Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha zebrán áll egy autó, és...

Ha zebrán áll egy autó, és átsétálsz rajta az ütközik valami törvényben?

Figyelt kérdés
Többször is láttam már videókban neten, hogy zebrán álló autón átsétálnak emberek, na már most én nagyon régóta vártam egy ilyen pillanatot az életemben, és egy forgalmas részen meg is történt velem, viszont pont végig nézte egy rendőr ahogy átmászok a kocsi motorháztetőjén, és letartóztattak amiért nem akartam elfogadni a büntetést és rongálással megvádoltak engem, az autón egyébként voltak rongálódások, amiket hozzáteszem nem én okoztam viszont az autó sofőrje, és még a rendőr is ezt állítja.. vicc az, hogy 2 tanú is igazolja, hogy azok a sérülések nem én okoztam (az egyik tanú a sofőr édesanyja, akit tök véletlenül ismerek), de akkor is velem akarják kifizettetni a majdnem 400ezer forintos bírságot, szerintetek ez mennyire jogos?
2018. dec. 2. 23:22
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
37%
Pont azt akartam írni amit a kettes. Majd ha lesz autód megtanulod, és remélem veled is megteszi ugyan-ezt valaki. Vannak olyan helyzetek, amikor rengeteg autó feltorlódik a pirosnál, megindul a sor, és pont úgy kapsz ismét pirosat, hogy előtted még vannak, te pedig zebrán vagy éppen, és onnan se előre se hátra. Jártam már így párszor. Olyankor mindig figyelek a gyalogosokra, meg taposom a féket, nehogy valakinek nekiguruljak vagy sérülés legyen belőle. Egyébként ha nekem másznál fel így a BMW-re, tuti hogy kiszállnék és lerugnálak a getsibe, de még a földön is rugnálak. Hülye elkényeztetett liberális önbíráskodó sz4rdarab. Mert nektek mindent lehet mi? Senki ne korlátozzon semmiben?
2018. dec. 3. 01:58
 22/36 anonim ***** válasza:
62%
Visszakérdeznék: ha nem a zebrán mész át az autós átmehet rajtad?
2018. dec. 3. 06:50
 23/36 anonim ***** válasza:
20%

Addig oké, hogy az autós szabályt sértett, tehát őt is felelősségre kell vonni. Te viszont NEM RONGÁLÁST követtél el, azt csak a rendőrnek köszönheted!

Mivel az autó tulajdonosa szabálytalan volt, ezért te megrongáltad a kocsiját!

Ez, "barátom", ÖNBÍRÁSKODÁS!

2018. dec. 3. 07:51
 24/36 anonim ***** válasza:
46%

Tehát ha valaki rosszul lesz, vagy a szemébe repül egy bogár, esetleg ahogy írták beszorul a forgalomba, az az élete és mások életének kockáztatásával takarodjon az utadból, mert átmászol rajta?

Ezt tennéd egy a járdán összeesett emberrel is? Elvégre a járda arravaló, hogy te menj rajta, nem pedig arra, hogy valaki ott haldokoljon!

Ekkora idiótát!

2018. dec. 3. 08:00
 25/36 anonim ***** válasza:
27%

Nem ismétlem meg az előttem elhangzottakat, csak kiegészítem.

Az, hogy az autós (esetleg) szabálytalanul állt meg a zebrán és akadályozott téged a szabályos áthaladásodban még nem hatalmaz fel téged arra, hogy elégtételt vegyél rajta. Ott volt a rendőr, tehát neked a rendőrt kellett volna értesítened erről és a rendőrnek lett volna joga eljárnia a szabálytalankodóval szemben. Ahogy mások is írták már, te önbíráskodást követtél el.

Akkor is így van ha hasonló esetben mi is éreztünk már kényszert hasonlóra. De nem tettük meg és más sem teszi meg, pont amiatt, hogy nem szabad.

Ha ilyen esetben elfogadható lenne amit tettél, akkor legközelebb ha szabálytalanul lépsz le egy autós elé és neki erősebben kellene fékeznie, akkor neki meg joga lenne kissé meglöknie a kocsival? Csak hogy demonstrálja, hogy neki van igaza? Hol lenne a határ amit még elfogadnál reakcióként egy szabálytalanságra?

Amúgy a "nem okoztam kárt" védekezés azért nem állja meg a helyét, hiszen pontosan azért sétáltál át az autón, mert tudtad, hogy ezzel bizony okozhatsz kárt benne és ezért fogja bosszantani az autóst. Hogy még sem lett kár az autóban az csak véletlen. És nem az autót védem, nem is az autóst, mert tényleg sokan vannak akik tojnak a gyalogosokra, zebrára.

A lényeg: láttál egy látványos jelenetet amiben így vettek elégtételt az autóson és te is meg akartad csinálni. Amit nem láttál a videón, hogy azt a gyalogost elkapták-e, feljelentették-e vagy lett-e belőle bármi problémája. Mert lehet hogy lett, csak az már nem olyan vicces, hogy villogni lehessen vele a facebook-on vagy a youtube-on.

2018. dec. 3. 11:37
 26/36 anonim ***** válasza:
61%

Múltkor a dugóban pont befértem volna még a zebra mögé, jobbról bevágott elém egy kocsi, beszorultam a zebrára

Teszem hozzá, zöld volt csak dugó

1,6 m magas nő vagyok, ja átsétált volna valaki a kocsimon, ahhoz mentőt kellett volna hívni

És van kamera a kocsimban ;)

2018. dec. 3. 12:54
 27/36 anonim ***** válasza:
72%

1. Ütközik törvénybe. A KRESZ kimondja, hogy mindenki köteles körültekintően közlekedni. Az autón átmászás nem körültekintő közlekedés.

2. Viszont feljelenthetted volna a közelben álló rendőrnél. a) ha ott megáll, azért (KRESZ). b) ha forgalmi ok miatt áll ott, akkor két okod van: ő sem volt körültekintő/piroson hajtott át/nem, de tudta, hogy nem fog átérni.

3. A mondott büntetési tételt semmi nem indokolja, próbálj meg fellépni ellene.

4. Nem voltál körültekintő. Tudnod kellett volna, hogy ma nincs törvényesség, és ez most azt jelenti, hogy véletlenszerű (embertől függő) a folytatása. Éppen ezért a 3. pontban említett fellépésnél egyenesen fokozottan lennék körültekintő. Akár meg is duplázhatják. Igaz, nem a cselekményhez lenne köze, de ez ellen semmit sem tehet, ha nem akarják.

2018. dec. 3. 16:11
 28/36 anonim ***** válasza:
74%
És vedd figyelembe kérdező, a rendőr is lehet olyan, mint a #21-es. Az az autós csak a pisztolyból értene valamit. de akkor már mindegy neki, ért-e. És hidd el, ő gátlás nélkül használná.
2018. dec. 3. 16:14
 29/36 anonim ***** válasza:
47%

Akkor fussunk neki még egyszer az akadályozásnak!

Útkereszteződés, zebra is van, jön az autós, akinek elsőbbséget kell adnia a keresztirányú forgalomnak, viszont a forgalmat csak úgy látja, ha ráhajt a zebrára. Ezt meg is teszi, hiszen még nem volt a közelben gyalogos. A forgalmi helyzet miatt sokat kell várakoznia, miközben megérkeznek a gyalogosok, akiket akadályoz a továbbhaladásukban. Kérdés, szabályosan akadályozza-e az autós a gyalogosokat? Válasz, az autós teljesen szabályosan járt el, semmilyen szabályt nem szegett meg. Kérdés, meddig akadályozhatja a gyalogosokat az autós? Válasz, bármeddig, amíg a forgalmi helyzetből adódóan nem tud tovább menni.

2018. dec. 3. 17:38
 30/36 anonim ***** válasza:
63%

"Az önbíráskodás (nemzetközi szóval vigilantizmus) a törvény megszegése azzal a szándékkal, hogy büntetést nyerjen az olyan bűn, amelyet az önbíráskodó szerint a törvény nem, vagy nem megfelelőképpen büntet."

Ha nem tett kár az autóban, sem a sofőrben, akkor ez bizony nem volt önbiráskodás.

És különben sem ez a vád ellene, hanem rongálás, amit szintén nem követett el.

2018. dec. 3. 19:22
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!