Hogy lehet az, hogy Magyarországon szabadon árusítható egy olyan könyv, ami nyíltan törvényszegésre (esetünkben: gyermekbántalmazás) buzdít?
A "Gyermeket nevelni Isten félelmében" című szennyre gondolok. Azért itt teszem fel a kérdést, mert a jogi háttere érdekel a dolognak, hogy ez belefér-e a szólászszabadságba. (Légyszí, ne valami "minden vallásos hülye"-irányba menjenek el a válaszok, mert én is az vagyok, ennek ellenére remegésig felidegesítettem magam rajta.)
Aki nem tudná, miről van szó, itt van: [link]
Az ilyesmi tényleg legális?
22:36
Én se vagyok széplélek, persze, néha oda kell csapni. De itt nem erről van szó, lásd a felni kommentemet.
"Mit mond a törvény"
A törvény egyenlőre azt mondja, hogy szólásszabadság van és minden olyan művet meg lehet jelentetni, ami nem valósít meg közvetlen bűncselekményre való uszítást.
Akkor is ha egyes liberálisok szívesen kicenzúráznának minden konzervatív szellemiségű művet.
Érdekes,engem nem kellett vonalzóval meg PVC csővel ütnie anyámnak se kisiskolás,se kamasz koromban mégis tanultam és normális tisztelettudó ember lett belőlem..és szerintem nem csak én vagyok így ezzel.Anyám biztos zseni volt,hogy nem kellett ilyen szánalmas módszerekhez folyamodnia..
A mai gyerekek sem azért rongálnak,lopnak, nem tisztelik a felnőtteket és egymást sem mert nem b@szott a hátukra néhányat a PVC csővel az anyjuk..ez már maximum a probléma "kezelése" a szülő részéről (elég primitíven-elvégre azért nem vagyunk állatok,mert tudunk következetesen gondolkodni és nevelni is ELVILEG) ,de a probléma gyökere nem ebből fakad. Lehet hibáztatni a médiát,azt hogy vége a kommunizmusnak,meg ezernyi más dolgot de ezek mind eltörpülnek a szülő szerepe mellett. Ha magunk nem vállaljuk a felelősséget, akkor nem értem a gyerekeket miért kéne PVC csővel ütni.. ez olyan eső után köpönyeg-szerű szerintem. Másrészt,a gyerekek mini felnőttek, ma már ráfogjuk arra ha "rossz" a gyerek,hogy biztos hiperaktiv,biztos a film miatt amit tegnap látott,biztos a szomszéd gyerektől tanulta..ahelyett hogy magunkba néznénk,mert lehet hogy éppen mi felnőttek mutatják ezt a példát a gyerekeknek..már akár erről az oldalról kiindulva,hogy mennyi megromlott házassággal,családon belüli feszültséggel kapcsolatos kérdés van..érdekes.
Elnézést ,hogy eltértem a témától, sajnos akár egy ilyen könyvet is ki lehet adni büntetlenül.
ma 22:41
De nem látod hogy ez csak egy kiragadott lényegtelen részlet a könyvből és csak azért került be a médiába hogy hangulatot keltsenek "szenzációnak" számítson? Attól még lehetnek jó dolgok is benne. Mindenesetre én szigorú nevelés párti vagyok.
Btk. 170.§ (1)
kiskorúval szemben elkövetett testi sértés vétségének elkövetésére való felbujtás - két év
Nem tudom a választ. Magyaroszág a svéd-német utat követte, 2005 óta teljes tilalom vonatkozik a testi fenyítésre. Az angolszász világ ,,elmaradottabb'', noha a szakmai szervezetek ott is a tilalom melelt vannak.
Új-Zélandon sikerült teljes tilalmat elfogadni, de egy kétértelműen (tisztességetelen fogalmazással) megfogalmazott népszavazás miatt esetleg kénytelen lesz a kormány visszalépni.
Valahol azt írták, hogy ezek egyelőre ,,nevelő'' trvények, tehát nem szankcionálják őket. Nem tudom, mi lenne a pontos jogi megítélése ennek a könyvnek. Formálisan VALÓBAN
bocsánat, félrenyúltam.
Szóval formálisan VALÓBAN törvényszegésre szólít fel a könyv (mindaddig, míg Magyaroszágon a német-svéd modell van), azt viszont nem tudom, támadható-e jogilag a könyv megjelentetése (a szólásszabadság határaival kapcsolatos szabályozásokat nem ismerem).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!