Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Nevelőanyám jogosan követel...

Nevelőanyám jogosan követel részt édesapám halála után a házból a féltestvéreim javára?

Figyelt kérdés

A ház az anyai nagymamámé volt, ő ajándékozta édesanyámnak, utána én örököltem. Édesapámnak volt rá holtig tartó haszonélvezete. Ők (édesapám, nevelőanyám és 4 féltestvérem) benne élnek, én nem. Ilyen esetben ugye nem követelhet tőlem semmit?

A házat szeretném végre eladni és abból felújítani amiben a családommal élünk.

2019. febr. 26. 08:05
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
68%
Nyugodj meg, ha a feje tetéjre áll, akkor sem jár nekik semmi. De ezt már akkor is tudnia kellett, amikor apukád élt és négy gyereket vállaltak a semmire.
2019. febr. 26. 09:17
 12/25 anonim ***** válasza:
67%
Ha nem megy el önszántából, akkor gyorsan töröltesd a haszonélvezeti jogot a tulajdoni lapról, csak halotti anyakönyvi kivonat kell hozzá. Ha ez megvan, szépen kapcsolatsd le a villanyt és a gázt. 1 héten belül kiköltöznek. Mehetnek, rokonhoz, albérletbe, bárhová, de nehogymár a te édesanyát házát amortizálják le jogtalanul. Akinek meg nincs hozzá gyomra, az fogadja be őket
2019. febr. 26. 09:23
 13/25 anonim ***** válasza:
86%
Szóval apuka a második fészkét az első feleség házába rakta. Ez most az új családnak szívás, mert tőled nem lehet elvárni, hogy mondj le csak úgy egy házról, mert nekik nincs hova menniük. Semmilyen követelése nem lehet feléd. A tulajdonviszonyok tiszták voltak, gondolom, értéknövelő beruházásokat nem tettek, mert ahhoz kellett volna az engedélyed. Az apád és a mostohaanyád felelőtlensége, hogy nem gondoltak a jövőre, holott várható volt a kimenetel: gyanítom, apád jóval idősebb volt, mint a második felesége, akivel új családot alapított, és bizonyára nem volt titok, hogy nem szándékozol nekik ajándékozni a házadat. Egy ideig szép volt, jó volt, hogy nem votl gondjuk a lakhatásra, mot oldják meg abból a pénzből, amit félretettek azon az áron, hogy özvegyi haszonélvezet címén más házában éltek! Nem a Te problémád, vagy megkérdeztek, mielőtt a házadba csináltak 4 gyereket, hogy nem gond-e, ha mindkettejük életük végéig tervezenk ott lenni ...
2019. febr. 26. 09:38
 14/25 anonim válasza:
28%
Tedd ki őket azonnal, az a Te tulajdonod! Nehogy már....
2019. febr. 26. 10:19
 15/25 anonim ***** válasza:

Nincsen része nevelö anyádnak és a gyermekeknek sem.

Ès még érzelmileg sem kell itt ezen gondolkodnod, mert ez az új anyu már azóta tudta, hogy egyszer bekövetkezhet ez a szituáció mióta oda betette a lábát.

Nekem édesanyám volt hasonló(kicsit más) helyzetben. Csak ott anyukám volt a "féltestvér", de miután a tulajdonos(nagyapám) meghalt, és a nagymamám meg haszonélvezetet kapott csak anyukám tudatosan készült rá, ha az édesanyja meghal akkor legyen annyi pénze, hogy a féltestvéreit kitudja fizetni és a házat megtudja tartani.

Ez nálatok is hasonló az apádnak és a nevelödnek erre készülnie kellett volna, mert hát a sok sok év alatt egy fillér lakás költségük nem volt, azt félre tehették volna a te kifizetésedre. Még akár apád amikor élt ö is megtehett volna, ha érdekelte volna igazán mi lesz a halála után. De szerintem apádat totál nem érdekelte mi lesz a nevelö anyáddal és a 4 gyerekével pont ezért nem is lett tisztázva ez a dolog a halála elött.

2019. febr. 26. 10:20
 16/25 anonim ***** válasza:
100%

Ha megveszik tőled a házat, akkor lesz hozzá közük.

Egyébként nincsen. A haszonélvezet csak addig él, ameddig a haszonélvező is. Utána a tulajdonosé minden jog.

2019. febr. 26. 10:21
 17/25 anonim ***** válasza:
15%
Van egy olyan jogi fogalom, hogy "elbirtoklás". Nem ismerem a pontos szabályait, nézz utána! Ha a tulaj vagy az egyik tulajdonostárs nem tudom hány évig nem megy a tulajdonába, nem igényli, nem foglalkozik véle, stb, viszont ott él más és őket hagyja, hogy azt tegyék... Akkor x idő elteltével elbirtokolhatják. Kivéve talán ha kiskorú nevén van. Na de nem tudom pontosan. Mindenesetre ennek a kiskapunak nézz utána, és ne hagyd nekik...!
2019. febr. 26. 10:50
 18/25 anonim ***** válasza:

" Mindenesetre ennek a kiskapunak nézz utána, és ne hagyd nekik...!p

"

Semmi ilyenről nincs itt szó, hiszen haszonélvezet volt a házon.

2019. febr. 26. 11:18
 19/25 anonim ***** válasza:

Sem a haszonélvező, sem a vele együtt élők nem birtokolhatják el az ingatlant.

Kérdező, minél előbb rakd ki őket. Küldjél tértivevényes levelet, lehetőleg ügyvéddel. Maguktól nem fognak elmenni.

2019. febr. 26. 11:23
 20/25 Andizsuzsi ***** válasza:
83%

"Nekem biztos nem lenne gyomrom utcára tenni a saját testvéreimet"

Ez nem a kérdező problémája. Édesapa tudta, hogy olyan ingatlanban lakik és vállal új családot, ami más tulajdonában van, azt is tudta, hogy ha vele valami történik, akkor az ingatlanban tovább nem jogosultak maradni. Ha ő (és az új asszony) semmit nem tett a helyzet megoldására, az nem a kérdező hibája. Nyilván lehet humánusnak lenni, megfelelő határidőt adni, de nem kell kérdezőnek megvárnia, amíg a testvérek felnőnek (és ki tudja mikor akarnának, akarnának-e egyáltalán valaha) elköltözni onnan.

2019. febr. 26. 11:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!