Ha egy fegyveres rablás elkövetőjéről kiderül, hogy játékpisztolyt használt, akkor az enyhítő körülmény?
Tök mindegy, hogy mi van a kezedben, a büntetési tétel ugyanaz!!!!
"(3) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a rablást
a) fegyveresen,
b) felfegyverkezve,
c) csoportosan,
d) bűnszövetségben,
e) jelentős értékre,
f) hivatalos személy, külföldi hivatalos személy vagy közfeladatot ellátó személy sérelmére, hivatalos eljárása, illetve feladata teljesítése során,
g) a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére
követik el.
"
A Btk. 459. § (1) bekezdés 5. pontja szerint fegyveresen követi el a bűncselekményt, aki lőfegyvert, robbanóanyagot, robbantószert, robbanóanyag vagy robbantószer felhasználására szolgáló készüléket tart magánál, vagy a bűncselekményt ezek utánzatával fenyegetve követi el.
Tehát ha a használt eszköz egy piros vízipisztoly, az nem minősül fegyvernek, ha azonban a megtévesztésére alkalmas, akkor a minősítés és a büntetési tétel ugyanaz. A gyakorlatban azért az utánzat használata enyhítő körülmény.
Például ebben az esetben szerintem az elkövető aligha kap olyan súlyú büntetést, mintha rendes, élesgolyókkal töltött fegyvert fogott volna a nőre:
2020. máj. 27. 09:01
"Tehát ha a használt eszköz egy piros vízipisztoly, az nem minősül fegyvernek, ha azonban a megtévesztésére alkalmas, akkor a minősítés és a büntetési tétel ugyanaz. A gyakorlatban azért az utánzat használata enyhítő körülmény."
Hát erről megoszlik a véleményünk. Én dolgoztam postán, és voltam központi biztonsági oktatáson, és kitértünk a "piros vízipisztolyra".
A Biztonsági oktató azt mondta, hogy azt is ugyanúgy komoly fenyegetésnek kell venni, mert volt már arra példa, hogy valaki vízipisztollyal ment bankot rabolni, és a pénztáros jól kinevette, de csak addig nevetett, ameddig le nem spriccelte a rabló savval.
Az eredeti kérdésre a választ azzal egészíteném ki, ha még nem írták volna, hogy maga a fegyveres rablás ugyanúgy megállja a helyét, viszont ha valódi éles fegyvert használnak, akkor új vádpont is lesz, pl. lőfegyverrel való visszaélés stb. a fegyveres rablás mellett, így a büntetés súlyosabb lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!