Munkahelyi jövelemigazolás az okiratnak számít? És ha bizonythatóan valótlan tartalmú akkor mi van?
Mi a helyzet az alábbival?
Munkahely kiadja az általam kért jövedelemigazolást (azt kamuztam áruhitelt akarok felvenni arra kell) és leigazolja hogy adott hónapban a keresetem fix állandó X ft.
Dátum pecsét aláírás.
Miközben ott az ügyfélkapu ahol simán látszik hogy a keresetem nem annyi hanem kevesebb.
Vagyis a munkáltató hazudik a bérigazoláson.
Kérdezem:a hivatalos munkáltatói jövedelemigazolás az nem okiratnak számít?
Vagyis büntetőjogi felelősséggel terheli a kiállítóját hogy valós adatokat vezessen fel rá?
És itt nem azt tette napnál világosabb.
Aki nem hiszi eljöhet hozzám odaülünk a gép elé ügyfélkapu + bérigazolás és meg lehet nézni.
Kamu indikra kamu igazolás jár.
Egy komolyabb hitelnél úgyis kérnek NAV-os jövedelemigazolást, plusz utolsó három havi folyószámla-kivonatot, amin látszik a nettó jövedelmed.
" plusz utolsó három havi folyószámla-kivonatot, amin látszik a nettó jövedelmed."
Ühöm. Akkora agyak vannak itt hogy a fal adja a másikat...
bankszámla kivonat.... és ha kp-s fizetést kap és nincs is bankszámla?
hm?
Kérdező ezt a szösszenet ajánlom a figyelmedbe:
A bank feljelentésére hitelezési csalás és okirat hamisítás bűncselekményének alapos gyanúja miatt büntetőeljárás indul, melyben nemcsak a hiteligénylőt vonják felelősségre. A jövedelemigazolást aláíró munkáltató és az okiratot ténylegesen kiállító személy bűnsegédként vagy akár társtettesként szintén bíróság elé kerül.
Szóval röviden
a) igen, okirat
b) igen, a tartalma büntetőjogi felelősséggel terhelt a kiállító részéről
c) Btk. 373. § Csalás bűntette a munkáltató részéről kapásból
Az ilyen szemét csaló munkáltatót kapásból NAV OMFF és rendőrségen jelenteni párhuzamosan aztán azok keményen a farkára lépnek majd.
Persze te meg mehetsz új állás után... de én tutira feldobnám.
"bankszámla kivonat.... és ha kp-s fizetést kap és nincs is bankszámla?
hm?"
Egyszerű: akkor nincs hitel.
Akkor most megtudhatod, hogy sok bank nem ad enélkül hitelt.
Ha nem számlára kapod a fizut, akkor a bankok 80%-a szóba se áll veled. Sőt, sok hitelnél alapfeltétel, hogy a hitelező banknál legyen a folyószámlád.
"Ha nem számlára kapod a fizut, akkor a bankok 80%-a szóba se áll veled. "
Ühüm.
És ha én a maradék 20%-nál akarok felvenni hitelt akkor mi van?
Ez mellébeszélés nem a kérdésre a válasz.
Itt az volt a kérdés mi van akkor ha a munkáltatóm hazudik egy iraton ami ráadásul okirat is.
Azonnal fel kell jelenteni az ilyet.
Ha 10ből csak 5 dolgozó ezt tenné hamar nem történne ilyen.
De amíg 10ből 10 kussol és csendben lapít csak állása megmaradjon addig ez megy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!