Végrendeletben egy anya hagyhat-e haszonélvezeti jogot a fiára?
Haszonélvezetet lehet végrendelettel is alapítani, viszont nem lehetsz ugyan azon a részen haszonélvező és tulajdonos is. Vagyis ha örökölsz tulajdonrészt, akkor legfeljebb a testvéred részén lesz haszonélvezet.
Mégha haszonélvezet terheli is a testvéred tulajdonát, attól még eladhatja.
"mi van akkor ha nekem 51 a tesómnak pedig 49% tulajdonrészt adna? Ennek volna-e értelme?"
Nem. Teljesen felesleges.
"Mégha haszonélvezet terheli is a testvéred tulajdonát, attól még eladhatja. "
Oké eladhatja, de mégis ki venné meg tőle ha továbbra is én lennék az ingatlan egyedüli haszonélvezője? Hiszen kirakni az újdonsült tulaj (pontosabban fogalmazva a háznak az 50%-át újonnan birtokló) sem tudna, jól gondolom?
Az veszi, aki csak akarja. Főleg, hogy ilyen esetekben jóval ár alatt kerül értékesítésre.
Pl a család vesz olcsón a gyerekének egy haszonélvezettel terhelt ingatlant. Amúgy se használnák, de mire felnő már valószínűleg lesz rá lehetősége. Vagy csak szimplán hosszútávú befektetésként tekintenek erre, és később továbbadnak rajta. Persze nyilván olyat vásárolnak leginkább, ahol idősebb a haszonélvező.
Nos teljesen nem. Viszont bármely tulajdonostárs kérheti bíróságon a közös tulajdon megszüntetését, így (legrosszabb esetben) kényszerárverezés lehet, amitől eladásra kerül minden tulajdonrész. Vagyis csak 50% haszonélvezet marad.
Ez a fél részre kiterjedő haszonélvezet alapesetben nem értelmezhető, csak ha (közös megegyezéssel, vagy bíróság által) meg van osztva az ingatlan.
Ez az egész egyre rosszabbul hangzik :(
Akkor mit javasolsz, mi legyen a megoldás a helyzetre? Rám kell íratni a házat, ez volna az egyetlen biztos megoldás? Vagy esetleg olyan kiegészítéssel, hogy halálom után húgomra kell hogy maradjon az ingatlan ill. ha esetleg eladnám akkor az összeg 50%-a őt illetné? Ilyet kikötést tehetne-e édesanyám?
"Akkor mit javasolsz"
Nem javaslok semmit, főleg, hogy azt se tudom konkrétan mit akarsz. Haszonélvezetet, tulajdonjogot, utóbbi esetben használni, eladni, bérbeadni...
Lényeg az, ha több embernek van ugyan azon tulajdonjoga, akkor ezt bíróságon megszüntetheti.
"azt se tudom konkrétan mit akarsz. Haszonélvezetet, tulajdonjogot, utóbbi esetben használni, eladni, bérbeadni... "
Egyszerűen: életem végéig benne lakni. De akkor jól értem hogy erre az egyetlen "biztos módszer", ha én leszek az egyedüli tulajdonosa az ingatlannak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!