Sérti-e a szabadságjogokat, ha nem engednek bármikor ki a kollégiumból szabadidőmben?
Nem.
Középiskoláról van szó,nyilván sokan nem is vagyok nagykorúak,az iskola ebben a korsávban még a szülői szerepet veszi fel és ha bármilyen probléma adódik,akkor a tanárok mennek börtönbe...
Majd ha már nagykorú leszel érettségivel,onnantól felsőoktatásban tojnak majd rá,hogy hova mész vagy mit csinálsz...
Nem sérti, mivel kiskorúként a kollégium, vagy épp a tanintézmény, köteles a felügyeletedet biztosítani. Ha út közben elcsap egy busz, akkor őket veszik elő. Persze tudom, ez veled sose fordulna elő, elvégre te lennél az első a történelemben...
De nagykorúként se fogják engedni, hogy szabadom elmászkálj az iskolából/munkahelyről. Persze megteheted, de következményeket vonhat maga után, pl: kirúgás, fegyelmi.
Tisztázzuk. Nincs csak úgy szabadságjog. Konkrét jogok vannak ésszerű okokból.
Az emberi közösségek egyfelől hierarchizáltak, másfelől szabályok segítik a zökkenőmentes együttműködést. Ezért a szabály nem sért semmit, azt be kell tartani. A szabály lehet jó és rossz. A rosszaságnak mértéke van, továbbá lehet rossz az egész közösségnek, vagy csak egy részének. Ezt is tudják, akik szabályokat hoznak. Ezért arra is van szabály, mi a teendő ilyenkor. Sőt, szervezet is van e célra. Olyan nincs viszont, ha én szeretnék valamit, és egy szabály nem engedi, akkor az sérti a szabadságjogaimat.
A kijárást időben szabályozták, felkészülhettél. Ha boltra lenne szükséged, mikor nem lehet kimenni, az nem a szabadságjogaid megsértése, hanem a trehányságod megnyilvánulása. Miért nem gondoskodtál időben a dologról? Most tűrd el a hátrányt, hiszen magadnak okoztad. Vagy oldd meg másképp, ha elég találékonynak érzed magad.
A kérdezőnek:
A kollégium valóban felelősséget vállal érted, bár az tény, hogy a sok itt megnyilatkozó ..ggfejre nem érdemes hallgatni. Busz elüthet otthon, a szülői felügyelet mellett is, meg akkor is, amikor kimenőidőben vagy távol.
Az tény, hogy bizonyos esetekben, ilyen kollégiumi környezetben is megvalósulhat a személyi szabadság korlátozása nevű bűncselekmény, ha a kollégium vezetősége, vagy a nevelőtanárok visszaélnek a helyzetükkel.
Ebben az esetben én ezt nem látom, hiszen ahogy írod is, óránként lehetőséged lesz arra, hogy a kollégiumot elhagyd, bezárva tehát nem leszel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!