Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogyan lesz végrendelet?

Slezák Róbert kérdése:

Hogyan lesz végrendelet?

Figyelt kérdés
Èdesanyámat ápolom már 6 éve, egyre rosszabb az állapota.Sajnos végrendelet nem lett csinálva,testvèreim csak a pillanatot várják mikor jöhetnek az Örökségèrt, hogy lehetne megoldani ne semmizzenek ki? vagy Én dönthetek a vègrendeletèről?

2016. jún. 1. 08:32
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Csak akkor, ha cselekvőképes és nincs gondnokság alatt a végrendelet írásakor. Ilyen esetben közjegyzői letétbe tehető a végrendelet és az édesanya halálakor érvényesíthető. Ha nem és eltartási szerződés sincs, akkor nincs erre mód.
2016. jún. 1. 09:26
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Még ha írna is végrendeletet, testvéreidnek akkor is járna a köteles rész.
2016. jún. 1. 10:23
 3/12 kovpet ***** válasza:

Eltartási szerződés tényleg jobb lenne.

"Én dönthetek a vègrendeletèről?"

Te a sajátodról dönthetsz. Az övéről nyilván csak ő.

2016. jún. 1. 10:25
 4/12 anonim ***** válasza:
0%

Köteles rész kikerülhető lenne, ha édesanyád élne a kitagadással, miszerint feléje se néznek és méltatlanok az örökségre. Megint csak közjegyző kell.

Nyilván arról van szó ebben az esetben, hogy az anya nem akarja kitagadni egyik gyerekét sem vagy megfosztani az örökségétől, akkor sem ha nem látogatják. Erre csak a gondozó gondol.

2016. jún. 1. 10:29
 5/12 anonim ***** válasza:
77%
A köteles rész nem ilyen egyszerű. Nagyon nyomós indok kell, hogy valaki végrendeletben kitagadhassa az örököseit, pl. ha az életére törnek. Az nem indok, hogy "feléje sem néz"!
2016. jún. 1. 10:52
 6/12 anonim ***** válasza:
37%

#4-es jól írja, nem értem miért van lenullázva.

Én a nagynénémet ápolom napi szinten és ha esetleg elhunyna gyermek hiányába kapnék van 20 millió kp-t 4 ingatlant,meg szőlőt. De sanszos, nem él a néni a lehetőséggel mert nem vagyok vallásos, szóval bár nem tudok róla kitagadhatott mert ateista vagyok, jelen esetben a egyház kapja a fenn említett vagyont én meg aki 12 éve ápolom a nagy semmit... ez ilyen, nem az örökség számít hanem az, hogy köteles vagyok ezen kívül ellátni hiszen egyetlen rokonom a nagyvilágba, bár én se gondoltam volna, hogy 32 évesen egy 101 éves nénit kell ápolnom, mert nem akar elmenni a szoc. otthonba, bár nem is engedném, nem bírná. Inkább bántson engem, mit sem őt ott.

Ha elhunyna akkor vagy kifizeted a részüket a tesóknak vagy feleztek...

2016. jún. 1. 12:22
 7/12 anonim ***** válasza:
62%
#6 Az ateizus nem elegendő ok az érvényes kitagadáshoz.
2016. jún. 1. 12:34
 8/12 kovpet ***** válasza:

"köteles vagyok ezen kívül ellátni hiszen egyetlen rokonom a nagyvilágba(N)"

Tudtommal csak egyeneságon él tartási kötelezettség, akkor is csak bírói ítélet alapján. A szülőd testvére nem egyenes ág.

Ha te eltartási nélkül ápolod 12 éve (ráadásul úgy, hogy esélyes, hogy nem is örökölsz utána), akkor vagy nagyon szereted őt vagy nagyon nagy balek vagy, már ne haragudj.

Most az egyházi vonalra nem írok semmit, pedig lenne véleményem, de ez itt off-topic.

2016. jún. 1. 12:35
 9/12 anonim ***** válasza:
37%
De indok, monda egy ügyvéd meg tanultam is. És szerintem inkább balek vagyok, vagy csak egyik oldalról van szeretet, engem utál a néni mert nem vagyok vallásos, volt hogy meg is dobott pelussal meg van, hogy direkt nem megy el illemhelyre, de ha jönnek a barátnői nekem takarodás van.. vannak ilyen helyzetek is.. de a kérdezőnek jobb a helyzete. Esetleg kérdező nem gondolt arra, hogy nem bírják a tesók úgy látni anyukát? Van egy ilyen oldala is a történetnek...
2016. jún. 1. 12:47
 10/12 kovpet ***** válasza:
Semmi közöm hozzá, csak kíváncsi vagyok: ha utál és anyagi hasznod sincs belőle és nem is kötelességed, akkor mi a francért csinálod? Önsorsrontó vagy? Vagy mazochista?
2016. jún. 1. 12:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!