Ha nem járatnám a gyereket iskolába azért megbüntetnének?
ma 09:58
Nem vitatkozok. Csak egyszerűen nincs értelme ezeknek a felméréseknek. A magántanulók nyugaton a tehetősebb családok gyerekei, akik megengedhetik maguknak, hogy egyénileg fogadjanak tanárt a gyerek mellé. Egy szűk réteg. Ezt összehasonlítani a többséggel teljesen felesleges. Magyar viszonylatban meg különösképpen, mert itt a magántanulók többsége problémás valamilyen szempontból. Az, hogy egy gyerek mennyi idősen mennyire önálló, elsősorban a szülő döntése és nevelés kérdése.
1. A kérdésed stílusából ítélve igen, megbüntetnének.
2. A mai oktatásról alkotott véleményed sok esetben helytálló. De nem mindenütt. Ahol még van pedagógus, ott például nem.
3. Azért van néhány más lehetőség itthon is, sokan élnek vele. A lényege, ami rossz, azt formalizáljuk és helyette magunk vesszük kézbe az irányítást. Persze ekkor érteni kell az irányításhoz.
4. Igaz, hogy a német iskola világszínvonalú. Ugyanis a világszínvonal lezüllött hozzá. A magyar jobb volt, míg hagyták, míg képeztek pedagógust (nem csak mondták, csinálták).
"A legtöbb esetben az anyuka vagy néha az apuka tanít mindent"
Nem egészen értem, miért véded ilyen vehemensen a magántanulóságot velem szemben, az elején leszögeztem, hogy nincs vele problémám. Viszont mivel iskolában dolgozom és folyamatosan vannak magántanulóink látom, hogy van, ahol ez előny a gyereknek és van, ahol hátrány. Szülő és hozzáállás kérdése. Én itt ki is szállok a "vitából". Te is elmondtad a véleményemet, én is.
Kérdező, pont olyan iskolába sikerült járattatnod a gyereked, ahol ez eltűrt dolog. Én egy olyan középiskolában tanítok, ahol a tanárok politikai nézetei elég változatosak. Egymás között szoktunk is politikáról beszélni, ám a diákok előtt nem. Van (illetve már volt) egy kollegám, aki szélsőliberális nézeteket vallott, és óráin ezekkel hülyítette a diákokat. Ahogy ez kiderült, el lett bocsátva. Az, hogy te egy rossz iskolába irattad be a gyereked alapjában véve nem a te hibád, ám az, hogy ennek realizálása után nem iratod át másikba már az. A te felelősséged, hogy átirasd, nem az oktatási rendszerre kell fogni. Természetesen szomorú, hogy egyes helyeken ez megy, ám egy intézményben szerzett tapasztalat alapján az összesre általánosítani nem lehet.
Nálunk cserediákprogram működik, évente egy hónapra jönnek német diákok. A tanárokkal szemben sokkal közvetlenebbek, mint a magyar diákok, ami pozitívum lenne, ha a minimális tisztelet megadnák, ami két idegen ember között elvárható. (A saját tanáraikkal is ugyanúgy viselkednek.) Engem nem szokott zavarni, ha a diákjaim az órán valamennyit suttognak egymással, ám ők már inkább kiabálnak, ezzel szinte lehetetlenné téve a tanítást. Matematika órát szoktam nekik tartani, tudásuk jócskán el van maradva a magyar diákokétól ezen a téren, 16-17-18 évesek, többségük megbukna a matek érettségin. (Megjegyzem, vannak köztük olyanok is, aki matek tagozaton tanulnak No.-ban, ők azért többet tudnak, de nem annyit, amennyit én a faktosoktól elvárok.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!