Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ugye ez nem bűncselekmény?

Ugye ez nem bűncselekmény?

Figyelt kérdés
25 éves fiú vagyok. kb 17 éves koromban, csináltam egy nagy hülyeséget. Felhivtam egy idős asszonyt akit nem ismertem és azzal csaptam be hogy egy hozzátartozója súlyos állapotban kórházba került de nem tudom ki az. Nem minősitő, rosszindulatú válaszokat kérnék, mert én magam és tisztában vagyok vele, hogy milyen csúnya dolog volt, de az akkori 17 éves észjárásom és a mostani az teljesen más, megváltoztam megkomolyodtam és nagyon bánom hogy csináltam kamaszkoromban ilyen dolgokat. A kérdésem az hogy ugye ezzel még nem követtem el büncselekményt, hisz nem fenyegetés volt csak egy hamis állítás. Nem hiszem hogy baja lett volna ettől a hölgynek, tehát lehet olyanon aggódom ami meg se történt, meg ugye lassan kilenc éve lesz.
2016. nov. 14. 08:29
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:
Már nem tehetek arról hogy ilyen voltam 17 évesen. Azóta megváltoztam már.
2016. nov. 14. 09:37
 12/24 anonim válasza:
Hát ez nem volt valami szép tőled.
2016. nov. 14. 09:38
 13/24 anonim ***** válasza:

De, a riadalomkeltés az bűncselekmény. (Nem minden "poén" vicces, mert van, amelyik bűncselekmény.)

A bűncselekmények enyhébb kategóriája, tehát nem bűntett, hanem vétség. Azonban vétségért is kiszabható két év letöltendő is, bár telefonbetyárkodásért valószínűleg csak pénzbüntetést kapnál. Az esetedben a jó hír az, hogy már elévült.

2016. nov. 14. 10:27
 14/24 anonim ***** válasza:
19%
Jézus figyel.
2016. nov. 14. 10:52
 15/24 A kérdező kommentje:
Ha valaki rosszat tesz és belátja, átérzi a súlyát szerintem a fentiek megbocsájtanak
2016. nov. 14. 11:01
 16/24 anonim ***** válasza:
0%

Ez sima gyerek csíny. Akkor lenne bűn, ha többször szórakoztál volna vele. Vagy mindenki pont őt szemelte ki és te meg beállsz a körbe. Az már zaklatás lett volna.

De minek rágódsz ezeken egyáltalán? Ha annyira zavar és tisztázni szeretnéd magad, menj el egy paphoz és gyónjd meg.

2016. nov. 14. 11:09
 17/24 anonim ***** válasza:
66%

# 16

"Ez sima gyerek csíny. Akkor lenne bűn, ha többször szórakoztál volna vele."

A BTK nem ismeri azt a fogalmat, hogy gyerekcsíny.

Ez az eset, mint "riadalomkeltés", "vétségnek" számít (tehát a bűncselekmények enyhébb kategóriája tartozik). Ha többször szórakozna vele, az már "zaklatás" lenne, ami már "bűntett" (tehát a bűncselekmények súlyosabb kategóriájába tartozik).

Nem tudom, miért gondolják sokan azt, hogy bármiféle poénkodást megtehetnek mások rovására, minden jogi következmények nélkül.

Tessék kérem szépen tudomásul venni, hogy nem lehet másokkal szemben bármit megtenni. Hagyjuk most a dolog morális dimenzióját, de vannak konkrét törvények is. És a törvények nem ismerete nem ment fel annak alkalmazása alól, ez a római jog egyik alapelve.

Ráadásul teljesen kontraproduktív ez a mentalitás, mert te itt biztatod a köznépet arra, hogy "áááá, ez csak egy diákcsíny, nem komoly", aztán majd annyira elszaporodik a jelenség, hogy a mostani szigornál még szigorúbb büntetési tétel alá fog esni. "Áááá, nem komoly." Lópikulát nem.

2016. nov. 14. 11:33
 18/24 anonim ***** válasza:
Pontozz le nyugodtan, hülyegyerek.
2016. nov. 14. 11:49
 19/24 A kérdező kommentje:
De ne egy 17 éves kori bün miatt itéljetek meg. Azóta lassan 9év eltelt és megkomolyodtam
2016. nov. 14. 12:31
 20/24 anonim ***** válasza:

"Azóta lassan 9év eltelt és megkomolyodtam"

Remélem hogy igazat szólsz.

2016. nov. 14. 12:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!