Egy kisgyerek berúgta labdával az ablakomat. Megbilincselhetem, és leteperhetem ameddig megjönnek a rendőrök?
Borbély Dani Te vagy az? xD
Ha igen, nem vagy Te ehhez elég kemény csávó, szólj Noéminek, hogy tartóztassa fel amíg elszaladsz a rendőrökért...
Borbély Dani volt, láttam, mikor kiírta a kérdést :).
A dolog egyébként szerintem nem is olyan egyszerű.
Ha véletlenül rúgja be az ablakot, az egy polgári jogi károkozás, ebben az esetben szóba sem jöhet az elfogás.
Ha viszont szándékosan rúgom ki labdával valaki ablakát, az már rongálás, ami bűncselekmény. Bűncselekmény esetén pedig a tetten ért személy elfogható és a rendőrség kiérkezéséig visszatartható. Ha ekkor ellenszegül, menekülni próbál, szerintem a leteperésnek sem lenne akadálya.
Érdekes kérdés lenne, hogy azt, hogy az elkövetőmnél büntethetőségi akadály áll fenn, hiszen egy kisgyerek, nekem észlelnem kell-e és emiatt hagynom kell-e vagy ugyanúgy elfoghatom, mintha felnőtt lenne és majd valami hatóság megállapítja a büntethetőségi akadályt, ha akarja.
Szóval a rendőrségen valószínűleg körberöhögnének egy kisgyerek elfogása miatt, de jogilag -szerintem- nem teljesen egyértelmű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!