Féltestvér kizárása az öröklésből, és a köteles részből is!?
Olvasgattam a témával kapcsolatban, és mivel nekem nincs feleségem, se utódom, nem élnek a szüleim, se pedig a nagyszüleim, akkor halálom esetén elméletileg a két édestestvérem, és a féltestvérem örökölne tőlem.
Viszont a féltestvéremmel nem vagyok jóba, nem akarom hogy utánam örököljön.
Na de hiába írnék végrendeletet, a féltestvérem a köteles részre igényt tarthat.
Ugyanakkor bizonyos okokra hivatkozva kizárhatom őt az öröklésből, és akkor a köteles részre sem tarthat igényt?
Ilyenekre gondolok, hogy soha semmit nem kaptam tőle, (születésnap, karácsony), nem jött el édesanyánk temetésére, nem segített be temetési költségekbe, többször volt már letöltendő börtönbüntetése, alvilági életet él, drogozik stb.
Ugye ezek elegendőek ahhoz, hogy kizárjam őt az öröklésből?
Tudtommal csak az egyeneságiaknak jár a kötelesrész. A te esetedben a szüleid örökölnek, s mivel nem élnek, így az ő örökségük szál oldalra. Ha végrendelkezel, akkor szvsz nem lesz kötelesrész.
Egyébként köteles részből a törvény szerint kizárható, aki erkölcstelen életet él, öröklés idején börtönben van.
#2 jól mondja, testvérnek nem jár kötelesrész, a törvény így szól:
"7:75. § Kötelesrész illeti meg az örökhagyó leszármazóját, házastársát és szülőjét, ha..."
Mellesleg ha járna is neki kötelesrész, az csak a többi testvéred törvényes örökrészének a hatoda lenne, mivel ő csak féltestvér, tehát csak az egyik szülő után háramlana rá a kötelesrész mértéke szerinti egyharmad. És az általad leírtak alapján simán ki lehetne tagadni a kötelesrészből is.
Egyszerűen csak írj egy végrendeletet, ami szerint ő nem kap semmit, és akkor nem is fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!