Ha hárman vagyunk testvérek s van egy lakás tulajdonunk de egyiknek 51% van, másiknak 25% nekem meg 24%, s el akarják adni s találnak vevőt, nekem van elővásárlási jogom, hogy a vevő helyett én vegyem meg az egészet?
Te miről beszélsz? Milyen SI?
A tullapon rajta van, hogy mondjuk 1/8 vagy 2/3.
Persze, ki lehet fejezni százalékban is, át lehet számolni és normális számokkal még ok lenne tehát 33%, 25% vagy 50%, ilyesmi, de ez a 24 meg 25 meg 51 el sem tudom képzelni, hogy hogy jön ki :)
"Neked nincs elővásárlási jogod, mert tulajdonos vagy."
Pedig van, minden társtulajdonosnak elővásárlási joga van a közös tulajdon többi részére. Ill. szomszédoknak is van elővásárlási joga.
Általános esetben nincs a szomszédnak elővásárlási joga.
Az elővásárlási amúgy azt jelenti, hogy csak akkor adhatod el másnak, ha ő nyilatkozik, hogy ő nem akarja megvenni tőled (azon az áron, amiért a te vásárlód).
A részarányokról nem írok újra, azok szinte biztosan nem így vannak.
"Általános esetben nincs a szomszédnak elővásárlási joga."
Lakásnál nincs. Földterületnél van. Ha földterületet akarsz eladni akkor a melletted levőnek elővásárlási joga van. Tehát, ha te találsz vevőt pl 5 millióért, de a melletted levő is 5 milliót ad akkor a melletted levőnek kell eladnod. Más kérdés, hogy földterületnél 60 napra meg kell hírdetni kötelezően, különben nem adhatod el.
Másrészről a lakásnál elővásárlási jog nincs. A kérdezőnek nincs elővásárlási joga, mert ő a tulajdonos. Nem tud mit megvenni, hiszen az övé is. Az, hogy milyen arányban az nem számít, mert a többi nem tudja eladni. De eladhatja a részét bárki másnak. Ilyenkor sincs elővásárlási joga, mert egy lakásról beszélünk. De senki se fog venni 25%-ot egy lakásból, mert nem ér vele semmit sem. Max annyit, hogy beköltözik és idegesít az ott lakót....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!