Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha hárman vagyunk testvérek s...

Ha hárman vagyunk testvérek s van egy lakás tulajdonunk de egyiknek 51% van, másiknak 25% nekem meg 24%, s el akarják adni s találnak vevőt, nekem van elővásárlási jogom, hogy a vevő helyett én vegyem meg az egészet?

Figyelt kérdés
2019. jún. 2. 12:55
1 2 3 4
 21/33 A kérdező kommentje:
Azt tudom. Az elővásárlási jog a kérdés. Akkor az mégsincs?
2019. jún. 3. 02:35
 22/33 kovpet ***** válasza:
Nekem már ezek a százalékok is gyanúsak. A tulajdonrészeket törtekkel szokták megadni, nem százalékban.
2019. jún. 3. 11:28
 23/33 A kérdező kommentje:
A beszélt nyelv nagyon pongyola. Kétlem hogy laikus rokonokon számon lehetne kérni, hogy nem a SI mértékegységrendszer használja, annak ellenére, hogy a Magyar Népköztársaságban már 1960-tól az SI figyelembevételével készült kormányrendelet (50/1960. Korm. sz.) szabályozta a mértékegységek használatát. 1972-ben megjelent az MSZ 4900 „Fizikai mennyiségek neve, jele és mértékegysége” című magyar szabvány, amely teljes egészében a nemzetközi mértékegységrendszert használta, de kötelező használatát nem írta elő. 1976-ban kiadták a 8/1976.(IV. 27) MT. sz. minisztertanácsi rendeletet, amely már előírta az SI rendszerre való kötelező áttérést. Ez a rendelet az SI kizárólagos, kötelező használatát (azaz más mértékegységek használatának tilalmát) 1980. január 1-jétől írta elő. A Magyar Köztársaság országgyűlése az 1991. évi XLV. törvény 1. mellékletében ismét meghatározta a szabványos magyar mértékegységrendszer alapjait, az 1976 óta ismertté vált tudományos eredmények figyelembevételével. Jelenleg ez az idevágó joghatályos előírás. Az SI mértékegységrendszer továbbfejlesztése a Mennyiségek Nemzetközi Rendszere, ez gondolkodásmódjában eltérő, de az SI valamennyi mértékegysége változatlan értelmezésű maradt.
2019. jún. 3. 11:32
 24/33 kovpet ***** válasza:

Te miről beszélsz? Milyen SI?

A tullapon rajta van, hogy mondjuk 1/8 vagy 2/3.

Persze, ki lehet fejezni százalékban is, át lehet számolni és normális számokkal még ok lenne tehát 33%, 25% vagy 50%, ilyesmi, de ez a 24 meg 25 meg 51 el sem tudom képzelni, hogy hogy jön ki :)

2019. jún. 3. 11:40
 25/33 A kérdező kommentje:
Még azt is kétlem, hogy amikor egy családban téma a tulajdonjogi arány akkor közben a tulajdoni lapot böngészik, hogy pontosan úgy fogalmazzák meg szóban, ahogyan az ott le van írva.
2019. jún. 3. 12:01
 26/33 A kérdező kommentje:
Bár lehetséges, hogy úgy fogalmaznak: neked 24 század a részed nekem 51 század neki meg 25 század. De beszélt nyelvben ebből nagyon könnyen lesz százalék, főleg ha ebben az esetben ugyanazt is jelenti. Akkor is ha a tulajdoni lapon a 25%-os részesedének 1/4 szerepel, a másiknak 51/100, a harmadiknak 6/25.
2019. jún. 3. 12:04
 27/33 anonim ***** válasza:
100%

"Neked nincs elővásárlási jogod, mert tulajdonos vagy."

Pedig van, minden társtulajdonosnak elővásárlási joga van a közös tulajdon többi részére. Ill. szomszédoknak is van elővásárlási joga.

2019. jún. 3. 14:03
 28/33 A kérdező kommentje:
Na várjunk csak! És ha benyújtja a szomszéd is az elővásárlási jogát a 100%-ra és én is a 76%-ra akkor ki van elsőbbségben?
2019. jún. 3. 14:18
 29/33 kovpet ***** válasza:

Általános esetben nincs a szomszédnak elővásárlási joga.

Az elővásárlási amúgy azt jelenti, hogy csak akkor adhatod el másnak, ha ő nyilatkozik, hogy ő nem akarja megvenni tőled (azon az áron, amiért a te vásárlód).

A részarányokról nem írok újra, azok szinte biztosan nem így vannak.

2019. jún. 3. 14:24
 30/33 anonim ***** válasza:
17%

"Általános esetben nincs a szomszédnak elővásárlási joga."

Lakásnál nincs. Földterületnél van. Ha földterületet akarsz eladni akkor a melletted levőnek elővásárlási joga van. Tehát, ha te találsz vevőt pl 5 millióért, de a melletted levő is 5 milliót ad akkor a melletted levőnek kell eladnod. Más kérdés, hogy földterületnél 60 napra meg kell hírdetni kötelezően, különben nem adhatod el.

Másrészről a lakásnál elővásárlási jog nincs. A kérdezőnek nincs elővásárlási joga, mert ő a tulajdonos. Nem tud mit megvenni, hiszen az övé is. Az, hogy milyen arányban az nem számít, mert a többi nem tudja eladni. De eladhatja a részét bárki másnak. Ilyenkor sincs elővásárlási joga, mert egy lakásról beszélünk. De senki se fog venni 25%-ot egy lakásból, mert nem ér vele semmit sem. Max annyit, hogy beköltözik és idegesít az ott lakót....

2019. jún. 3. 15:24
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!