Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Van ehez joga az igazgatónak?

Van ehez joga az igazgatónak?

Figyelt kérdés
Hétfőn behivattak az igazgatóhoz osztályfőnököm kiséretében valamint apát is behívták.Az igazgató azt mondta hogy az osztálykiránduláson amin ott volt a kémiatanárunk én az engedélye nélkül képet csináltam róla és feltettem az internetre.Én elmondtam hogy nem nem így történt,hanem egy live videót csináltunk a többiekkel facebookra amibe a tanárnő beleintegetett és válaszolgatott az osztálykirándulásra el nem jött tanulók kérdéseire.Elmondtuk neki hogy ez egy live videó és az osztályból látják.Ő azt mondta hogy ennek ne maradjon nyoma az interneten.Ez így is lett másnap mar leszedtem a videót.Az igazgató azt mondta hogy a tanárnő váltig állitja,hogy nem egyezett bele és hogy èn a szemèbe hazudtam.Én hiába mondtam el az igazat kb nem hittek nekem.Ez után az igazgató azt mondta hogy az én érdekemben mondja hogy keressek másik iskolát vagy "sajnos kènytelen lesz a rendőrségnél bejelenteni" szóval másnap már ne tegyem be a lábam az èpületbe..megjegyzem az osztályfőnököm egy kicsit sem állt ki mellettem annyit mondott,hogy segít másik iskolá keresni.Hát kössz..otthon ezt elmondtam és mivel anya a gyámügyön dolgozik,teljesen fel volt háborodva,mondta hogy ehhez nincs joguk főleg hogy tanköteles korú vagyok.Ma reggel bement anya az igazgatóhoz és ő azt mondta hogy hajthatatlan mert ezzel pèldát is akar statuálni (idén jött az igazgató)meg vannak tanúvallomásai,amik szintén jogtalanül készültek anya szerint mert nem volt ott az osztálytársaim gondviselője..tehát összefoglalva kirugtak egy katolikus gimnáziumból 15 éves(tanköteles korú létemre),azonnali hatállyal,úgy hogy eddig egy komolyabb intézkedés sem zajlott ellenem,4 éve járok ebbe az osztállyal,se az órákon sem a jegyeimre nincs különösebb panasz,beírásom sincs,azbérintett tanár nem jelent meg egy beszélgetésen sem .Ez így jogszerű?Mit tehetek ezen ügyben?

2016. nov. 15. 23:31
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
100%

Legfontosabb kérdés "Mit tehetek ezen ügyben?"

Nem kell semmit se tenni. Ez csak íjesztgetés.

Többi: Mivel ez legfeljebb polgári ügy, így a rendőrség, ha akarna se foglalkozhatna ezzel. A "tanárnő beleintegetett és válaszolgatott" ezáltal ráutaló magatartással beleegyezett a felvételbe. Mivel Live videó volt, így nincs további tartalom, ami el lehetne távolítani (remélhetőleg).

Igazgató is szóban azért "azt mond, amit akar", de fegyelmi eljárás hiányában nem tehet ki (tankötelesség esetében pedig csak akkor, ha van másik tanintézmény, ami átvesz), úgyhogy továbbra is be kell menned, mint bármikor máskor (sőt, akkor is kell, ha amúgy folyamatban lenne a fegyelmi).

Amúgy van egy olyan érzésem, hogy valami igencsak nagy félreértés áll a dolog mögött, de az tanárnő már szégyelli magát, hogy tisztázza.

2016. nov. 15. 23:57
 2/24 anonim ***** válasza:
100%
Szeritem menj nyugodtan az iskolába. A rebndőrség nem foglalkozik ilyen marhaságokkal. Tanköteles vagy, nem rúghatnak ki csak úgy.
2016. nov. 16. 00:11
 3/24 anonim ***** válasza:
37%

Először is nem egészen értem, hogy ha live videó volt, akkor hogy-hogy másnap szedted le. Tehát akkor csináltál egy live-ot, amit közben rögzítettél, és utána fölraktad. (Tehát itt kicsit már sántít a sztorid.)

Az első válaszoló súlyos tévedésben van a ráutaló magatartással kapcsolatban. Az, hogy beleinteget egy kamerába, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy beleegyezik a nyilvános megosztásba. Hihette azt is, hogy csak egy "home" videó készül, iskolai belső használatra. De mindegy mit gondolt, a tanárnő minimum félreértette a helyzetet, ami a te felelősséged lett volna, hogy elmagyarázd, hogy miről is van pontosan szó.

A lényeg a lényeg, hogy a tanárnő NEM ADTA egyértelműen a beleegyezését a nyilvános megosztásba, te pedig mégis megosztottad. Ezért te akár jogilag is felelősségre vonható vagy! (Akkor is, ha azóta már leszedted.)

Az egy külön sztori, hogy az iskolaigazgatónál mi történt. Van egy diák, aki azzal vádolja az egyik tanárát, hogy hazudik, a tanár meg a diákot vádolja, hogy hazudik. Először is el kéne dönteni, hogy ki mond igazat. Most a tanárnő véleményét nem ismerem, de neked nem hiszek, hiszen már trükköztél azzal, hogy live videónak nevezted a rögzített videót. Ezek szerint az igazgató is úgy döntött, hogy nem neked hisz.

Lehet, hogy mégis csak jobb lenne neked ezek után tiszta lappal indulni egy másik suliban, mert ebben a suliban már örökre elkapáltad magad.

Tudod, az igazgató az igazgató, a tanár az tanár, te meg csak egy diák vagy, és ráadásul többszörösen is hibáztál, amit nem is vagy hajlandó elismerni.

2016. nov. 16. 00:22
 4/24 A kérdező kommentje:

Köszönöm kedves első kettő válaszoló!

3.neked annyit hogy én teljes mértékben elismerem hogy hibáztam és eleve nem kellett volna ezt a videót elkészíteni..viszont csak az igazat mondtam.Annyi csakugyan kimaradt a leírásból hogy a videó péntek reggel került leszedésre mert mint live videó meg volt osztva.Nekem csak az furcsa hogy a tanárnő mást mondott mindenkinek.Az igazgatónak azt hogy képet csináltam az osztályfőnöknek azt hogy mások az óráján nézték a videót(ami lehetetlen hiszen ez az egész őszi szünetben történt és még pénteken leszedtem) és nem tölthette le senki.Értem az álláspontod..de te is értsd meg az enyém..utálom/utáltam az iskolát,viszont az osztályom imádtam..és 4 évet nem szeretnék csak úgy offolni..úgyhogy várom a további ötleteket/tanácsokat

2016. nov. 16. 01:07
 5/24 A kérdező kommentje:
És azt is mondta hogy nrm indult fegyelmi eljárás mert az ilyen meg olyan procedúrával jár,és ezért javasolja hogy menjek el,vagy feljelent..és én jogi pályára készülök nekem ez kettétörné az álmaimat ha lenne ebből akármilyen rendőrségi ügy..szóval ki vagyok tiltva az iskolából és anyával járjuk az iskolákat,hogy hova vennènek át így random év közbe,mert semmilyen haladékot nem kaptunk.Azt mondta anyának hogy amíg nem találunkn iskolát felment a tankötelezettség alól és leigazolja..és akármit mondott neki anya a 3 tanúvallomást lobogtatta hogy igen neki az ott van szóval mehet a rendőrségre.(erről annyit kell tudni,hogy osztálytársaim elmondták hogy szülő nem volt benn..az osztályfőnök feltett 3 kérdést amire igennel vagy nemmel válaszoltak és utána aláirattak velük egy előlre elkészített papírt..
2016. nov. 16. 01:11
 6/24 A kérdező kommentje:
És ha ezt a drága tanárnő kirándulás után két héttel intézi el a hátam mögött,hogy nekem nem szól semmit.szerintem aljas és gerinctelen dolog..és ezek után azt elvárnám tőle hogy eljöjjön a tárgyalásra..és ne sz@rjon ra magasrol..
2016. nov. 16. 01:14
 7/24 anonim ***** válasza:
100%
Én főleg azt nem értem, ha a videóban nem történt és nem hangzik el semmi olyan, ami a tanárt vagy bárki mást kellemetlen helyzetbe hozna, vagy negatívan érintene, akkor miért foglalkoznak ennyire vele? Mivel az internet és a technika korában élünk, szerintem nem kéne ilyen szigorúan venni az ilyen dolgokat, főleg, hogy semmi oylan nem hangzik el a videóban ami sértené valakinek a becsületét. Valószínűleg félreértés történt, lehet, hogy jobban ki kellett volna fejtened, hogy a videó felkerül majd az internetre, de a lényegen ez nem sokat váloztat. Ez egy neveztséges magatartás a tanár és az igazgató részéről és mivel eljárást nem áll szándékukban indítani ellened, így az egész csak egy üres fenyegetés. Nyilván azért is nem indítanak, mert nincs igazán semmi jogalapjuk rá, tehát üres blöff az egész.
2016. nov. 16. 05:43
 8/24 anonim ***** válasza:
100%

Fegyelmi nélkül nem rúghatnak ki.

Csináljatok minél nagyobb balhét az ügyből! Elsőre én leírnám az egész történetet és elküldeném a KLIK-nek.

Utána meg lehet keresni vele bármelyik sajtóorgánumot.

2016. nov. 16. 08:18
 9/24 anonim ***** válasza:
83%
Harmadik marhaságokat beszél. Nem sántít a sztori, a live videó feltöltésre kerül magától. Talán nem kéne ilyen lenéző stílusban írni ha nem értesz valamihez. Ez a "tanár az tanár, te meg csak diák vagy" duma nevetséges. Tehát akkor egy igazgató meg tanár kényére-kedvére szórakozhat veled meg kirúgathat? Persze..
2016. nov. 16. 08:42
 10/24 Andizsuzsi ***** válasza:
100%

Kérdező! Fogod szépen a cuccodat és beülsz órára. Valamelyik szülőd visszamegy az igazgatóhoz, közli vele, hogy súlyosan megsértette a tanuláshoz való jogodat és akadályozott a tankötelezettséged teljesítésében (tankötelezettség alól igazgató nem adhat felmentést, amíg az iskolával tanulói jogviszonyban állsz, nem korlátozhatja az iskolába járásodat). Valamint a fegyelmi eljárás nélküli azonnali kirúgással törvényszegést követtek el. (a köznevelési törvény pontosan leírja, hogy mikor, milyen módon lehet egy tanulót fegyelmi eljárás után kitiltani az iskolából, és az esetleges döntés ellen hol és milyen fellebbezéssel lehet élni). Kizárást csak jogerős fegyelmi határozattal lehet végrehajtani.

Amennyiben a tanár (csak ő, iskola nem illetékes ebben) feljelentést tesz a rendőrségen, akkor sem kell komoly büntetésre számítanod, a további pályafutásodat ez semmilyen formában nem befolyásolja.

"Ez után az igazgató azt mondta hogy az én érdekemben mondja hogy keressek másik iskolát vagy "sajnos kènytelen lesz a rendőrségnél bejelenteni"

Ez pedig simán fenyegetés. Az igazgató semmit sem jelenthet be a rendőrségen, a tanár tehetne feljelentést, bár kétlem, hogy beleállna.

2016. nov. 16. 08:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!