Mi szabályozza az Mt-ben a havi bérjegyzék munkavállalónak történő átadásának módját és körülményeit? Kell-e adni bérjegyzéket ha nem kéri a munkavállaló?
A munkabérről havi szinten írásos elszámolást (bérjegyzéket) kell adni a munkavállalónak.
Az Mt-ben is olvasható:
A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 155. §~a értelmében a munkavállaló részére járó munkabért - eltérő megállapodás hiányában - utólag, legalább havonta egy alkalommal kell elszámolni.
(2) A kifizetett munkabér elszámolásáról a tárgyhónapot követő hónap tizedik napjáig írásbeli tájékoztatást kell adni.
(3) A (2) bekezdés szerinti tájékoztatásnak olyannak kell lennie, hogy a munkavállaló az elszámolás helyességét, a levonások jogcímét és összegét ellenőrizni tudja.
Kérdésem, amit nem találtam: szabályozza-e valami azt, ha a munkavállaló nem megy oda hónapról hónapra és nem kéri a bérjegyéket? És a munkáltató nem adja mondván hát nem is kérték?
Ugyanis. Hónapok óta nem kaptam (vagyis kaptunk mert más se kap) bérjegyzéket a munkahelyen.
Ha én bejelentem a céget a felügyeleti szervnél, akkor a munkáltató védekezhet-e azzal hogy hát kérem a dolgozó nem is kérte? Nem jött ide az irodára a bérszámfejtésre és nem kérte, hát nem adtunk neki? Kiállítottuk ugyan a bérjegyzéket de ki nem adtuk mert nem jöttek érte.
Védekezhet-e ezzel?
Ha munkáltató a telephelyén vagy a munkavégzés helyén nem tudja átadni akkor azt postai úton a munkavállaló bejelentett lakcímére kell elküldenie.
Ha nem kaptál "bérpappírt" akkor valószínüleg feketén foglalkoztatnak.
Ügyfélkapun keresztül megnézheted fizettek-e utánnad járulékokat.
Ha nem, akkor ott jelentheted a munkáltatódat.
Ha igen, akkor írásban szólítsd fel (jobb ha többen együtt) a munkáltatódat, hogy pótolja az elmulasztott kötelességét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!