Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogyan lehet kizárni az...

Hogyan lehet kizárni az örökségből a kiskorú gyerekeket?

Figyelt kérdés

A férjemmel nem vagyunk rossz emberek! Sajnos odáig jutottunk,hogy már ilyenen kell gondolkodnunk 😢. Házasságban született közös gyerekekről van szó. Nem szeretném ezt a részét tovább részletezni.

A férjemnek van 1 háza. Ebben élünk . Nekem is van egy fél házam. Egymást szeretnénk megtenni örökösnek,ha meghalna valamelyikőnk.

2019. máj. 4. 20:15
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
100%

Alapvetően jókat írtál, de nem mindenben:

"Lényeg, hogy ha van egy gyermek akkor törvényesen ő örököli a vagyon felét, a túlélő házastárs pedig a másik felét plusz a közös ingatlanra haszonélvezetet."

Ez nem így van.

A túlélő házastárs haszonélvezetet kap a közösen lakott házra és minden berendezésére, tartozékára. Viszont tulajdonjogot nem, a tulajdonosok kizárólag a gyerekek lesznek.

A közösen lakott házon kívüli örökségből kap egy gyerekrészt a házastárs. Tehát autó, nyaraló, bankbetét, vállalkozás, stb., ami az elhunyt nevén van.

Kérdező, van valami szerződési forma, talán az öröklési szerződésnek valami variációja, amivel a házastársak egymást tehetik meg gyakorlatilag örökösnek, pár hónapja olvastam róla. De a nevét nem tudom, és most nem is találom, és a részleteit, feltételeit se ismerem. De egy ügyvédet érdemes lenne megkérdezni.

Kiskorú gyereket nem lehet kitagadni, de nagykorút igen.

Ahogy írták, nem túl könnyű, de azért megoldható, ha tényleg megvan a törvény által elfogadott oka, tehát csak ki kell várni azt a pár évet.

2019. máj. 7. 12:50
 22/27 anonim ***** válasza:

Igen, azt rosszul írtam. A túlélő házastárs a közös ingatlanra csak haszonélvezetet kap. A maradék vagyonból pedig egy gyermekrész jut neki, de az ingatlan szempontjából ez nem fontos.

Öröklési szerződést életjáradékra, illetve eltartás vagy gondozás ellenében lehet kötni. És fogalmilag kizárt, hogy a házastársával kössön iyet, ugyanis ők kölcsönösen kötelesek egymást gondozni.

2019. máj. 8. 09:02
 23/27 anonim ***** válasza:
Érdemtelenségi oknak hívják, viszont a köteles részt megkapja kitagadáskor is, ami az örökrész 1/4-e.
2019. máj. 8. 09:27
 24/27 anonim ***** válasza:

Leírom megint, kitagadottnak nem jár a kötelesrész SEM.

Érvényes kitagadás esetén ugyanakkor valóban semmi, még a kötelesrész sem jár a kitagadott örökösnek.

2019. máj. 8. 10:27
 25/27 anonim ***** válasza:

A lényeg felett mindenki elsiklik:

Kiskorút sehogy!

2019. máj. 8. 10:30
 26/27 anonim ***** válasza:
#25 Dehogynem! Csak éppen nem ő lesz a "vagyonkezelő", hanem a törvényes képviselő, ill. gyám + gyámügy.
2019. máj. 16. 23:49
 27/27 anonim ***** válasza:
...de ettől maga a tulajdonos a kiskorú személy lesz, még akkor is, ha kiskorúként nem rendelkezhet a vagyona felett csak 18 éves kora után. Ezért írtam, hogyha csak az a félelem, hogy nem szeretné az anyuka, hogy a kiskorú gyerek elkótyavetyélje az örökséget, azért nem érdemes kitagadni, stb. hiszen más kezeli a vagyont.
2019. máj. 16. 23:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!