Mi történik, akkor amikor mamám hajléktalan lesz? Köteles vagyok e gondozni?
Ha olyan helyzetbe kerül, igen van rokon (szülő) tartás.
Ha ellehetetenül, akár saját hibájából, akkor kérhet rokontartást.
Ne vedd meg a másik felét.
Amíg van vagyona ( a fél lakás), addig talán nem fogják otthagyni és teljesítik az eltartást.
Ha nem teljesítik az eltartási szerződés pontjait, fel lehet bontani nem teljesítés miatt és még mindig megvan a fél lakás, köthet rá mással és még mindig nem Neked kell eltartanod. Ez a jogi része....
"És amikor beszéltetek erről, akkor mit mondtak, hol fog lakni utána a mama? A te védelmedben is úgy menj bele a vételbe, ha egy ügyvéd előtti megállapodás készül a fickó és a mamád között, hogy a továbbiakban a mamád lakhatását, ellátását továbbra is a fickónak a kötelessége biztosítani."
Köszi, erre felhívom az ügyvédem figyelmét majd. Igaz, hogy van eltartási szerződés, de a mamám azt mondta legutóbb, hogy eltűnt a lakásból. Mamámat amúgy nem érdekli, hogy hol fog aludni, csak a pillanatnyi pénz a fontos neki. Tudjon költekezni.
"Amíg van vagyona ( a fél lakás), addig talán nem fogják otthagyni és teljesítik az eltartást."
Épp ez az, neki már nincs semmije, csak haszonélvezet. Pénz fejében hajlandó arról is lemondani. Az eltartója elakarja adni a fél lakást ami a nevén van, mamám is benne van, hogy haszonélvezetből pénzt csináljon. Ergo itt az van, ha én nem veszem meg a lakás másik felét, akkor valaki más fogja. Csak abban nem vagyok biztos, ha új vevőnek adom el az én részemet, és ők is ugyanannak, akkor is köteles vagyok e gondoznom őt akármilyen formában is. Ügyvédem azt mondta, akkor nem, mert új vevőnek lett eladva. Ha meg én veszem meg a fél részt, később bepróbálkozhat a mamám, hogy ki lett játszva.
Ha van eltartási szerződés, akkor nem kérhet senki mástól eltartást, hisz valaki már jogilag vállalta a teljes tartást.
Szóval a fele tulajdonrész már nem a mama nevén van, hanem az eltartójáén? Vagy csak a szerződés szerint majd a pasié lesz? Mert ha az utóbbi, akkor nem adhatja csak úgy el.
Ha nem történik valódi tartás, akkor a szerződés érvényteleníthető.
Ne vedd meg, hanem keressetek egy vevőt, aki mindent visz, mert:
Itt az a legjobb megoldás, ha egy külső félnek adjátok el a két tulajdonrészt és a haszonélvezeti jogot is. Onnantól te nem részesülsz olyan ellenértékben, ami miatt kijátszhattad volna a mamádat (ha ezt később rokontartás alapjául akarná felhasználni). Ha később előkerül mégis valami követeléssel, akkor semmi alapja nem lesz. Örökséget már nem tud ígérni vagy megvonni, és a lelkiismeretedre való nyomásgyakorlás marad az egyetlen eszköze. Ez, érzésem szerint nem fog bejönni.
"Már a fickó nevén van."
Ha van eltartási szerződés, akkor nem lehet a fickó nevén, mert ahhoz, hogy a tulajdonába kerüljön, teljesülnie kell az eltartásnak mamád haláláig.
És az eltartási szerződés a (fél) lakásért köttetett.
Ha nincs már a mamád nevén, akkor miről szól az eltartás?
Minek tartja el? A tulajdonában lévő lakásért?
Valami nem igaz a történetedben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!