Milyen jogon akarják megtiltani a tevékenységemet? (EV)
Sziasztok! Közel 10 éve egyéni vállalkozásként működtetek Egy kis informatikai boltot és szervízt működtetek már 2009 óta. Fősulis mérnök informatikus diplomám van, ezzel eddig nem volt gond. Most kaptam a kormányhivataltól egy dörgedelmes levelet, amiben megtiltják a tevékenységemet kellő végzettség híján. Hát nem kis dirrel-durral bementem a helyi hivatalba, hogy mégis hogyan képzelik ezt? Mondja a nő nekem, hogy "be-je-len-tést" kaptak egy hosszú gépelt postai levélben. És a képzettségem alapján nem végezhetem a számítógép-javítást, üzemeltetést, szervízelést. Mondja, hogy vagy műszerész, vagy villamosmérnöki képzettség kell. Természetesen megfellebbeztem, panaszt tettem.
Más is járt már így? Meg mi az már, hogy valaki feljelent egy "hosszú gépelt postai levélben?" Mi a fr4nc folyik itt?!
Olyan jogon hogy jogellenes tevékenységet folytatsz.
Én is hiába nyitnék műtőt és mondanám hogy de hát a gépész szakmám az megvan, biztos bezáratnák mint a szart.
"Nem is kapott engedélyt"
Ott a kérdésben, hogy egyéni vállalkozó.
Nagyon gáz ami itt megy. Ugyan mitől lesz jobb szakember,ha lesz egy wc papír OKJ a kezében? :D Semmitől.
Én meg külföldi képzésben szereztem edző végzettséget. Jobb vagyok,mint itt sokan,de nem fogadják el,mert nekik magyar papír kell... értelmetlen.
Vállalkozni bárki vállalkozhat, aki jogi szempontból cselekvőképes.
Azonban a vállalkozás működtetéséhez szükséges feltételeket is neki kell biztosítania. Tehát, tőke, bankszámla, székhely és bizonyos tevékenységek végzéséhez szükséges engedélyek, valamint a kapcsolódó szakmai háttér biztosítása.
Ebből következően, ha valakinek nincs orvosi végzettsége, az attól még üzemeltethet magánkórházat, feltéve ha alkalmaz olyan személyt, akinek ehhez a szakirányú végzettsége megvan.
Anélkül, hogy pontosan utánanéznék a kérdező által feszegetett helyzetnek, az alábbiakat tudom neki mondani:
Saját véleményem szerint a mérnökinfó diploma elégséges feltétel az általa leírt tevékenységhez, azonban kereskedelmi tevékenységhez lehet, hogy kevés.
Megint csak saját véleményem az, hogy amikor a jogalkotó meghozta azt a jogszabályt, ami alapján most tiltani készül, akkor lehetőséget, időt kellett volna biztosítania azok számára akik már a jogszabály meghozatalának pillanatában is ezt a tevékenységet űzték, hogy megszerezzék az elvárt képesítést. Ha ezt nem tették, akkor be lehet az államot perelni, jogalkotással okozott kár címén. Feltéve, ha a vonatkozó jogszabály 2009 után lépett hatályba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!