Kinek és mennyire van beleszólása/joga ebben az esetben, ennél a tulajdoni hányadnál a lakás használatával kapcsolatban?
Van egy lakás, melyben ketten tulajdonosok (haszonélvező nincs), 3/4 és 1/4 részben. Mindkét tulaj beleegyezésével valaki beköltözik. Viszont annak a tulajdonosnak akinek nagyobb része van a lakásban vissza akar költözni. Persze úgy, hogy az akkor bent lakót szeretné ha elmenne. Ha ezt az 1/4 részben tulajdonos meg akarja, akkor meg is tudja akadályozni? Ilyenkor milyen szabály/törvény érvényes?
Remélem érthetően magyaráztam, mivel a helyzet még nem "éles", így ügyvédhez nem fordulok, csak tájékozódom.
Amennyiben jogerős szerződés van a lakás használatára, akkor az a perdöntő. Szerződést meg lehet szüntetni a felek közös akarata esetén, vagy bíróság eljárással, ha valamelyik fél nem akarja. Itt három aláírás van, kettő az egyik félként és egy a másik félként.
Amennyiben nincs jogerős szerződés, akkor a helyzet jogi szempontból zűrös, és az erőszakosabb, okosabb, csalafintább győz. Hogy ez ki, ismeretlenül én nem tudhatom.
Mindenképp írjatok szerződést. Ha valami gond lenne, valószínűleg úgyis bíróságra kell mennetek, de az még mindig jobb, mint a sehova nem vezető "de én azt mondtam..." vs "nem, nem azt mondtad" és hasonlók.
Bármennyire is segíteni szeretnél/szeretnétek, gondolom, azért nem annyira, hogy esetleg a most még megbízhatónak tűnő rokon rezsijét is fizessétek akár éveken keresztül.
Szóval írjatok egy lakáshasználati szerződést, amiben rögzítitek a felek jogait és kötelességeit - pl. a bentlakás időtartama alatt köteles az összes rezsit fizetni, a lakást jó karban tartani, az állagromlást megelőzni, az esetlegesen okozott károkat megtéríteni stb. Plusz a felmondási lehetőségekről is rendelkezzetek.
Szerintem nézd át a Lakástörvényt, a lakásbérletre vonatkozó rendelkezések adnak egy irányvonalat a ti helyzetetekre is.
Neked is köszönöm szépen! Tényleg normális a családunk, elképzelhetetlennek tartom hogy nem fizetné a rezsit és hasonlók, de mivel elég önző és énközpontú ember azt simán kinézem belőle hogy nem keresne mást ha úgy adódna a helyzet.
Az ajánlott törvényt átnézem, köszönöm! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!