Igaz hogy ha éjszaka megtámadnak az otthonomban s a támadót megölöm, az akkor is jogos önvédelem, ha nincs nála élet kioltására alkalmas fegyver?
Régen volt az arányosság elve, de ez megváltozott némileg. Tehát régen bizonyítanod kellett, hogy jogos önvédelem volt, és nem alkalmaztál túlzott erőszakot. Ez valóban rossz volt, hiszen téged támadnak meg váratlanul, pl. sötétben hogyan mérhetnéd fel az erőviszonyokat... Most már lehet a tiéd az első, megelőző csapás, amivel harcképtelenné teszed az ellenfeled, és ha meghal, akkor így járt. Tehát, igen, ha van fegyvertartási engedélyed, akkor akár le is lőheted. De ha már első csapásra harcképtelenné tetted, mondjuk, leütötted, akkor már nem ölheted meg.
Továbbá ha menekülőre fogja, akkor sem ölheted meg, hiszen akkor már nincs veszély.
És mi a gyakorlat? Mert ebbe is bele lehet kötni, pl, a kijárat fele arccal a föld fele esik bele egy kerékpár kormányba? Megeshet hogy ügy tűnik, hogy már menekült. Igaz ha ez a példa van akkor az max gondatlanság, de ép ez érdekel, mert nem az az alapelképzelésem, hogy direkt ölöm meg, hanem olyan módon hal meg ami normál esetben - ha nem betörésről van szó - akkor gondatlanságból elkövetett emberölés, felelőtlenség, s 2 év börtön.
Persze felmerül az is hogy dulakodás közben földre kerülök, rátérdepel a mellkasomra fölém hajol, én pedig kezemmel valami eszköz után keresgélve kitapogatok egy kalapácsot...
Akkor ezek szerint mindkettő esetben vétlen vagyok?
(Ha a kalapáccsal nem 80-szor sújtok le rá hanem addig amíg le nem fordul rólam ami max 5-10 de jó eséllyel csak egy?
Mondjuk ez az ártalmatlanná tétel is jó kérdés mert ha ezek után magához tér s ő egy erős ember én meg vézna akinek alig van esélye, de most véletlenül "nyert" akkor felindulásból megöl.
"Megeshet hogy ügy tűnik, hogy már menekült"
Az már hirtelen felindulásból elkövetett gyilkosság ilyen esetben. Jogos önvédelem csak támadás időtartama alatt alkalmazható
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!