Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi szabályozza az Mt-ben a...

Mi szabályozza az Mt-ben a havi bérjegyzék munkavállalónak történő átadásának módját és körülményeit? Kell-e adni bérjegyzéket ha nem kéri a munkavállaló?

Figyelt kérdés

A munkabérről havi szinten írásos elszámolást (bérjegyzéket) kell adni a munkavállalónak.

Az Mt-ben is olvasható:

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 155. §~a értelmében a munkavállaló részére járó munkabért - eltérő megállapodás hiányában - utólag, legalább havonta egy alkalommal kell elszámolni.

(2) A kifizetett munkabér elszámolásáról a tárgyhónapot követő hónap tizedik napjáig írásbeli tájékoztatást kell adni.

(3) A (2) bekezdés szerinti tájékoztatásnak olyannak kell lennie, hogy a munkavállaló az elszámolás helyességét, a levonások jogcímét és összegét ellenőrizni tudja.

Kérdésem, amit nem találtam: szabályozza-e valami azt, ha a munkavállaló nem megy oda hónapról hónapra és nem kéri a bérjegyéket? És a munkáltató nem adja mondván hát nem is kérték?

Ugyanis. Hónapok óta nem kaptam (vagyis kaptunk mert más se kap) bérjegyzéket a munkahelyen.

Ha én bejelentem a céget a felügyeleti szervnél, akkor a munkáltató védekezhet-e azzal hogy hát kérem a dolgozó nem is kérte? Nem jött ide az irodára a bérszámfejtésre és nem kérte, hát nem adtunk neki? Kiállítottuk ugyan a bérjegyzéket de ki nem adtuk mert nem jöttek érte.

Védekezhet-e ezzel?

2018. febr. 8. 11:05
 1/2 A kérdező kommentje:
Ráadásul kis hely tizenpár fővel így még azzal se jöhet a munkáltató hogy ezren vannak és nem tud egyenként rohangálni az emberek után.
2018. febr. 8. 11:06
 2/2 anonim ***** válasza:

Ha munkáltató a telephelyén vagy a munkavégzés helyén nem tudja átadni akkor azt postai úton a munkavállaló bejelentett lakcímére kell elküldenie.

Ha nem kaptál "bérpappírt" akkor valószínüleg feketén foglalkoztatnak.

Ügyfélkapun keresztül megnézheted fizettek-e utánnad járulékokat.

Ha nem, akkor ott jelentheted a munkáltatódat.

Ha igen, akkor írásban szólítsd fel (jobb ha többen együtt) a munkáltatódat, hogy pótolja az elmulasztott kötelességét.

2018. febr. 8. 11:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!