Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Nagyszülő testvére utáni öröklés?

Laylah kérdése:

Nagyszülő testvére utáni öröklés?

Figyelt kérdés

Nagyszüleim közül már csak anyai mamám él, neki 3 testvére van. Anyám meghalt, férje nincs, más gyereke sincs, apum még él, mi is hárman vagyunk testvérek.

Nyilvánvaló, hogy ha mamám egyik testvére meghal (majd egyszer, remélhetőleg a távolabbi jövőben), akkor, mivel nincs családja, gyerekei, neje, így a testvérei örökölnek utána. De mi van akkor, ha mamám előbb halna meg, mint a testvére? Olyankor a mi águnk örököl az elhunyt testvértől? Ha igen, akkor apumra száll az örökség, vagy ránk, gyerekekre?

A szitkozódást megelőzendő, nem várom senki halálát, viszont elég idősek mindannyian ahhoz, hogy lassacskán el kell ezeken gondolkodni.

2019. jún. 26. 17:46
 1/4 anonim ***** válasza:
Én válaszolni szerettem volna, de ott megakadtam, hogy "anyám meghalt, férje nincs, más gyereke sincs, apum még él, mi is hárman vagyunk testvérek", többször elolvastam, de nem értem, hogy lehet egyszer, hogy a kérdező édesanyjának más gyereke nincs, aztán kiderül, hogy a kérdezőék hárman vannak testvérek.
2019. jún. 26. 18:01
 2/4 anonim ***** válasza:
Én a jogi választ nem tudom, de azt megértettem, hogy a kérdezőnek van két testvére (összesen hárman vannak gyerekek) édesapjuk még él, édesanyjuk meghalt. Az elhunyt édesanya édesanyja, tehát a nagymama él még, nagypapa már meghalt, vagy nem is volt. Nagymamának három testvére él még. Annyi biztos, hogy valami oldalági öröklés jöhet szóba.
2019. jún. 26. 18:15
 3/4 anonim ***** válasza:
1-es vagyok, talán tudok válaszolni azért, a nagymama testvére után, ha neki nincs leszármazója és házastársa, akkor az ő szülői örökölnek, illetve az öröklésből kiesett szülők helyén az ő leszármazóik, tehát a kérdező (és ha a kérdezőnek vannak testvérei, akkor ők). 2013. évi V. törvény a Polgári törvénykönyvről, 7:63. §.
2019. jún. 26. 18:17
 4/4 A kérdező kommentje:
Bocsánat, valóban furán jött így ki... Úgy van, ahogy a 2. írta, a mamám testvére az, akinek nincs felesége. Szóval ő egyedül van, mamám is, apum is.
2019. jún. 26. 20:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!