Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Felmondás próbaidő alatt?

Felmondás próbaidő alatt?

Figyelt kérdés
Szeptember 24-én kezdtem frissdiplomásként, 3 hónap a próbaidőm, tehát pont karácsonykor van vége. Arányosan 5 nap szabadságom van erre az évre, ezeket december 19-21 és 27-28-ára terveztem kivenni. Ismerőseim szerint ha december 18-án felmondanék, a cég köteles lenne kifizetni az egész hónapot, mivel nem vettem ki a szabadnapjaimat. Én viszont úgy gondoltam, hogy ha felmondok, 18 napi fizetést kapok decemberre, mivel ettől kezdve a céggel nincs közünk egymáshoz. Karácsony után már nem szeretnék bemenni, viszont anyagilag sokat számítana, hogy megkapjam a teljes havi fizetést. Valaki tudna segíteni, mikor kell felmondanom?

2018. nov. 5. 20:05
 1/8 anonim ***** válasza:
Először nézd meg a szerződésedet nincs-e benne erre valamilyen megkötés. Mert lehet, hogy be kell jelentened időben, hogy nem akarsz ott dolgozni a hónap végétől. Vagy hogy mindegy mikor mondod meg hogy felmondasz, akkor is végig kell dolgoznod a hónapot.
2018. nov. 5. 20:59
 2/8 anonim ***** válasza:
A valóságban addig szól a szerződésed, ameddig fel nem mondasz. Az utána következő fizetett ünnepek nem játszanak, de pluszban az időarányosan járó, de ki nem vett szabadságot is kifizetik.
2018. nov. 5. 22:10
 3/8 A kérdező kommentje:
Első, a szerződésben nincs semmilyen kikötés, a szokásos próbaidős felmondásról van szó. Második, köszi, én is arra gondoltam, hogy a fizetett ünnepeket így nem fizetnék.
2018. nov. 5. 22:15
 4/8 anonim ***** válasza:

December 24-én lejár a próbaidőd.

Ha addig átadod a felmondásod, mivel próbaidő alatt teszed, ezért "azonnali" lesz, tehát a következő percben már nem is kell dolgoznod.

" Ismerőseim szerint ha december 18-án felmondanék, a cég köteles lenne kifizetni az egész hónapot,"

Miért is?

Akkor december 18-ig kell, hogy kifizesse a ledolgozott idődet, pluszban megváltani az arányosan járó, de ki nem vett szabadságodat.

Ha próbaidő alatt óhajtasz felmondani, akkor logikátlan, hogy teljes havi fizetést szeretnél.

Maximum arra mondhatjuk rá, hogy teljes havi, amit az arányosan járó szabadságoddal együtt megkapsz.

"27-28-ára terveztem kivenni." Akkor, amikor már nem áll fenn a jogviszonyod a céggel?!?! Hű, ez érdekes... :)

2018. nov. 6. 05:23
 5/8 A kérdező kommentje:

Utolsó, nem tudom mit nem értesz, az első két válaszolónak egyértelmű volt a kérdésem. Egyébként nyilván nem december 24-én fognak behívni a szerződést meghosszabbítani, tehát szerintem jogos a kérdésem.

"Ha próbaidő alatt óhajtasz felmondani, akkor logikátlan, hogy teljes havi fizetést szeretnél."

Az év vége nyilván egyedi eset, mivel végig ünnepek vannak, amik a szabadnapjaim közötti napokra esnek. A 27-28-ára terveztem kivenni a szabit pedig azt az időszakot takarja, amikor még nem döntöttem el, hogy nem maradok a cégnél. Amúgy azért "óhajtok" felmondani, mert az állásinterjún konkrétan hazudtak a munka minden pontjáról. Már holnap felmondanék, ha anyagilag megengedhetném magamnak.

2018. nov. 6. 20:41
 6/8 anonim ***** válasza:
A próbaidő egyszerűen lejár, nem kell szerződést hosszabbítani.
2018. nov. 6. 23:01
 7/8 anonim ***** válasza:

"A próbaidő egyszerűen lejár, nem kell szerződést hosszabbítani."

Ez hülyeség. A próbaidő lejártaután a szerződés határozatlan idejűvé vélik, de nem szűnik meg felmondás nélkül.

2018. nov. 7. 02:30
 8/8 anonim ***** válasza:

A kérdésed egyáltalán nem egyértelmű ezek szerint.

Én sem értem, hogy mit nem értesz a válaszomon, és mit sérelmezel rajta :)

" Ismerőseim szerint ha december 18-án felmondanék, a cég köteles lenne kifizetni az egész hónapot, mivel nem vettem ki a szabadnapjaimat."

Ezt írtad. Ez pedig hamis állítás.

Ha 18-án felmondasz, akkor 18-án megszűnik a jogviszonyod mivel még próbaidő alatt teszed. A ki nem vett, időarányosan járó szabadságaidat pedig pénzben megváltják.

A "teljes hónapot kifizetni", valamint a megváltott szabadsággal együtt annyit kapni, mintha teljes hónapot ledolgoztál volna, nem ugyanaz a dolog.

Ezt azért válasszuk ketté. Köszi. :)

Ja... és ne válaszoljál, nem követem a kérdésed a továbbiakban.

2018. nov. 7. 05:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!