Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Milyen jogszabály vonatkozik...

Milyen jogszabály vonatkozik arra vonatkozóan, hogy a családtagom nem vehet le a kártyámról pénzt a postán?

Figyelt kérdés

Nem egyszer történt már meg az velem, hogy a kártyámat odaadtam az egyik velem egy háztartásban levő családtagnak hogy

Vegyen fel a kártyámról pénzt (én engedélyemel) és nem sikerült levenni a pénzt, mert közölték a családtagomnak, hogy nem az ő nevén van a kártya

Nos.... Én átadtam neki a pin kódott, tudja. Akkor miért nem vehet le róla pénzt az én engedélyemel? Milyen jogszabály van erre vonatkozólag? Mi a törvény? Természetesen a dolgozók ismernek engem és a családtagjaimat.

2019. febr. 12. 12:28
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:
82%

Az, hogy kivel értesz egyet, lényegtelen. A kártyát csak a kártyabirtokos használhatja. Lehet egy számlához több kártyát is kérni, sőt, egy számlának is lehet több tulajdonosa.

A családit és a többit pedig nem a kártyára kapják, hanem a számlára. A kártya csak egy eszköz, amivel hozzáférsz a számlához.

Miért kérdezel, nem fogadod el a választ?

Melyik banknál vagy? Kétlem, hogy ne lenne ilyen szabályozás, ez alapvető mindenhol.

2019. febr. 12. 14:49
 12/38 A kérdező kommentje:

,, A családit és a többit pedig nem a kártyára kapják, hanem a számlára. A kártya csak egy eszköz, amivel hozzáférsz a számlához. ,,

Miért nem a kártyára kapjuk? Maga a kártyára teszik azaz a számlára, ki hogyan hívja. A másik meg írkálsz hülyeségeket.

2019. febr. 12. 15:05
 13/38 anonim ***** válasza:
6%

"Az, hogy kivel értesz egyet, lényegtelen."

Engem jobban érdekel az, hogy a kérdező hasznosnak találta a válaszomat, és egyetért velem, mint a te véleményed.

"A célja ennek a szabálynak az, hogy mindenkinek inkább saját bankkártyája legyen, ezzel tömve a bankok zsebét a kártyadíjjal. Semmi köze a biztonsághoz."

Ha ezzel az állításommal te nem értesz egyet, akkor vagy banknál dolgozol, vagy egyszerűen hülye vagy és élvezed ha lehúzzák rólad a pénzt a bankok.

2019. febr. 12. 16:10
 14/38 A kérdező kommentje:
Utolsóval értek egyet.
2019. febr. 12. 16:29
 15/38 A kérdező kommentje:

#11-esnek írnék:

Na mivan akkor ha én Horváth Jancsi vagyok, és van egy bankkártyám. És van még egy családtagom akinek a neve úgyanaz mint az ennyém. Akkor azt hogy bizonyítja a posta, hogy ténylegesen ki a kártyatulajdonosa? Mivel két Horváth Jancsi van, az egyik én mint birtokos, a másik meg csak úgyanaz a nevű aki az én nevemet kapta meg, pl: a fiam. Nos????? A kártyán csak a név van, nincs évszám stb. Na ???? Ilyenkor mit lépsz? A nem kártyabirtokos Jancsi veszi fel a pénzt, nem én mint kártyatulaj. Várom válaszodat #11-es.

2019. febr. 12. 16:36
 16/38 anonim ***** válasza:
82%

Tessék jogszabály:

2013. évi CCXXXVII. törvény

a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról

6§ 55 C) készpénz-helyettesítő fizetési eszköz "a pénzforgalmi szolgáltató és az ügyfél közötti keretszerződésben meghatározott olyan személyre szabott dolog vagy eljárás, amely lehetővé teszi az ügyfél számára a fizetési megbízás megtételét"

Kiemelném, hogy személyre szabott, vagyis nem átruházható.

De ahogy a törvény is említi, ez a rendelkezés benne van a bankkal kötött szerződésedben is, például BETÉTI KÁRTYA ÜZLETSZABÁLYZAT - általános rendelkezések

"Kártyabirtokos: Azon természetes személy, aki a bankkal kötött szerződés alapján az elektronikus fizetési eszköz használatára jogosult."

Ügyfélszabályzat II. Lakossági betéti és Prepaid kártyák

(65)A Bank az adott Kártyabirtokos kártyáján a Számlatulajdonos által a szerződésben megadott 20

karaktert meg nem haladó névre személyesíti meg a kártyát,[...] A kártyán

szereplő név csak abban az esetben térhet el a személyi azonosító okmányban szereplő névtől,

ha az a 20 karaktert meghaladja, s az eltérés kizárólag a szükséges rövidítésből adódhat, amelyet

az ügyféllel történő egyeztetés során a bank ügyintézője dönt el. Amennyiben a kártyán

feltűntetett név nem egyértelműen azonosítható a személyi azonosító okmányban szereplő

névvel, a Bank a bankkártya elfogadásáért nem vállal felelősséget.

(83)A Kártya nem ruházható át, használata a Kártyabirtokos által más személynek nem engedhető át,

és tilos azt biztosítékul zálogba adni vagy óvadékként letétbe helyezni.

Ez nyilván a többi banknál is le van írva, azért emeltem ki az OTP-t, mert az elég népszerű bank.

Egyébként a bank és az elfogadóhely által kötött szerződésben is le van írva, sőt: extrém esetben az elfogadóhelynek akár kártyabevonási joga is van. (Akkor nem, ha más próbálja meg használni a kártyát, de ha valaki pl lejárt kártyával próbál fizetni, azt az elfogadó jogosult és köteles megsemmisíteni.)

2019. febr. 12. 17:27
 17/38 anonim ***** válasza:
82%

Olyan sötét vagy és még reklámozod is :D

A kártya, az nem számla, a pénzt a számlára rakják és a kártya által hozza tudsz férni a számlához.

De lehet számlád bankkártya nélkül is.

Amúgy minden sarkon van egy atm, nem tudom miért nem azzal élsz, ha már itt fel vagy háborodva.

Jogosan járt el a postás, akar tetszik akár nem. Lázadni meg követelőzni leget, csak nem sok értelme van és csak magadból csinálsz még nagyobb hülyét.

2019. febr. 12. 17:32
 18/38 A kérdező kommentje:
Ember! Te olvastad amit írtam? Nincs törvény, a bankom szerint nincs.
2019. febr. 12. 17:48
 19/38 anonim ***** válasza:
82%

Már a törvényt is megkaptad, felesleges küzdés. De kikeresem neked a bankod honlapjáról is, csak mondd meg, melyik az. De magad is megtalálod az üzletszabályzatok között.

A másik felvetésed érdekes az azonos névvel, ilyenkor szokott lenni ifjabb vagy idősebb megnevezés, pont erre találták ki. Ha nincs, akkor sem életszerű, na meg nem is szabad cserélgetni a kártyákat. A banki szabályzat és a bemásolt törvény is tiltja. De melyik bank az, amelyik szerint nincs ilyen törvény? Ilyet egy banki alkalmazott nem mondhat.

2019. febr. 12. 18:15
 20/38 anonim ***** válasza:
3%

74 és 80 százalékos, ti egyébként ezért kaptok pénzt, vagy ingyen nyaljátok a bankok hátsóját? Azért kérdezem, mert azzal kapcsolatban nem igazán van önálló álláspontotok, hogy miért számít veszélyes dolognak az, ha a kártyatulajdonoson kívül más is használ egy bankkártyát. Miért biztonságosabb az, ha csak a tulajdonos használhatja a kártyát? Aki már tudja a PIN kódot, az biztos nem azért tudja, mert a kártyatulajdonost kirabolta és jól összeverte hogy megmondja neki a PIN kódot... Ennyi erővel tiltsuk be a papírpénzt is, azzal akárki fizethet és PIN kód se kell hozzá egy bizonyos összeghatár felett.

Ne a törvényeket másoljátok, hanem hozzatok fel érveket. Másolni még egy általános iskolás is tud.

2019. febr. 12. 18:47
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!