Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Öngyilkosság előtt készített...

Kedves kata kérdése:

Öngyilkosság előtt készített végrendelet, távoli rokonok?

Figyelt kérdés

A helyzet: barátom közeli barátja sajnos sikeres öngyilkosságot követett el többszöri sikertelen kísérlet után. Végrendeletét már korábban megírta, amiben közeli barátaira hagyta a vagyonát. Formailag elvileg érvényes. Emellett szülei, nagyszülei nem élnek, ő egyedülálló volt, gyermektelen.

Konkrétan idézek: "Minden egyéb tulajdonom, aminek örökléséről végrendelkezhetek, a következőképpen öröklődjön: (...)". Ebbe tartozik bele a lakása, és a bankszámláján levő pénz. Százalékosan osztotta fel a közeli barátok között. Emellett néhány ingóságot külön is felsorolt, hogy kinek jusson a közeli barátok közül.

Jelenleg a hagyatéki eljárás az illetékes közjegyzőnél van, hagyatéki tárgyalás és semmi más még nem volt. Barátom bement egyszer beszélni vele. Ami feltűnt, hogy ez alapján közjegyző megkereste a távoli rokonokat (unokatestvérek, esetleg nagynéni, nagybácsi). Miért, szokás ezt tenni ilyenkor?

Mire lehet majd számítani?

2016. aug. 19. 21:00
1 2
 11/20 kovpet ***** válasza:

"mennyire könnyen támadható a végrendelet, így, hogy öngyilkos lett"

Nem látom az összefüggést. Mi köze a halála okának a végrendeletéhez? Mondjuk egy életbiztosításhoz van köze, az nem fizet öngyilkosság esetén. Érthető okokból.

"A végrendeletet már korábban megírta, ha ez számít"

Ez morbid. Még szép, hogy előtte írta.

2016. aug. 21. 10:38
 12/20 anonim ***** válasza:

"Minden vagyonról rendelkezett a végrendeletben, ezt feljebb a végrendeletből származó idézettel próbáltam is bemutatni. "

- Ez akkor a józanságát bizonyítja. Nem vagyok valami gazdag, de képtelen volnék az összes tulajdonomat maradéktalanul összeírni.

2016. aug. 21. 10:58
 13/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat megint azoknak, akik képesek voltak személyeskedés nélkül írni!

Kovpet drága, te vagy a morbid, abban a mondatban az volt a lényeg, hogy KORÁBBAN. Nem pedig aznap.

2016. aug. 21. 16:17
 14/20 A kérdező kommentje:
Ja, az öngyilkosság tényéről valaki állította, hogy azzal érvelhetnek a végrendelet megtámadásakor, hogy nem volt beszámítható amiatt. Nem tudom, ez mennyiben igaz, emiatt írtam le az ügyről többet ezzel kapcsolatban.
2016. aug. 21. 16:40
 15/20 anonim válasza:

Szia

8-9-es válaszoló vagyok. A nem beszámítható állapot tipikus esete az időskori szenilisség, vagy egy súlyos beteg esetében az, ha a beteget a fájdalmai miatt morfiummal kezelik, már nincsen belátási képességei birtokában. Az öngyilkosság nem ilyen. Ha valaki térben és időben el tudja magát helyezni, tudja, hogy kicsoda, hány éves stb. az képes végintézkedést tenni. Egy per estében orvosi papírokkal kellene igazolniuk a rokonoknak, hogy nem volt erre alkalmas állapotban. Szóval nem lenne könnyű dolguk. Szerintem nem kell ettől tartani.

Gyakori, hogy az ilyen távoli rokonok, ha idősek, messze laknak, el sem mennek a tárgyalásra, és írásban sem nyilatkoznak sem)

Ha pl kézírással tett végrendeletet, akkor az is egy erős érv, hogy belátásánál volt, hiszen tudta a saját, és a nevezett örökösei adatait stb.

2016. aug. 21. 19:13
 16/20 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm szépen, ez is sokat segített!
2016. aug. 22. 15:52
 17/20 A kérdező kommentje:
8-9-es: azt nem tudod véletlenül, mennyi idővel a hagyatéki tárgyalás előtt szokták értesíteni az érintetteket?
2016. aug. 23. 21:18
 18/20 anonim ***** válasza:

kb egy hónappal a tárgyalás időpontja előtt szokták kiküldeni az értesitést.

Még egy dolog lehetséges, ez gyakran előfordul, hogy esetleg volt az illetőnek valami földtulajdondarabkája, amit örökölt, aztán elfelejtett. Sokszor akad ilyen nagyapáknak visszautalt osztott, többnyire kicsike értéket képviselő, senki által se művelt földdarabka, ami meg tudja bonyolitani a hagyatéki tárgyalást. És ha erről elfeledkezett a végrendeletben, akkor ezt a sok rokon vagy megörökli, vagy lemond róla az állam javára, de a közjegyzőnek akkor is kötelessége rendezni a dolgot, hogyha 10ezer forintot ér a földdarab és 20-an öröklik.

2016. aug. 23. 21:46
 19/20 A kérdező kommentje:
Köszi. Nem hiszem, hogy erről van szó, mert összességében rendelkezett minden vagyonáról (a külön felsorolt és megjelölt néhány ingóságon túl) százalékos arányokban.
2016. aug. 23. 22:48
 20/20 anonim válasza:
Szia, 8-9-es vagyok, ha csak belföldiek az idézendők, akkor legalább két héttel előtte ki kell küldeni az idézést, de lehet egy hónap is, a lényeg, hogy 2 hétnél kevesebb nem.
2016. aug. 25. 13:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!