Polgári tartozásnál ilyen nincs! Ha nem találtak végrehajtható jövedelmet, bankszámlát, megtakarítást, ingatlant stb...akkor majd újra próbálkoznak...

2019. júl. 21. 13:25
 14/21 anonim ***** válasza:

Az új lakcímet másodpercek alatt megtudja a végrehajtó! A központi nyílvántartásból bármikor kiemelik.

Az élettársad be van jelentve a te ingatlanodba!

13 éve együtt éltek!

Ha az ingatlan megszerzését igazolod,hogy azt te egyedül szerezted még az élettársi kapcsolat előtt,akkor is felmerül,hogy az élettársnak is van része benne,ilyen a felújítás.

A 13 év élettársi kapcsolatot a törvényeink elismerik.

Még kéne kérdezned egy ügyvédtől, közjegyzőtől,hogy az élettársad tartozását esetedben, ráterhelhetik az ingatlanodra? Ugyanis vagyonközösségben vagytok és ezen az alapon lehetséges!

2019. júl. 23. 08:51
 15/21 anonim ***** válasza:

Az egyik simán leinkasszálta a számlámról, pár hónapig fizetés nélkül maradtam.

A másik letiltották fizetésem 30%-át.

A harmadik meg már az autóm hollétéről fájhatott.

De egyik sem foglalkozott a párom lakásával, ahová bejelentve voltam.

Az 1millióból pár százezer az ő munkadíj a, szóval szkippelni nem lehet.

2019. júl. 24. 10:25
 16/21 anonim ***** válasza:
74%

#14-es

Már megint az, hogy feltételezel valamit. Tök mindegy, hogy 13 vagy 33 éve élnek együtt mint élettársak attól, hogy valaki ott lakik a másik - kapcsolat előtt szerzett tulajdonában- még nem szerez tulajdonrészt, nem lehet az ingatlannal kapcsolatban semmilyen igénye szakításkor. A végrehajtó, meg csak azon a vagyon elemen hajthat végre ami az adós nevén van. A kérdezőnek semmilyen félnivalója nincs a leírt esetben.

2019. júl. 24. 13:25
 17/21 anonim ***** válasza:
0%

16# Nem feltételezésen alapul az,hogy már a 10 éves élettársi kapcsolatot is elismerik,elegendő,ha tanúkkal igazolják!

Az utóbbi időben viszont ügyvéd által készíthető élettársi egybetartozás,ami hasonló jogokkal jár a házassághoz hasonlóan!

Ha nem tudsz valamit,jobban jársz,ha válaszolás helyett inkább olvasgatsz!

2019. júl. 25. 07:21
 18/21 anonim ***** válasza:
73%

Már ne is haragudj, de nekem van jogi képzési területről diplomám tehát én tanultam és nem a netről olvasgatok valamit. Ha 13 éve házasok lennének sem jelentene a fenti jogesetben semmit. Válás/szakítás/betegség/munkanélküliség esetére keleteztet a másik féllel szemben jogokat vagy éppen kötelezettségeket az élettársi viszony. DE! Attól, hogy régóta élsz a élettársad házában nem keletkezik tulajdonrészed automatikusan. Nem leszel tulajdoni lapon kívüli tulajdonos sem, még akkor sem ha házasságot köttök.

Mögöttes felelősség nincs, mindenki a saját vagyonával felel ha adósságot halmoz fel, adósság családtagon/férjen/élettárson nem hajtható be végrehajtó által. A házasság előtt szerzett vagyon mindig külön vagyon marad. És a ajándék vagy örökség szintén annak a félnek a különvagyona (házasságban is) akinek ajándékozták vagy aki örökölte. Polgári jogban mindig a felperes (végrehajtást kérő) bizonyít, és nem az alperes. Végrehajtásnál sincs ez másképpen, ergo csak azt viheti a végrehajtó ami az adós tulajdona. Hiszen a végrehajtó nem dönthet arról (még szép) hogy hoppá elég ideje együtt élnek akkor biztos az övé is a ház, ergo lefoglalom...Nem kedves előző, ezt hívják önbíráskodásnak. Ilyen egy végrehajtó nem csinál mert börtönben találja magát. Neki mindig a jelen állapotot kell néznie ami papíron van. Az hogy egy adós milyen párkapcsolatban él és szerinte milyenek az anyagi viszonyok a kapcsolaton belül semmit sem számít a végrehajtás szempontjából. Mondom az adós jövedelme, lekötött betéte, megtakarítása, értékpapírja, bankszámlája, nevén lévő ingatlan, névén lévő autó, műkincs nyilvántartásban szereplő műkincse, szerzői jogi bevétele amikből végrehajthat. De férj jövedelme/befektetése, férj nevén lévő ingatlan (akkor is ha válás vagy szakításkor ezekből a másik félnek lenne anyagi igénye)nem hajtható be tartozás.

2019. júl. 25. 08:55
 19/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm kedves utolsó!

Voltam ügyvédnél,ő is ezt mondta.A lényegen semmit sem változtat,ugyanis elköltözik,szakítottunk.

2019. júl. 25. 09:15
 20/21 anonim ***** válasza:

Sajnálom kérdező. Akkor meg különösen, ha eddig jó volt a kapcsolatotok, és egy ilyen dolog miatt vesztetek csak össze.

Csak kíváncsi vagyok:

Tényleg önálló bírósági végrehajtótól jött a levél az exednek -bíróság által megítélt tartozásról van szó- vagy egy követeléskezelő cég írogat. Mert a kettő között hatalmas különbség van. Utóbbi esetben ez exednek van igaza egyébként a követelés elévült régen.

2019. júl. 25. 23:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!