Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi történik, akkor amikor...

Mi történik, akkor amikor mamám hajléktalan lesz? Köteles vagyok e gondozni?

Figyelt kérdés
A röviden mamámmal megromlott a kapcsolatom. Ő csinált egy eltartási szerződést egy pasival. Így a mamámnak csak haszonélvezeti joga maradt a lakásra, a pasié a fele, a másik fele az enyém. Mamám és a fickó pénzéhesek, és elakarják adni a lakást. Ha én megveszem tőlük a fele részt, akkor utána mamámnak már nem lesz semmilyen vagyona, csak a nyugdíja meg a haszonélvezetért kapott pénze, illetve a tartási szerződés a fickóval. Na mármost , ha a fickó azt mondja a mamámnak ő már nem akar vele foglalkozni, hiába van a tartási szerződés, akkor mamám követelhet bármit is tőlem? Ügyvéddel lenne minden szerződés megírva, saját akaratukból akarnak pénzhez jutni. Az érzelmi része nem érdekel, hogy ha a mamám utcán fagyoskodik majd télen. Csak a jogi rész érdekel. Van e bármiféle kötelességem, hogy gondozzam a mamámat? Illetve ő perelhet e engem azzal, hogy én megvásároltam a lakás felét az eltartójától és a mamámtól megváltottam a haszonélvezet. 80 éves a mamám. Csak én vagyok az egyetlen rokona. Férje meghalt, fia is, testvérei is.

2018. szept. 24. 17:09
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
Te láttad, olvastad az eltartási szerződést, vagy arra muszáj hagyatkoznod, amit erről mondanak neked? Csak mert írtad, hogy eltűnt a mamád példánya.
2018. szept. 24. 18:53
 22/27 anonim ***** válasza:
100%
Kiket ismer? Verőlegényeket? Kérlek. Én kilépnék ebből az egészből vagy add el valami szép cigány famíliának a részed és akkor a fele lakásba beköltözhetnek.
2018. szept. 24. 19:29
 23/27 anonim ***** válasza:

Semmiképpen ne vedd meg te sem a lakás másik felét és te se add el a tiédet!

Ahogy mások már írták, a mamádat csakis az védi, hogy most még a neveteken van a lakás. Ha a másik fickó nevére lenne már íratva akkor már nem kellene eltartania. De lehetséges, hogy éppen a haszonélvezeti jog megtartása volt az ami az eltartást biztosítaná a mamádnak, hiszen még ha rá is íratta a másikra a tulajdonát, azzal mindaddig a mamád rendelkezik amíg él, tehát csak papíron a férfié. Éppen így te sem tehetnéd ki a mamádat vagy fogadhatnál be másik bérlőt a lakásba a mamád beleegyezése nélkül, még ha meg is vennéd a másik felét, mert csak a tulajdonjog változna, de a haszonélvező rendelkezhet a lakással.

Ha nem veszed meg a másik felét és nem is adod el a tiedet senkinek, akkor azzal, hogy a mamád bent lakhat a tulajdonodban, azzal teljesíted is azt az esetleges eltartási kötelezettségedet ami egy idős rokont megilletne. Hiszen lesz hol laknia. Ez most is így van, a haszonélvezet miatt most is ott lakhat vagy ő szedhet bérleti díjat a lakás kiadása után és nem te.

Nem perelhetnek téged szerintem sikerrel olyan miatt, hogy add el vagy vedd meg a részedet, hiszen a mamád benne a haszonélvező, nem te és a bíróság is figyelembe venné, hogy pontosan az biztosítja a mamád lakhatását, hogy a fele még a te tulajdonodban van. Hacsak nem készül olyan szerződés amiben kikötik, hogy neked minden további eltartási kötelezettséged megszűnik azzal, hogy kifizetted a vételárat a mamád pasijának.

De ilyet nem hiszem, hogy lehet kötni, hiszen azt írod, hogy a lakás tulajdonosa már nem a mamád, tehát mit adna el neked a mamád? Tulajdonképpen semmit. Azt hinnéd, hogy megváltottad az eltartását, aztán ha a férfi lelép, akkor csak rád maradna és nem tehetnéd utcára.

Ha akarnak, akkor próbáljanak pereskedni, az sokáig, lehet, hogy évekig eltart. Akkor is csak arra kötelezhetnek, hogy meghirdessétek eladásra a lakást. De elég ha csak kicsit elbeszélgetsz a komplikált helyzetről, haszonélvezetről a lehetséges vevőkkel és már le is lépnek. Az alatt az idő alatt kiderül, hogy az a pasi eltartja-e a mamádat vagy sem.

Ha tanácsolhatok valamit még: a szövegedből úgy tűnik, hogy korábban jó viszonyban voltál a mamáddal. Várj egy kis időt, próbálj meg a rossz viszonyon javítani, ne hozd szóba a lakás eladását csak beszélj vele többször telefonon akár, arról hogy van, mit csinál, hogy érezze figyelsz rá. Nem kell egyetértened vele, csak meghallgatnod. Az idő telik, ő már nem lesz fiatalabb és neked nem lesz több nagymamád! Mond neki azt ha a lakással erősködik, hogy türelmet kérsz, meg kell fontolnod és át kell gondolnod te meg tudod-e venni vagy inkább eladnád és hogy mi lenne a reális ára. Ne hitegesd csak ne mondj kerek-perec nemet. Hosszú távon mindkettőtök élete és boldogsága, lelke számára az lenne a legjobb ha amíg él vagy nem megy idősek otthonába, addig ő ott haszonélvező maradhatna és ti meg kibékülnétek.

2018. szept. 24. 19:46
 24/27 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó!

A mamámat mindig is csak a pénz érdekelte semmi más. A fickó akivel az eltartási szerződést kötötte, előadta magát , hogy ő milyen kedves, és segítőkész fickó, meg a mamám is gyengéd asszonyt mutatta neki. Azt gondolta, majd a fickó fog neki mindent fizetni, utaztatni, vásárolgatni. Neki meg megmaradjon a 180.000ft-os nyugdíja. Persze az egészből semmi sem valósult meg. Csak az, hogy kitagadott az ő öröklési vagyonából. Mamám mindig is utált engemet, most már én is utálom őt. Nemcsak emiatt, hanem maga a természete is mocskos, meg voltak neki más akciója is ellenem. Továbbá a lakást , nem én akartam eladni, hanem ők ketten. A mamámat nem érdekli, ha lemond a haszonélvezeti jogáról pénzért, és nem lesz feje fölött fedél, mert ő utazni akar és élni. Az eltartóját sem foglalkoztatja, mert ingyen szerzett tulajdont a lakásból, úgy hogy effektíven alig költött rá bármit is a mamámra. Ők zsaroltak meg, hogy eladják egy cigány családnak, és ha nem megyek bele én járok rosszabbul. Ezért akarom, egy normális vevőnek eladni, aki jól kifizet. Ami van is már. A másik, meg én veszem meg a fickó tulajdoni részét és váltom meg mamámtól a haszonélvezetet és adom el utána az egész lakást. Csak azt szeretném elkerülni, hogy utána bárki is rajtam követelje a mamám gondviselését illetve nehogy bepereljen valami hazugsággal. Amúgy is már a mamám nem lakik a budai házában, leköltözött az eltartójához. Szóval a mamám egyáltalán nem olyan átlagos idős néni, aki mindenáron megakar halni, meg megelégszik annyival, hogy van lakása, meg kitudja fizetni a rezsit és a gyógyszereket és szereti a gyerekeket. Ő egyáltalán nem olyan. Mindig is csak a pénz érdekelte és a pillanatnyi helyzet.

2018. szept. 24. 20:52
 25/27 anonim ***** válasza:
0%
a bárki is rajtam követelje a mamám gondviselését... No comment.. De hát alma a fájátol te is örökölted a pénz központuságot,csak egy pohár vizet ne kelljen a nagyanyádnak adni.. De hát mit várunk a mai fiataloktol..
2018. szept. 24. 20:56
 26/27 anonim ***** válasza:
69%

Az, hogy milyen köztetek a helyzet azt csak te tudhatod. Amit javasoltam az meg az én véleményem.

Mindenképpen először pontosan ismerd meg az eltartási szerződés szövegét. Ha nem mutatják meg neked akkor azt foglald írásba az ügyvéddel, hogy te szerettél volna megbizonyosodni arról, hogy a mamád biztonságban van, de ezt ő nem tette lehetővé, így csak az ő szavára hagyatkozhatsz, hogy az ellátása és eltartása biztosított lesz akkor is ha a lakást eladod. Akkor később nem jöhet azzal, hogy az eladás miatt nincs hol laknia és neked kell biztosítanod.

Hivatalosan vagy kitagadva az örökségéből? Milyen indokkal? Mert azt csak súlyos okkal lehet. Az nem elég ha kijelenti, hogy nem hagy rád semmit, a kitagadás hivatalos irattal kell megtörténjen, különben a köteles részre jogosult vagy még ha mindenét másra is hagyja. De ha a lakás már nincsen a nevén - ehhez joga van, az övé - akkor nincs is mit örökölnöd, nincs amiből kitagadhatna, nem?

A lényeg, ha bizonyítani tudod valamivel, hogy téged kitagadott - vagyis hogy azt akarta, hogy semmiféle közötök ne legyen egymáshoz, akkor ezt is az ügyvéd előtt le kell írnod. Teheted a lakáseladás feltételéül azt, hogy mindketten tegyenek hivatalos nyilatkozatot az ügyvédednél - vagy aki a lakás vételét intézi, mert azt az ügyvédet a vevő fogja fizetni - egy mellékletében a lakás eladásáról, a haszonélvezeti jog megváltásáról szóló szerződésben, hogy a férfi vállalja a mamád eltartását továbbra is és a mamád ezennel kijelenti, hogy soha, semmilyen követeléssel nem él veled szemben, mert azt a lakás eladásával megváltod. A lényeg, hogy ne csak szóban legyen a kitagadás meg az eltartásról szóló szöveg, hanem írásban védd le magad. Az eltartásra akkor kötelezhető valaki ha az eltartott önhibáján kívül kerül nehéz helyzetbe. Ha írásba adja a mamád, hogy szándékosan mond le a haszonélvezetéről, tudatában van annak, hogy te ezután semmiféle módon nem fogod őt támogatni, akkor ha a férfi lelép, az már az ő felelőssége lesz.

2018. szept. 24. 21:08
 27/27 anonim ***** válasza:
A tartási szerződések főszabálya szerint az ingatlan tulajdonjoga már a szerződésben átruházásra kerül. Kérdező a te mamád is ilyen szerződést kötött a leírtak szerint. Osztatlan közös tulajdonod van az idegen férfival, azaz ha el akarja adni a fél házat azt csak úgy teheti meg, ha te lemondasz az elővételi jogodról. Megkerülhetetlen vagy. Ha van rá pénzed nyugodtan vedd meg az idegentől, nyilván a megfelelő áron, mert haszonélvezettel terhelt ingatlan forgalmi értéke mesze a normál ár alatt van. Nyugodj meg, senki nem fog vagyont fizetni egy olyan fél ingatlanért amit egy idegennel oszt meg. Te vagy jobb helyzetben. A mamád lemondhat a haszonélvezetről, ennek megtartásához sincs közöd. Ebben az esetben azonnal hozzájutsz a fél házhoz. Hidd el, ha rossz a viszonyotok ezt akarná a legkevésbé. Ha a mamád hajléktalan lenne amiatt hogy felelőtlenül döntött, akkor nem jár neki rokontartás, mert egyik feltétele hogy önhibáján kívül nem tudja eltartani magát. Az meg hogy 180.000 jövedelme van a nagyinak végképp kizárja annak a lehetőségét hogy neked kellene eltartani bármikor is.
2019. márc. 18. 00:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!