Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Közös tulajdonostárs köteles...

Közös tulajdonostárs köteles hozzájárulni az ingatlan fenntartásához?

Figyelt kérdés

Ha valaki örököl egy tulajdonrészt egy ingatlanból, köteles utána a saját részét illetően hozzájárulni valamilyen költségekhez?

Köszi.

2017. febr. 1. 09:28
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

Írtam is! Teljesen igaz!

Csak nem szerettem volna, hogy T.Kérdező félre értse.

Mivel örökölte, így egy adott tulajdon hányad az övé.

2017. febr. 1. 22:09
 12/22 anonim ***** válasza:
Szerintem nem értette félre. Ha a kérdező tulajdonostárs, akkor egy igen hasznos, de sajnos kevéssé közkeletű ismerettel gazdagodott.
2017. febr. 1. 22:45
 13/22 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm, tehát minden költség a haszonélvezőt terheli, de ha nem fizetőképes, akkor a többi tulajdonostárson behajtható.
2017. febr. 2. 05:51
 14/22 anonim ***** válasza:

Nem úgy.

Ha van haszonélvezője az ingatlannak, akkor csak ő tartozik fizetni az ingatlan terheit.

Ha nincs, akkor természetesen ez a kötelezettség a tulajdonost terheli, ám ha két vagy több tulajdonos is van, akkor ez a kötelezettség megoszlik.

Ha azonban az egyik tulajdonos hátralékba kerül, akkor az ő hátralékát a többi tulajdonostárson is behajthatják.

2017. febr. 2. 06:41
 15/22 anonim ***** válasza:

"tulajdonos hátralékba kerül, akkor az ő hátralékát a többi tulajdonostárson is behajthatják."

Csak sikerült megtéveszteni T.Kérdezőt!

Ez akkor igaz, ha közös a tulajdon!

Itt nem ez a helyzet.

Jelen esetben ha valamelyik tulajdonostárs tartozást halmoz fel (mindegy hol hogyan) és végrehajtási jog kerül bejegyzésre akkor nem ez egész ingatlanra, hanem csak a tulajdonostárs tulajdonára jegyzik be!

2017. febr. 2. 07:03
 16/22 anonim ***** válasza:

"Ez akkor igaz, ha közös a tulajdon!

Itt nem ez a helyzet.

Jelen esetben ha valamelyik tulajdonostárs tartozást halmoz fel ..."

Mondd, te jól vagy?

2017. febr. 2. 07:20
 17/22 A kérdező kommentje:

1 haszonélvező van, meg még egy tulajdonos, aki az ingatlanban lakik, illetve plusz egy tulajdonos, aki nem lakik az ingatlanban.

Szóval ha van haszonélvező, akkor minden teher az övé, illetve ha bármelyik tulajdonos hátralékot halmoz fel valahol, lefoglalhatják a tulajdonrészét.

2017. febr. 2. 07:25
 18/22 anonim ***** válasza:

Én teljesen jól!

T.Kérdező! Tehát van 3 tulajdonos, akik valamilyen tulajdoni hányad szerint tulajdonosai az ingatlannak (ezek közül az egyik az ingatlanban lakik), valamint van egy haszonélvező az (egész ingatlanra aki nem tulajdonos).

Jelen esetben a haszonélvezőnek kellene fizetnie minden üzemeltetési, fenntartási költséget.

Ha valamilyen rendkívüli költség merül fel azt a tulajdonosok a tulajdoni hányaduk szerint fizetik. (ha nincs haszonélvező és nem lakott az épület akkor minden felmerülő költséget így fizetnek).

Ha valamelyik tulajdonos (bárhol, bármilyen) tartozását peresítik (végrehajtási jog kerül bejegyzésre), akkor csak az Ő tulajdonár jegyzik be a végrehajtási jogot. Ha eljut az ügy az árverésig, akkor csak az Ő tulajdonát fogják árverésre meghirdetni.

2017. febr. 2. 08:07
 19/22 anonim ***** válasza:
(bocs azt akartam írni, hogy a haszonélvező is tulajdonos)
2017. febr. 2. 08:08
 20/22 anonim ***** válasza:

Bocsáss meg, de nem úgy tűnik.

1. A haszonálvező nemlehet tulajdonosa annak az ingatlannak, amelyen a haszonélvezeti joga fennáll.

2. A tulajdonosok egyetemleges felelőssége áll fenn a tulajdonuk vonatkozásábvan, ami azt jelenti, hogy bármely tulajdonostárs által felhalmozott tartozásért bármely más tulajdonos anyagi felelősséggel tartozik.

Magyarul, ha az egyik nem fizet, akkor a másiktól is behajthatják, de csak azt, ami az ingatlan üzemelésével kapcsolatos. Tehát, pl. banki kölcsönt nem, de vízdíjat, szemétszállítás költségét igen.

2017. febr. 2. 08:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!