Talált telefon eladása?
Sziasztok!
Találtam egy telefont (tehát nem loptam) és eladtam egy GSM-boltban ahol ugye adataimat meg kellett adnom.
Most hívtak, hogy körözött telefon és választhatok vagy kifizetem azon az áron amin a GSM eladta és nem történik semmi, vagy a rendőrség foglalkozik majd az üggyel.
kérdéseim a következők:
Ha kifizetem, azt az árat amin ők eladták akkor tényleg nem lesz semmi következmény?
Ha nem fizetem ki akkor mi ezért milyen büntetést szabhatnak ki? ( minimum és maximum, nincs büntetett előéletem)
Még mielőtt kérdezitek azért nem adtam le mert én is hagytam már el tárgyakat többször is és egyszer sem adta le senki, és nem kell az se ,hogy tudom milyen érzés épp ezért kellett volna nekem leadni mert ez meg nagyon álszent.
Szóval a kérdésre válaszoljatok kioktatás helyett, köszi!
Nem felmentés a bűncselekmény alól, hogy te is jártál már pórul. Ez nem érv.
A talált érték megtartása büntetendő, hasonlóan mint lopás.
Ki hívott fel? Az eredeti tulajdonos? Add vissza neki a készüléket.
Ha nem tudod, ki a tulajdonos, le kell adnod a rendőrségen, átvételi elismervény ellenében.
Nem, hanem a GSM akinek eladtam.
De miért van egy szinten a lopással nem odamentem valakihez és kivettem a zsebéből hanem ott hevert.
Akár gondolhattam azt is, hogy valakinek már nem kell
Aha, szóval mivel te már hagytál el tárgyakat, amiket nem juttattak vissza hozzád, ezért azt gondoltad, hogy akkor szívjon más is, akinek nagy valószínűséggel köze sincs a te esetedhez. Ha valaki azt mondja, hogy ő leadta volna a rendőrségen vagy visszajuttatta volna a tulajdonosnak az álszent?! Szerintem meg inkább jóérzésű és becsületes. Találtam én már pénztárcát több 10ezer forinttal, de leadtam.
Nem tudom, milyen következményei lesznek, de megérdemled. Akkor kellett volna gondolkozni, amikor pénzt szereztél valaki más tulajdonából. Szívből örülök, hogy a környezetemben nincsenek ilyen emberek.
Fizesd ki a GSM-nek.
Legalább milyen telefon volt? Értékes?
A jogszabály egyértelműen kimondja, hogy minden talált tárgyat vissza kell szolgáltatni, még akkor is, ha értéke csak 1 forintot is képez, ellenkező esetben bűncselekménynek minősül, mely akár 2 évnyi szabadságvesztéssel is járhat.
Feltételezem, hogy az ügy végére maximum egy figyelmeztetéssel megúszod.
A kérdésekre kérnék választ.
Mi történik, ha nem fizetem ki a GSM-nek ( kb 5x annyit kellene fizetnem nekik, nem csak annyit amennyiért a telefont adtam el nekik)
De, válaszoltam, írtam, hogy nem tudom milyen következményei lesznek.
Azért írtam amit írtam, mert nagyon szánalmas, hogy itt rinyálsz, hogy jajj mi lesz, miközben rohadtul bűncselekmenyt követtél el, szerinted ezek után érdekel bárkit is az, hogy mi bajod lehet belőle? Ha ahhoz volt képed, hogy eladj valamit ami nem a tiéd, ahhoz is legyen, hogy vállalod a felelősséget. Egyébként meg senki nem fogja azt elhinni, hogy “azt hittem már nem kell a tulajnak”. Elhitetheted magadról, hogy sötét vagy mint az éjszaka, valószínűleg el is hinnék, de senkit nem fog érdekelni. Főleg, hogy nem is tettél kísérletet arra, hogy visszajuttasd a tulajdonosához.
És ha ne mtudod a kérdésre a választ, akkor oda kell írni, hogy "nem tudom" ?
Iskolában is ha nem tudtál válaszolni egy kérdésre odaírtad a dolgozatra, hogy "nem tudom"?
Nyilván akkor írjon ide valaki ha tudja a választ, azzal nincs előrébb a kérdező, ha 50 ember elolvassa és mindenki oda kommenteli, hogy "nem tudom".
Amúgy, meg nem rinyálok csak érdekel mi a legrosszabb ami történhet, gondolom egy felfüggesztés vagy valami ami ahhoz képest, hogy maximum még így is lófasz csak nem akarok bejárkálni rendőrségre kitudja hányszor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!