Tegyük fel ha azt látom az utcán, hogy egy középkorú férfi ver összefelé egy idős asszonyt, én odamegyek és megverem a férfit úgy, hogy eltörik 2 karja, akkor számíthatok büntetésre?
Nem történt ilyen, és remélem nem is fog.
Csak erre mindig is kiváncsi voltam, hogy ha valaki jogosan védi meg a másik védtelen személyt, akkor a fent említett esetben engem elítélnének? Vagy enyhítő, esetleg felmentő tényező lenne az, hogy egy védtelen időskorú személyt "mentettem meg"?
Van ilyen jogcím a BTK-ban?
Amíg az eset belefér a "jogos védelem" esetébe, addig nem büntetendő. Azaz az erőszaknak kizárólag a másik megvédése lehet a célja, nem a bosszú és önbíráskodás. A büntetés a bíróság dolga, nem menti fel az elkövetőt, hogy egyik karját eltörted. De MINDKÉT kar eltörése nehezen magyarázható, valószínűleg már ez első törés után menekülőre fogta volna, és nem szükséges a másik kezét is eltörni.
Igen, a "jogos védelmi helyzet" benne van a Btk-ban, 21. §. Nem enyhítő, hanem büntetlenséget biztosít.
Ha a jogos védelmi helyzet nem végig áll fenn, akkor csak a bíró mérlegelése enyhít, hogy a tól-ig határok közül az enyhébbet adja.
Az előző mindent jól írt (kivéve, hogy nem 21., hanem 22. §), tehát alapból fennáll a jogos védelem esete, ami nem büntethető, csak akkor, ha bizonyíthatóan tudatosan túllépted a szükséges erőszak mértékét.
De van egy kitétel még, Btk. 22. § (2) c) (3):
"Nem büntethető, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból lépi túl."
Tehát, ha a bíróság úgy látja, hogy nem azért törted el mindkét karját az illetőnek, mert meg akartad büntetni, hanem mert úgy felpörögtél a veszélyhelyzet (verekedés) miatt, hogy nem igazán láttad be, hogy már nem kellene ütni, akkor nem fognak büntetni. A jogalkotó szándéka szerint a jogtalan támadás elkövetőjének az ügyből adódó "balesetek" következményeit viselni kell.
De hogy a bíróság mit fog bizonyítottnak vagy bizonyíthatatlannak látni, az kétesélyes.
Ennél lenni kellett valami súlyos dolognak, amiről nem tudsz, mert ez így önmagában nem lehetséges.
Pl. 10-en körbevették az illetőket, és ez az egy illető verte sz.rrá a 3-at. Vagy egy (gáz)pisztollyal sakkban tartotta őket, hogy elfutni se tudjanak, és a pisztoly védelmében rakta meg őket. Vagy egy kigyúrt felnőtt sportoló vert el 3 db 12 éves cigánygyereket, akik cigarettát kértek. Vagy valami egyéb, amit neked nem mondtak el, de bizonyítható volt, hogy túllépte vele a jogos védelem határait.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!