Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Sérti-e a szabadságjogokat,...

Sérti-e a szabadságjogokat, ha nem engednek bármikor ki a kollégiumból szabadidőmben?

Figyelt kérdés
Vidéki középiskolás kollégista vagyok. Nekünk hétvégén és ünnep napokon nincs kollégium de kérésére most március 15-én lesz. Kiálták, hogy 9-től 16-ig csak óránként 00-tól 10-ig lehet ki és bemenni. Előtte nem lehet utána pedig 8-ig lehet. Természetesen, gondolom, ha sürgős máskor is lehet. De ha nem engednek ki mondjuk boltba, akkor ez sérti a szabadságjogomat?

2017. márc. 13. 23:09
 1/6 anonim ***** válasza:
93%
Azzal, hogy kollégista vagy, elfogadod a kollégium szabályzatát. Ha a kollégiumban írott szabály az, hogy kimenő csak ekkor és ekkor van ( ha jól értem reggel 9-től délután 4-ig ), akkor be kell tartani. Amennyiben nem írott szabály, csak a tanár azt mondta hogy ez így lesz, akkor viszont korlátoz és jogos a felháborodásod, "megtámadhatod" a döntést.
2017. márc. 13. 23:16
 2/6 anonim ***** válasza:
95%

Nem.

Középiskoláról van szó,nyilván sokan nem is vagyok nagykorúak,az iskola ebben a korsávban még a szülői szerepet veszi fel és ha bármilyen probléma adódik,akkor a tanárok mennek börtönbe...

Majd ha már nagykorú leszel érettségivel,onnantól felsőoktatásban tojnak majd rá,hogy hova mész vagy mit csinálsz...

2017. márc. 13. 23:18
 3/6 anonim ***** válasza:
74%
Először tanuld meg a kötelességeidet, aztán foglalkozz a jogaiddal.
2017. márc. 13. 23:25
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Nem sérti, mivel kiskorúként a kollégium, vagy épp a tanintézmény, köteles a felügyeletedet biztosítani. Ha út közben elcsap egy busz, akkor őket veszik elő. Persze tudom, ez veled sose fordulna elő, elvégre te lennél az első a történelemben...

De nagykorúként se fogják engedni, hogy szabadom elmászkálj az iskolából/munkahelyről. Persze megteheted, de következményeket vonhat maga után, pl: kirúgás, fegyelmi.

2017. márc. 14. 08:48
 5/6 anonim ***** válasza:

Tisztázzuk. Nincs csak úgy szabadságjog. Konkrét jogok vannak ésszerű okokból.

Az emberi közösségek egyfelől hierarchizáltak, másfelől szabályok segítik a zökkenőmentes együttműködést. Ezért a szabály nem sért semmit, azt be kell tartani. A szabály lehet jó és rossz. A rosszaságnak mértéke van, továbbá lehet rossz az egész közösségnek, vagy csak egy részének. Ezt is tudják, akik szabályokat hoznak. Ezért arra is van szabály, mi a teendő ilyenkor. Sőt, szervezet is van e célra. Olyan nincs viszont, ha én szeretnék valamit, és egy szabály nem engedi, akkor az sérti a szabadságjogaimat.

A kijárást időben szabályozták, felkészülhettél. Ha boltra lenne szükséged, mikor nem lehet kimenni, az nem a szabadságjogaid megsértése, hanem a trehányságod megnyilvánulása. Miért nem gondoskodtál időben a dologról? Most tűrd el a hátrányt, hiszen magadnak okoztad. Vagy oldd meg másképp, ha elég találékonynak érzed magad.

2017. márc. 14. 18:21
 6/6 anonim ***** válasza:

A kérdezőnek:

A kollégium valóban felelősséget vállal érted, bár az tény, hogy a sok itt megnyilatkozó ..ggfejre nem érdemes hallgatni. Busz elüthet otthon, a szülői felügyelet mellett is, meg akkor is, amikor kimenőidőben vagy távol.

Az tény, hogy bizonyos esetekben, ilyen kollégiumi környezetben is megvalósulhat a személyi szabadság korlátozása nevű bűncselekmény, ha a kollégium vezetősége, vagy a nevelőtanárok visszaélnek a helyzetükkel.

Ebben az esetben én ezt nem látom, hiszen ahogy írod is, óránként lehetőséged lesz arra, hogy a kollégiumot elhagyd, bezárva tehát nem leszel.

2017. márc. 15. 06:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!