Hogyan lehet kizárni az örökségből a kiskorú gyerekeket?
A férjemmel nem vagyunk rossz emberek! Sajnos odáig jutottunk,hogy már ilyenen kell gondolkodnunk 😢. Házasságban született közös gyerekekről van szó. Nem szeretném ezt a részét tovább részletezni.
A férjemnek van 1 háza. Ebben élünk . Nekem is van egy fél házam. Egymást szeretnénk megtenni örökösnek,ha meghalna valamelyikőnk.
Valószínüleg sehogy.
A köteles rész jár neki.
Ahogy a szülő is örököl már, tehát nem tehettek olyat, hogy egymás kizárólagos örökösei lesztek, mert ha van élő szülőtök, az már 4 lehetséges örökös, nekik a jelenlegi törvények szerint JÁR az örökrész.
ahogy a gyereknek is.
Ahhoz, hogy valakit ki lehessen zárni, nagyon komoly és megdönthetetlen indok kell, ami úgy gondolom, kiskorúnál nem értelmezhető.
Gondolom nem egy 6 éves gyerekről van szó, hanem mondjuk egy 17 éves kezelhetetlen fiatalról.
De az a komoly indok kb. olyasmi kell, hogy legyen, mint hogy pl. megpróbált megölni titeket, vagy hasonló.
Az, hogy rossz a viszony köztetek, nem indok az örökségből való kizárásra. Később sem, tehát 18 éves kora után sem.
Őszintén érdekel, mi vezethet idáig egy kiskorúnál, hogy a saját szülei ezen gondolkoznak.
Kitagadhatjátok a gyereket, de ehhez komoly indok kell.
Az új Ptk. a korábbi kitagadási okok mellett három új kitagadási okot is nevesít. Eszerint az örökhagyó a köteles résztől azokat a hozzátartozóit is megfoszthatja, aki a tőle elvárható segítséget nem nyújtották, amikor az örökhagyónak szüksége lett volna rá, vagy durva hálátlanságot tanúsítottak az örökhagyóval szemben. Kitagadható továbbá az is, akinek magatartása a szülői felügyeleti jog megszűntetésére adott okot.
Kössetek olyan valakivel akinek örökíteni akartok (mert valakinek csak kell örökölnie) életjáradéki vagy örökösödési szerződést. Nyilván csak papíron szerepelne, kötelmek nélkül.
Az illető nem juthat hozzá a halálotokig, tehát részetekről nincs rizikó. Ha van ilyen szerződésetek (több éve) akkor a gyerekeknek a kötelesrész sem jár.
Utolsó, erről linkelnél valami hivatalos oldalt?
Kétlem, hogy ilyen működhetne.
Ha a szülőnek teljesen normális viszonya van a gyerekével, de mellette titokban köt egy ilyen szerződést, egyszerűen kizárt, hogy a szülő halála után a gyerek ki lenne semmizve.
A férjemmel egymás után szeretnénk örökölni 100%-ban. Pl ha én halnék meg előbb,akkor a férjem legyen az örökös 100%-ban.
Idővel,ha azt látjuk,hogy minden rendben van,akkor a gyerekek is örökösök lennének,de lehet,hogy csak az egyik.
kiegészítem, mert sajnos az is igaz, hogy sok furcsaság övezi ezt a témát. De akkor is meglepődnék, ha így lenne.
Korábban sokan próbáltak ügyeskedni az eltartási szerződéssel, és ezt néhány éve újraszabályozták, úgy tudom.
De ami miatt kiegészítem: nem vagyok jogász, de a nyakamat tenném rá, hogy házastárssal nem lehet ilyen szerződést kötni. Márpedig ők minden harmadik személyut ki akarnak ebből zárni és csak egymásra hagyni mindent.
Ez ahogy előttem már leírták a jelenleg érvényes törvények alapján nem lehetséges.
Én úgy tudom, a férjem után a ház felét én örökölném ,a másik felét a gyerekek és a ház felére kapnék csak haszonélvezetet.
Ha nem is a kizárást,de a haszonélvezetet ki lehet terjeszteni az egész házra?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!