Hogyan lehet a legegyszerűbben tiltakozni az ellen hogy szervdonor legyek?
"Vannak-e például adataink a túlnyomórészt fitalokból álló eltűntek sorsáról. Nincsenek. Egy részük biztos, hogy szervkereskedelem áldozata."
Értem. Bezzeg egy fejlett nyugati államban ilyen nem fordul elő, MERT a beleegyezésük kell a szerveik donációjához. A törvénytiszteletükről ismert szervkereskedők pedig ennek hiányában nem is kapják szét őket, mint jókedvű hentesinas a mangalicát.:DDD
De nagy az isten állatkertje...
"itt az emberek 99% fogalma sincs hogy donor tudta nélkül"
Azt tegyük hozzá, hogy az emberek 99%-ból soha nem is lesz donor.
Donor abból lehet, aki agyhalál állapotában van, az agyműködése leállt viszont a szervezete még gépi működéssel fenntartott. Ez évente 150-200 ember, amiből 4-500 szervet lehet "kitermelni". Magyarul kétszer több embernek van lehetősége a megmenekülésre.
Én aztán elég konzervatív vagyok sok dologban, de ez nagyon jó, hogy így van.
Nagyon - nagyon rossz érzés, hogy ha elpatkolsz, esetleg mások élete megmenthető a szerveiddel?
Még szerencse, hogy az agyátültetés még nem kivitelezhető.
Ok, elindult a vagdalkozás, de hogy okosabbak legyünk:
Kérdező, meg tudod fogalmazni nekem világosan, hogy miért tiltakozol ennyire az ellen hogy szervdonor legyél halálod után?
Köszönöm.
Szerintem az agyátültetés nem érintené őket - legalábbis nem az ő agyukat. Működésképtelen szervet nem lehet átültetni.
Kérdező, továbbra is azt állítom, előbb gondolkodni, aztán háborogni. Mert különben a fejed a kutyának se feg kelleni, hiába próbálod rátukmálni.
Szóval. A test öregszik. A szervek is. Ha egy kisgyereknek mondjuk szüksége lenne egy vesére, és kapna egy hetven évestől, örülhet, hogy még öt évig működik neki. Márpedig a gyakori szervcsere nem olyan, mint mikor elemet cserélsz. Tehát nagyon végszükség idősebb korban szervdonornak lenni. Fiatalabb korban meghalhatsz betegségben. Elég súlyos, ha belehalsz. ÉS ezt a halálos kórral fertőzöttet akarod átadni? Gyilkos vagy? Van még az az eset, mikor váratlanul fiatalon baleset ér. Véletlenül és váratlanul. Akkor alkalmas leszel. Talán.
A szektás ostobaságaidra viszont nem vagyok vevő.
34
Képzeld el a következőt:
Halála után mindenkinek a fele vagyona a szegényekhez kerül, ez alól mentesülhetsz ha életed során tiltakozol, hasonlóképpen a szervdonor tiltakozáshoz.
Ugyanúgy érvelni lehetne hogy már neked úgyis mindegy mi lesz a pénzeddel halálod után, mint a holtesteddel. Oké talán a gyerekeid nem kapnának annyit, de ne legyél már önző hogy a szegények elé helyzed őket!
szóval röviden szólva a test is hasonló képpen kell müködjön, mindenkinek a saját döntése kellene legyen hogy felajánlja a testét a rászorúlóknak, semmi esetre sem az állam döntése hogy automatikusan feldarabolnak.
A KORMÁNY NEM SZABAD HOGY KORLÁTLAN HATALMAT KAPJON, önrendelkezési jog védelme.
Mert mi lesz egy évtized múlva?
Kötelező véradás ha ritka vércsoportod? Meg aztán egy vesével/féltüdővel is ellehet élni szóval kötelező veseadás/tüdőadás?
A lényeg hogy ez nem a kormány döntése kellene hogy legyen, automatikusan darabolni, ehhez kifejezett hozzájárulásomat kellene hogy adjam, nem elrejteni az emberek többsége elől és tetemes papírmunka mögé rejteni
"Ez évente 150-200 ember"
Se, mert az általad megfogalmazotton kívül csomó dolognak meg kell felelni. Férjem szívtranszplantált, tudom miről beszélek. Nem élő donorok 99%-a ilyenkor motor, télen síbalesetes. El lehet gondolkodni, hány motorbalesetest lehet úgy újraéleszteni, hogy a teste még működtethető, de nem roncsolódtak a belső szervei, az agya viszont már nem működik. És akkor kezdődik csak a java. Mindenféle vizsgálatok betegségekre, fertőzésekre, általános állapotra. Mármint a donornál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!