Nevelőanyám jogosan követel részt édesapám halála után a házból a féltestvéreim javára?
A ház az anyai nagymamámé volt, ő ajándékozta édesanyámnak, utána én örököltem. Édesapámnak volt rá holtig tartó haszonélvezete. Ők (édesapám, nevelőanyám és 4 féltestvérem) benne élnek, én nem. Ilyen esetben ugye nem követelhet tőlem semmit?
A házat szeretném végre eladni és abból felújítani amiben a családommal élünk.
Én közölnem velük, hogy árulom a házat és kezdjenek el albérlet után nézni, mert valószínűleg hamar el fog menni. Ha logikusan végig gondolja a nő, ràjön, hogy neki az égvilágon semmi köze nincsen a házhoz. Örüljön, hogy eddig ott lakhatott.
Nyílván emberileg rossz, hogy a fél tesóidnak is menni kell. De semmi közük a házhoz sajnos, üzletben nincs barátság.
Most add el, amíg pörög az ingatlanpiac, ne keslekedj, ennél többet érni nem fog, főleg ha le is lakjak
"Sem a haszonélvező, sem a vele együtt élők nem birtokolhatják el az ingatlant."
Hát de. A haszonélvezetnek pont az a lényege, hogy a birtokjog a tulajdonosé. Illetve az albérlőé.
Polgári törvénykönyv szerint nem jár nekik semmi.
Azt meg neked kell eldöntened, hogy érdemesek-e tőled egy kis kompenzációra, vagy sem, az alapján, hogy veled hogyan viselkedtek.
Én a helyedben ügyvédi felszólító levelet küldenék nekik, hogy az ingatlant meddig ürítsék ki, ha pedig tisztán rendezetten adják át ezen időpontig, akkor az ingatlan értékének kb. 3-5 százalékának megfelelő összeget fizetsz nekik. Amerikában a nagy bankoknak is ez a gyakorlata, mert így nem lakják le bosszúból a tulajok kiürítés előtt az ingatlanokat, mivel nagyon kell nekik az az így kapott pénz ami elég kb. fél évi hasonló szintű albérletre.
Megjegyzésem:
haszonélvezetből nem lesz elbirtoklással tulajdonjog, lásd birosag.hu-n:
"Hát de. A haszonélvezetnek pont az a lényege, hogy a birtokjog a tulajdonosé. Illetve az albérlőé."
Ne mondj már hülyeséget.
A birtokjog azé, akinek éppen a birtokában van az ingatlan, vagy ingóság.
A haszonélvezet lényege a haszon élvezetének (használatának, hasznai szedésének) joga.
Az elbirtoklás valóban játszik ebben az esetben.
A jelenleg ott élőknek megszünt a joguk a haszonélvező halálának pillanatában az ott tartózkodáshoz. Maguk kell gondoskodjanak a lakhatásukről, illetve ha kiskorúak, akkor a gyámjuk a kötelezett.
Fel kell szólítani őket az ingatlan elhagyására, 30 napos határidőt hagyva a távozásra. Erre a 30 napra már követelhető bérleti díj is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!