Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi történik, akkor amikor...

Mi történik, akkor amikor mamám hajléktalan lesz? Köteles vagyok e gondozni?

Figyelt kérdés
A röviden mamámmal megromlott a kapcsolatom. Ő csinált egy eltartási szerződést egy pasival. Így a mamámnak csak haszonélvezeti joga maradt a lakásra, a pasié a fele, a másik fele az enyém. Mamám és a fickó pénzéhesek, és elakarják adni a lakást. Ha én megveszem tőlük a fele részt, akkor utána mamámnak már nem lesz semmilyen vagyona, csak a nyugdíja meg a haszonélvezetért kapott pénze, illetve a tartási szerződés a fickóval. Na mármost , ha a fickó azt mondja a mamámnak ő már nem akar vele foglalkozni, hiába van a tartási szerződés, akkor mamám követelhet bármit is tőlem? Ügyvéddel lenne minden szerződés megírva, saját akaratukból akarnak pénzhez jutni. Az érzelmi része nem érdekel, hogy ha a mamám utcán fagyoskodik majd télen. Csak a jogi rész érdekel. Van e bármiféle kötelességem, hogy gondozzam a mamámat? Illetve ő perelhet e engem azzal, hogy én megvásároltam a lakás felét az eltartójától és a mamámtól megváltottam a haszonélvezet. 80 éves a mamám. Csak én vagyok az egyetlen rokona. Férje meghalt, fia is, testvérei is.

2018. szept. 24. 17:09
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:

Ha olyan helyzetbe kerül, igen van rokon (szülő) tartás.

Ha ellehetetenül, akár saját hibájából, akkor kérhet rokontartást.

Ne vedd meg a másik felét.

Amíg van vagyona ( a fél lakás), addig talán nem fogják otthagyni és teljesítik az eltartást.

Ha nem teljesítik az eltartási szerződés pontjait, fel lehet bontani nem teljesítés miatt és még mindig megvan a fél lakás, köthet rá mással és még mindig nem Neked kell eltartanod. Ez a jogi része....

2018. szept. 24. 17:48
 12/27 A kérdező kommentje:

"És amikor beszéltetek erről, akkor mit mondtak, hol fog lakni utána a mama? A te védelmedben is úgy menj bele a vételbe, ha egy ügyvéd előtti megállapodás készül a fickó és a mamád között, hogy a továbbiakban a mamád lakhatását, ellátását továbbra is a fickónak a kötelessége biztosítani."

Köszi, erre felhívom az ügyvédem figyelmét majd. Igaz, hogy van eltartási szerződés, de a mamám azt mondta legutóbb, hogy eltűnt a lakásból. Mamámat amúgy nem érdekli, hogy hol fog aludni, csak a pillanatnyi pénz a fontos neki. Tudjon költekezni.

2018. szept. 24. 17:52
 13/27 A kérdező kommentje:

"Amíg van vagyona ( a fél lakás), addig talán nem fogják otthagyni és teljesítik az eltartást."

Épp ez az, neki már nincs semmije, csak haszonélvezet. Pénz fejében hajlandó arról is lemondani. Az eltartója elakarja adni a fél lakást ami a nevén van, mamám is benne van, hogy haszonélvezetből pénzt csináljon. Ergo itt az van, ha én nem veszem meg a lakás másik felét, akkor valaki más fogja. Csak abban nem vagyok biztos, ha új vevőnek adom el az én részemet, és ők is ugyanannak, akkor is köteles vagyok e gondoznom őt akármilyen formában is. Ügyvédem azt mondta, akkor nem, mert új vevőnek lett eladva. Ha meg én veszem meg a fél részt, később bepróbálkozhat a mamám, hogy ki lett játszva.

2018. szept. 24. 17:58
 14/27 anonim ***** válasza:

Ha van eltartási szerződés, akkor nem kérhet senki mástól eltartást, hisz valaki már jogilag vállalta a teljes tartást.

Szóval a fele tulajdonrész már nem a mama nevén van, hanem az eltartójáén? Vagy csak a szerződés szerint majd a pasié lesz? Mert ha az utóbbi, akkor nem adhatja csak úgy el.

Ha nem történik valódi tartás, akkor a szerződés érvényteleníthető.

2018. szept. 24. 18:01
 15/27 A kérdező kommentje:
Már a fickó nevén van. A szerződést meg nehéz betámadni. Mert a mamám ellenem van, ő a fickót támogatja, még ha az nem is szereti a mamámat. Tehát elsősorban neki kéne felbontani csak az nem valósul meg. A fickó meg olyan embereket hozna tanúskodni, akik szintén azt mondják, hogy hát ő gondozta a mamát. Patthelyzetnek érzem ezt. Ügyvéd szerint ha bíróságra viszem, akkor sok időbe telik és pénzbe. Kevés rá az esély, hogy megnyerjem.
2018. szept. 24. 18:05
 16/27 anonim ***** válasza:

Ne vedd meg, hanem keressetek egy vevőt, aki mindent visz, mert:

Itt az a legjobb megoldás, ha egy külső félnek adjátok el a két tulajdonrészt és a haszonélvezeti jogot is. Onnantól te nem részesülsz olyan ellenértékben, ami miatt kijátszhattad volna a mamádat (ha ezt később rokontartás alapjául akarná felhasználni). Ha később előkerül mégis valami követeléssel, akkor semmi alapja nem lesz. Örökséget már nem tud ígérni vagy megvonni, és a lelkiismeretedre való nyomásgyakorlás marad az egyetlen eszköze. Ez, érzésem szerint nem fog bejönni.

2018. szept. 24. 18:07
 17/27 anonim ***** válasza:
100%
A fele tulajdonjog a tiéd. Ugyan ki veszi meg egy ház 50% -os tulajdonjogát? Nélküled nem sokra mennek.Ne vedd meg te sem,a másik 50%-ot, és ne vedd meg a haszonélvezeti jogot se.
2018. szept. 24. 18:07
 18/27 A kérdező kommentje:
Fickónak van olyan kapcsolata, hogy bármikor tud rá vevőt találni, még akkor is ha a másik fele az enyém.
2018. szept. 24. 18:10
 19/27 anonim ***** válasza:
34%

"Már a fickó nevén van."

Ha van eltartási szerződés, akkor nem lehet a fickó nevén, mert ahhoz, hogy a tulajdonába kerüljön, teljesülnie kell az eltartásnak mamád haláláig.

És az eltartási szerződés a (fél) lakásért köttetett.

Ha nincs már a mamád nevén, akkor miről szól az eltartás?

Minek tartja el? A tulajdonában lévő lakásért?

Valami nem igaz a történetedben.

2018. szept. 24. 18:38
 20/27 anonim ***** válasza:
0%
Mamád azért a fickot támogatja mert te oda se szagolsz sejtésem szerint,vad idegennek kell eltemetni is? Te meg azon nyigsz h lesz e feladat,vmi hárul e réd,igen lesz,nem kapod meg ingyen az ő részét is..
2018. szept. 24. 18:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!