Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Nagyszülő hagyhatja e unokára...

Nagyszülő hagyhatja e unokára a házát ha van 3 gyereke?

Figyelt kérdés

2017. okt. 24. 22:55
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Végrendeletben arra hagyja akire akarja CSAK legyen beszámítható, mert ha már kicsit kótyagos a mama akkor azt bíróság előtt lehet támadni és érvényteleníteni a végakaratát.
2017. okt. 24. 23:01
 2/12 A kérdező kommentje:
Köszi. Ha az idős férfi meghal akkor a ház automatikusan a felesége nevére kerül?
2017. okt. 24. 23:06
 3/12 anonim ***** válasza:
65%

Előzővel egyetértve - arra hagyja, akire akarja - megjegyzeném, hogy azért a kótyagosság bizonyítására nem elegendő a bemondás, orvosi papírokra, leletekre van szükség, hogy a bíró elfogadja. Magyarul: az öregséggel nem jár együtt automatikusan a hülyeség.

Másfelől, létezik a köteles rész intézménye, vagyis az örökösöket nem lehet azért teljesen kinullázni, hacsak nem lettek megintcsak igazolható okok miatt az örökségből kizárva.

2017. okt. 24. 23:06
 4/12 A kérdező kommentje:
Tehát ha az unoka kapná örökölné a házat akkor fizetnie kellene a 3 gyereknek? Tudni mennyit?
2017. okt. 24. 23:08
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
Ha az idős férfi meghal, akkor a ház tulajdonjoga az örökös(ök)höz kerül, a feleség tulajdonrésze - ha van - marad meg a feleségé. Bonyolítja a helyzetet a haszonélvezeti jog, amiről a kérdés nem szól.
2017. okt. 24. 23:10
 6/12 anonim ***** válasza:
100%
2017. okt. 24. 23:12
 7/12 A kérdező kommentje:
Aha. Köszi. Ha jól értem, ha a férj meghalt akkor az unoka nem kaphatja meg a háznak azt a részét. Csak a hölgy részét (ha van).
2017. okt. 24. 23:13
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom, ezt miből szűrted le, ilyesmit nem írt senki.

Jól értem, a férj nevén van teljesen a ház?

(Ha esetleg a feleségnek is van tulajdonrésze, akkor az ő saját részén kívüli részre vonatkoznak a következők.)

Először is, a házra teljes egészében haszonélvezetet kap a feleség, ami haláláig biztosítja neki a ház használatát, halála után vehetik birtokba az örökösök.

Az örökösök:

Kötelesrészt kap a 3 gyerek és a feleség. A kötelesrész alapesetben a harmada annak, mint amit végrendelet nélkül kapnának. (Végrendelet nélkül itt 25 %-ot kapnának fejenként.)

A maradékot kapja a végrendelet alapján az unoka. Tehát, vélhetően, 2/3 részt. (Amire be lesz jegyezve a feleség haszonélvezete.)

2017. okt. 25. 07:46
 9/12 anonim ***** válasza:
Ha biztosra akar menni a nagyi, akkor a végrendeleten túl tegye meg haszonélvezőnek az unokát. Míg él a köteles részért sem háborgathatja senki, csak ha eladja a házikót.
2017. okt. 25. 09:15
 10/12 A kérdező kommentje:
Ezt onnan szűrtem le hogy az előtted szóló ezt írta. "Ha az idős férfi meghal, akkor a ház tulajdonjoga az örökös(ök)höz kerül". Tehát tegyük fel hogy a férj meghal és az ő nevén volt a ház 100%-a. Végrendeletbe nem volt hogy az unokára hagyná. Tehát automatikusan a gyerekek kapják, ill a feleség 25%-ot és a haszonélvezetet. Erre mondtam hogy a férj részét nem kaphatja meg az unoka csak a feleségét ha úgy határoz a feleség. Bocs ha rosszul értelmeztem. De ha a férj a végrendeletében az unokára hagyná akkor is csak 2/3 részt kaphatna nagy valószínűséggel ahogy te mondtad nem? Ha csak a feleség él aki szintén örökölt tegyük fel 25%-ot már nem hagyhatja a házat az unokára csak a saját részét.
2017. okt. 25. 10:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!