Ha hárman vagyunk testvérek s van egy lakás tulajdonunk de egyiknek 51% van, másiknak 25% nekem meg 24%, s el akarják adni s találnak vevőt, nekem van elővásárlási jogom, hogy a vevő helyett én vegyem meg az egészet?
Ameddig csak egyezkednek más vevővel, addig nyugodtan visszaléphetnek, amikor akarnak, hiába, hogy megbeszélték vele az eladást. Még ügyvéd előtt is visszaléphetnek az eladástól, de akkor, ha volt foglaló, akkor ennek a dupláját kell visszafizetni a vevőjelölt számára.
Viszont amikor már az ügyvédnél aláírták a szerződést, és ment a földhivatalhoz a papír, utána már mindenképpen el kell adniuk neked azonos összegért. Gyakorlatilag a szerződés adatai közül minden marad az eredeti, csak a vevő személye változik, azaz te leszel.
A pontos technikai kivitelezésről, hogy hogy kellene eljárnod, szerintem kérdezz meg egy ügyvédet. 15 E körül lesz.
"Viszont amikor már az ügyvédnél aláírták a szerződést, és ment a földhivatalhoz a papír, utána már mindenképpen el kell adniuk neked azonos összegért."
Kizárt hogy ez így menne. Hiszen ha már aláírták a "papírt" vagyis a szerződést, akkor megtörtént az eladás, nem csinálhatják vissza. A szerződés aláírásakor egyben már a vételárat vagy nagy részét is fizetik.
Amikor még az alku van és tettek egy ajánlatot a lehetséges vevők, ami az eladónak is megfelelő, akkor léphet be az elővásárlási joggal rendelkező. Nem kell előleg meg hasonlók.
Mivel a kérdező maga is tulajdonos, nélküle semmiképpen nem egyezhetnek meg még abban sem, hogy mennyi legyen az eladási ár, kinek adják el, legkevésbé szerződést nem írhatnak alá nélküle, tehát amint megvan egy vevő akinek az ajánlott árát a másik tulajdonosok megfelelőnek találják, a kérdező máris "lecsaphat" az ingatlanra.
Hallottam valami vagyonmegosztási perről lehetőségéről. Akkor ez csak városi legenda?
De itt most nem ez a kérdés.
A vagyonmegosztási per arról szólna ha valamelyikőtök vitatja a többiek részét - mondjuk a többiek indítanák ellened, hogy neked ne járjon a 24%. Vagy ha egyikőtök nem akarná eladni, másik meg igen és ezzel a perrel követelné az eladást vagy hogy fizessék ki neki a tulajdonrészét, azaz vegyék meg tőle.
Nálad egyik sem él, mert pontosan tudjátok a részeteket és el is akarják adni.
Nem kell nekik szót fogadnod. Ha nem tetszik valami az eladásnál akkor egyszerűen nem írod alá és kész. A te 24%-d nélkül nem tudják eladni és ha te nem írod alá az eladást, akkor nincs üzlet. Az ő részüket, a lakás 76%-t eladhatják, csak senki nem fogja megvenni tőlük.
Vagy ha egyikőtök nem akarná eladni, másik meg igen és ezzel a perrel követelné az eladást vagy hogy fizessék ki neki a tulajdonrészét, azaz vegyék meg tőle.
Nem kell nekik szót fogadnod. Ha nem tetszik valami az eladásnál akkor egyszerűen nem írod alá és kész. A te 24%-d nélkül nem tudják eladni és ha te nem írod alá az eladást, akkor nincs üzlet. Az ő részüket, a lakás 76%-t eladhatják, csak senki nem fogja megvenni tőlük.
ez nem ellentmondás? nem kell eladni vagy perelhet ha nem akarom eladni?
És eladni sem tudják..hiába írja itt bárki. Egy lakás eladása ügyvéddel történik. Az ügyvéd megkapja a földhivataltol a papirokat. Ott szerepelnek a tulajdonosok. Ha hárman vagytok mind a hármatok aláírása kell.
Ha a hátad mögött adják el az bűncselekmény, az ügyvéd részéről is. Börtönbüntetés jár érte. Csak mondom. Tehát jogilag nélküled nem tudják eladni sehogysem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!