Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Üzembentartóból tulajdonos,...

Üzembentartóból tulajdonos, halál esetén?

Figyelt kérdés

Olyan kérdéssel állnék elétek, hogy sajnos a jármű papíron lévő tulajdonosa elhunyt, én mint üzembentartó nem vagyok vele rokoni kapcsolatban. Két gyermek az örökös, viszont a járművet még én vettem, én használatomban volt stb... Lényegében csak a törzs könyvben tulaj a tulaj, mit lehet ebben az esetben tenni?

Az örökösök le tudnak mondani a javamra a járműről, vagy első körben ha lezajlott az eljárás a nevükre kell venni az autót és eladni a számomra? Esetleg valaki aki egy ilyenen már túl van?

2018. okt. 21. 18:54
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Az autó bekerül a hagyatékba, az örökös pedig eldönti, hogy mi a szándéka vele. Ha akarja, megtartja és használja, ha nem, eladhatja vagy lehet vele újabb üzembentartói szerződést kötni.
2018. okt. 21. 19:01
 2/10 A kérdező kommentje:

Ez eddig világos volt, ez egy opció igen.

Arra lennék kiváncsi, hogyha bekerül a hagyatékba rendelkezhetnek úgy felőle hogy már akkor átruházza, vagy előbb mindenképp "hozzákerül" és a nevére kell írni? Vagy olyan opció hogy mindkét örökös lemond egy adott tárgyról egy olyan személy részére aki amúgy nem örökölne? Ilyen lehetőség nincs?

2018. okt. 21. 19:13
 3/10 anonim ***** válasza:

Azé az autó aki a tulajdonosa. Ha meghal akkor az ő örökösei öröklik, mindegy ki vette, mindegy ki az üzemben tartója. Az új tulajdonos dönt ezután az autóról.

"Az üzembentartói jog visszavonása ezek után hasonló módon történik, mint a fentiek. Azt azonban tudni kell, hogy az autó tulajdonosa egyoldalúan is visszavonhatja az üzembentartói jogot, anélkül, hogy kérné az üzembentartó hozzájárulását. "

[link]

Vagyis ha az örökösök szeretnék, hogy továbbra is te legyél az üzemben tartó, akkor szerintem nem kell tenni semmit. Csak akkor van teendő, ha ezt már nem akarják, akkor kell a linken szereplő módon a jogot visszavonniuk.

2018. okt. 21. 19:42
 4/10 anonim ***** válasza:
10%
Ügyeskedtél, hogy megúszd az átírás költségét?
2018. okt. 21. 19:57
 5/10 A kérdező kommentje:
Nem egészen, csak édesapámé volt az autó, akinek a mostohaapukája volt az illető. De ebbe nem mennék bele mert ezek már nem a témával kapcsolatos dolgok. Köszönöm az eddigi válaszokat. Már amelyik segített is valamit, kedves utolsó... :)
2018. okt. 21. 20:36
 6/10 anonim ***** válasza:

A 3-as válaszát figyelmen kívül hagyhatod. Totál zokni, de mindenbe beleüti az orrát és téves válaszokkal vezeti félre a kérdezőket.

A dolog attól függ, hogy van-e szerződésed az elhunyt tulajdonossal és az milyen tartalmú.

Ha nincs, akkor gond van, mert az örökösök jóindulatán múlik a kocsival kapcsolatos jövőd és én az általános gyakorlat ismeretében sok jót nem remélek, kivált, ha a jármű komolyabb értéket képvisel.

Ha több örökös is van (3-4, 5 ..), akkor mondhatni esélytelen, mert elég, ha egy kontráz és vége.

2018. okt. 21. 21:32
 7/10 anonim ***** válasza:
27%

Megint kötözködsz, te szerencsétlen?

Nehogy el is olvasd amit leírtam, még megárt ha észreveszed hogy idéztem olyan írást amelyik a témában szakértő!

2018. okt. 21. 21:46
 8/10 anonim ***** válasza:

7: Na, ezért vagy te értéktelen, mert azt képzeled, ha találsz egy írást, akkor azt már csak szakértő írhatta.

Az általad citált írás több helyütt téved.

Az üzembentartói jog alapulhat szerződésen is, amit bajosan von vissza bármikor a tulajdonos.

A kérdező szempontjából ez pl. nem közömbös, mert ha ő is szerződéssel üzemeltet, akkor az örökösök kötelesek tűrni, stb., stb.

De nem folytatom, mert éppen ez az, amiket te nem értesz meg, sok esetben tudomásod sincs ilyesmiről, mert nincs közöd a joghoz.

Attól senki nem lesz jogász, hogy elolvassa a btk-t meg a ptk-t, csjt-t, stb-t.

2018. okt. 21. 22:22
 9/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a további válaszokat! Valószínüleg ennyire nem lesz bonyolult rendezni a dolgokat mert a kapcsolat megvan az illetőkkel csak nem egyeneságú rokonság kapcsan. Amire én jobban vàrom a választ, hogy elsőkörben hozzájuk kerül a kocsi és csak azt követően tudunk arra térni hogy a nevemre legyen írva? Vagy megoldható egy lépcsőben is?
2018. okt. 22. 06:07
 10/10 anonim válasza:
51%
Az örökös aki lesz annak a hagyatéki tárgyalás után át kell iratnia a nevére, biztosítást kötni, de rajta múlik hogy te maradsz e az üzembentartó.
2018. okt. 22. 20:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!