Milyen jogszabály vonatkozik arra vonatkozóan, hogy a családtagom nem vehet le a kártyámról pénzt a postán?
Nem egyszer történt már meg az velem, hogy a kártyámat odaadtam az egyik velem egy háztartásban levő családtagnak hogy
Vegyen fel a kártyámról pénzt (én engedélyemel) és nem sikerült levenni a pénzt, mert közölték a családtagomnak, hogy nem az ő nevén van a kártya
Nos.... Én átadtam neki a pin kódott, tudja. Akkor miért nem vehet le róla pénzt az én engedélyemel? Milyen jogszabály van erre vonatkozólag? Mi a törvény? Természetesen a dolgozók ismernek engem és a családtagjaimat.
"Ne forgasd ki a szavaimat. A bankkártyával olyan dologhoz férhet hozzá bárki, amihez amúgy nem tudna, mivel nem az övé a pénz a számlán. Ezért van szabályozva a használata."
Eddig nem bárkiről, hanem családtagokról volt szó. Tőled idézek, nem kiforgatom a szavaidat: "Családtagnak sem szabad odaadni a kártyát. Ha meglép a pénzzel, semmit nem tudsz ellene tenni."
Csak mondom, hogy lehet napi limitet tenni egy bankkártyára és akkor PIN kód birtokában se lehet leemelni a számlán lévő összes pénzt. Ha a kártyán a napi limit 50 ezer forint, akkor veszélyesebb az, ha együtt élsz egy családtagoddal és kulcsa is van a házatokhoz, mert bármikor elviheti a 100 ezer forintos tévét és ezen felül még több mindent is.
A bankkártyával történt vásárlások helyszíne és időpontja simán lenyomozható, akár a kamerafelvételeket is kikérheted hogy lássad, melyik családtagod vett le sok pénzt a kártyádról és már bizonyítékod is van ellene. De ha ellopja a házatokból a tévédet, akkor hazudhatja azt, hogy betörő volt és nem ő lopta el. Ezzel úgy gondolom bebizonyítottam, hogy nem veszélyesebb kölcsön adni a bankkártyát egy családtagnak, mint a lakáskulcsot odaadni neki. És a bankok azért nem szeretik, ha nem a kártyatulajdonos használja a bankkártyát, mert így csak egy személytől szedhetik be a kártyadíjat, nem kettőtől, vagy háromtól. Nekik a bevétel a fontos, nem a te biztonságod érdekében hozták ezt a döntést.
Szépen összeszedted, kár, hogy a lakáskulcsnak semmi köze sem a kérdéshez, sem a bankkártya használatának szabályozásához. Bármit el lehet lopni, ruhát, tévét, ezzel nem vagyunk előrébb.
Bankkártyát átadni bárki másnak, akár családtagnak, akár nem, nemcsakhogy veszélyesebb, hanem egyenesen tilos. Erről szól a kérdés, törvény és a bankkal kötött szerződés is tiltja. Főleg ATM-nél, mert onnan követhetetlen a készpénz útja. Ezért nem engedték az ügyintézők, most már sokadszorra mondom. Remélem, utoljára.
Panaszt tenni ezért teljesen felesleges volt, lehet, hogy még meg is dícsérik majd a kollégát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!