Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ezért mit kaphatok?

Ezért mit kaphatok?

Figyelt kérdés

Ezért börtönbe megyek?

Eladtam egy telefont,ami mint kiderült levolt tiltva,és csak 40ezret ért,én pedig 80ezerért adtam el. Kaptam levelet tulajdon elleni szabálysértésről. Mire számítsak? A telefont én is úgy vásároltam.

2017. júl. 27. 22:26
1 2
 11/15 kovpet ***** válasza:

Azt nem értem, hogy hogyan gyanúsítanak meg valamivel, ami nem illegális.

Ha nekem van egy doboz gyufám és el tudom adni egy ezresért, akkor nem bűnöző vagyok, hanem jó kereskedő.

Nincs olyan bűncselekmény típus, hogy "túl drágán értékesített termék". Ha lenne, akkor is polgári per lenne és nem büntető.

Valamit nem mondasz el vagy nem úgy mondasz el, ahogy történt. De igyekszem kibogozni.

Az lehet, hogy lopott telefont adtál el (és vettél meg előtte), ez lehet orgazdaság és az, hogy nem működik és erről tudtál, csalás:

Szabs. törvény 177. § (1) Aki

a) ötvenezer forintot meg nem haladó értékre lopást, sikkasztást, jogtalan elsajátítást, orgazdaságot,

b) ötvenezer forintot meg nem haladó kárt okozva csalást, szándékos rongálást,

c) ötvenezer forintot meg nem haladó vagyoni hátrányt okozva hűtlen kezelést

követ el, úgyszintén, aki e cselekmények elkövetését megkísérli, szabálysértést követ el.

Na most, az a furcsa, hogy ha 80-ért adtad el, akkor miért 50 ezer alatti a kár? Hogy jön ki a 40, ha egyszer nem tudják használni, de 80-at fizettek érte? És ne mondd, hogy "annyit ér", mert ha nem működik, akkor semmit sem ér, ha meg működik, akkor annyit ér, amennyiért el lehet adni. Nincs a dolgoknak egy abszolút értéke.

Ha boltban veszek kotont, akkor pár száz forint, ha egy szállodában vagy és épp dugni akarsz, de nincs, akkor lehet, hogy megveszed a szomszédtól 10 ezerért is.

Én a helyedben beszélnék ügyvéddel.

Minden esetre: ez pénzbírság lesz csak, már ha tényleg elkövetted, amivel vádolnak. Mert mondom: ha nem tudtad, hogy lopott és nem tudtad, hogy nem működik (vagy épp hogy nálad még működött), akkor nem követtél el semmit szerintem.

De én nem vagyok jogász, ezért kellene eggyel beszélned, úgy, hogy ő konkrétan el is olvasná a papírokat.

2017. júl. 29. 10:02
 12/15 A kérdező kommentje:
Idézem: ,,Tekintettel arra,hogy a nyomozás adatai alapján az eladó ugyan a készülékez megküldte,csak azzal hálózatra nem lehet feljelentkezni,így hatóságunk a készülékről értékmegállapítást szerzett be,mely alapján ilyen formaban is a telefon értéke 40.000 Ft. Mivel a nyomozás során megállapítást nyert,hogy a *** ******* részére az eladó által megküldött telefon készülék értéke 40.000 Ft,amit a sértett 80.000 Ft-ért vásárolt,így a csalással okozott kár összesen 40.000 Ft.
2017. júl. 29. 12:27
 13/15 kovpet ***** válasza:

Ha ezt így leírták, az nagyon gáz. Mi értéke van egy olyan telefonnak, amivel nem lehet telefonálni? Ez abszurd. Szerintem azért csinálták így, hogy ne bűncselekmény legyen és hamarabb le lehessen zárni.

Mondjuk örülj neki, mert sima csalásért kaphatnál két évet is (elsőre nem kapnál persze), de a szabálysértésért nem kaphatsz.

A "Tevékeny megbánás"-t guglizd majd meg, de inkább keress ügyvédet.

Nem értem amúgy, hogy amikor kiderült, hogy rossz a telefon, miért nem adtad vissza a pénzt, akkor elkerülted volna az egész herce-hurcát.

2017. júl. 29. 12:44
 14/15 A kérdező kommentje:

Mert nekem nem szólt senki,állítólag kerestek,de ez nem így történt! Számomat se tudták.

Visszaadtam volna természetesen és most is visszaadnám.

2017. júl. 29. 13:06
 15/15 anonim ***** válasza:
Add vissza most, ügyedben is jó pont ill úgyis behajtják majd
2017. júl. 29. 20:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!