Mégis milyen alapon van joguk az embereknek vagy a rokonainak megtiltani hogy halála esetén felhasználják donorként a szerveit?
Gondolom kegyeleti okai vannak, sokan nehezen viselnék szeretteik megcsonkítását. Mondok egy szélsőségesen abszurd példát: halálra erőszakolja X a gyereked, és ő pont fejátültetésre szorul, ezért az általa halálra erőszakolt gyereked fejével élne tovább.
Részemről inkább az az aggályos, hogy szerintem a rendszer nem igyekezne megmenteni engem, ha halálom után szabadon felhasználhatja a szerveim.
1. Kegyeleti okok. Van, aki azt sem szereti, ha boncolják a halottat - ha már elment, szeretnék, hogy békében nyugodna.
2. Betegségek. Ahoz, hogy a szerveid felhasználhatóak legyenek nem csak engedélyezned kell, de orvosi vizságlatuk is szükséges.
3. Pénzügyi okok. Létezik magánegészségügy is, ahol értelemszerűen fizetnek a szervekért. Na most akkor ki döntené el, hogy ilyenkor ki mennyi pénzt kap és egyáltalán lehetne-e rangsorolni vagy a családnak csak az lenne az érdeke, hogy kiáruljon a nagypapából mindent.
lássátok feleim szümtükkel
"Nem mindegy neki hogy milesz vele a halála után? "
Itt hibádzik a logikád! Neked vagy akár nekem mindegy, sőt ha ezzel megmenthetek egy másik embert, akkor azt vesznek ki belőlem amit csak akarnak. Ugyanakkor más embernek lelkiismereti, meggyőződési, vallási okokból ez nagyon nem mindegy. Ezt pedig, bármennyire is ellentmond a logikus racionalitásnak, el kell fogadni és tiszteletben kell tartani.
Fent már írták, de jó a példa. Kicsit olyan ez mint a végrendelet. Hát nem mindegy kire száll a vagyonom ha én már meghaltam? Hát nekem nem, hadd döntsem el én! Még akkor is, ha irracionális a döntésem, pl. az egészet ráhagyom valami szektára. A rendelkezési jogomtól ne fosszanak meg, csak azért, mert a fejem felett valaki megmondja nekem mi a logikus és mi nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!