Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogyan lehet kizárni az...

Hogyan lehet kizárni az örökségből a kiskorú gyerekeket?

Figyelt kérdés

A férjemmel nem vagyunk rossz emberek! Sajnos odáig jutottunk,hogy már ilyenen kell gondolkodnunk 😢. Házasságban született közös gyerekekről van szó. Nem szeretném ezt a részét tovább részletezni.

A férjemnek van 1 háza. Ebben élünk . Nekem is van egy fél házam. Egymást szeretnénk megtenni örökösnek,ha meghalna valamelyikőnk.

2019. máj. 4. 20:15
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
73%
Erre vannak a hagyatéki ügyvédek.
2019. máj. 4. 20:23
 2/27 anonim ***** válasza:
22%

Valószínüleg sehogy.

A köteles rész jár neki.

Ahogy a szülő is örököl már, tehát nem tehettek olyat, hogy egymás kizárólagos örökösei lesztek, mert ha van élő szülőtök, az már 4 lehetséges örökös, nekik a jelenlegi törvények szerint JÁR az örökrész.

ahogy a gyereknek is.

Ahhoz, hogy valakit ki lehessen zárni, nagyon komoly és megdönthetetlen indok kell, ami úgy gondolom, kiskorúnál nem értelmezhető.

Gondolom nem egy 6 éves gyerekről van szó, hanem mondjuk egy 17 éves kezelhetetlen fiatalról.

De az a komoly indok kb. olyasmi kell, hogy legyen, mint hogy pl. megpróbált megölni titeket, vagy hasonló.

Az, hogy rossz a viszony köztetek, nem indok az örökségből való kizárásra. Később sem, tehát 18 éves kora után sem.

Őszintén érdekel, mi vezethet idáig egy kiskorúnál, hogy a saját szülei ezen gondolkoznak.

2019. máj. 4. 20:23
 3/27 anonim ***** válasza:
60%

Kitagadhatjátok a gyereket, de ehhez komoly indok kell.

Az új Ptk. a korábbi kitagadási okok mellett három új kitagadási okot is nevesít. Eszerint az örökhagyó a köteles résztől azokat a hozzátartozóit is megfoszthatja, aki a tőle elvárható segítséget nem nyújtották, amikor az örökhagyónak szüksége lett volna rá, vagy durva hálátlanságot tanúsítottak az örökhagyóval szemben. Kitagadható továbbá az is, akinek magatartása a szülői felügyeleti jog megszűntetésére adott okot.

2019. máj. 4. 20:31
 4/27 anonim ***** válasza:
65%

Kössetek olyan valakivel akinek örökíteni akartok (mert valakinek csak kell örökölnie) életjáradéki vagy örökösödési szerződést. Nyilván csak papíron szerepelne, kötelmek nélkül.

Az illető nem juthat hozzá a halálotokig, tehát részetekről nincs rizikó. Ha van ilyen szerződésetek (több éve) akkor a gyerekeknek a kötelesrész sem jár.

2019. máj. 4. 20:32
 5/27 anonim ***** válasza:
0%

Utolsó, erről linkelnél valami hivatalos oldalt?

Kétlem, hogy ilyen működhetne.

Ha a szülőnek teljesen normális viszonya van a gyerekével, de mellette titokban köt egy ilyen szerződést, egyszerűen kizárt, hogy a szülő halála után a gyerek ki lenne semmizve.

2019. máj. 4. 20:45
 6/27 A kérdező kommentje:

A férjemmel egymás után szeretnénk örökölni 100%-ban. Pl ha én halnék meg előbb,akkor a férjem legyen az örökös 100%-ban.

Idővel,ha azt látjuk,hogy minden rendben van,akkor a gyerekek is örökösök lennének,de lehet,hogy csak az egyik.

2019. máj. 4. 20:45
 7/27 anonim ***** válasza:
56%

kiegészítem, mert sajnos az is igaz, hogy sok furcsaság övezi ezt a témát. De akkor is meglepődnék, ha így lenne.

Korábban sokan próbáltak ügyeskedni az eltartási szerződéssel, és ezt néhány éve újraszabályozták, úgy tudom.

De ami miatt kiegészítem: nem vagyok jogász, de a nyakamat tenném rá, hogy házastárssal nem lehet ilyen szerződést kötni. Márpedig ők minden harmadik személyut ki akarnak ebből zárni és csak egymásra hagyni mindent.

2019. máj. 4. 20:47
 8/27 A kérdező kommentje:
Hol tudnának ebben segíteni? Családsegítő? Ügyvéd?
2019. máj. 4. 20:50
 9/27 anonim ***** válasza:
60%

Ez ahogy előttem már leírták a jelenleg érvényes törvények alapján nem lehetséges.

2019. máj. 4. 20:50
 10/27 A kérdező kommentje:

Én úgy tudom, a férjem után a ház felét én örökölném ,a másik felét a gyerekek és a ház felére kapnék csak haszonélvezetet.

Ha nem is a kizárást,de a haszonélvezetet ki lehet terjeszteni az egész házra?

2019. máj. 4. 20:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!