Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Magánvádas dolgoknál a magánvá...

Magánvádas dolgoknál a magánvádló kvázi az ügyész, na de milyen jogosítványai vannak? Mennyiben veheti át az ügy jogosultságait?

Figyelt kérdés

nyilván hatósági nincs, szal ügyészi hatáskör nélkül nyomozhat amit akar, gondolom én (kivéve, amit feketén, kapcsolatok révén persze megold esetleg)

De pl. ha van egy bármilyen bűnügy és a vádlott ad a védelmében iratokat a bírónak, akkor magánvádas esetben ezeket az iratokat a magánádló is látja vagy ekkor is csak a bíró? Azért kérdezem mert abszolút nekem van nyert ügyem, de az iratokban olyan szenzitív adatok is vannak, amiket nem adok ki akkor, ha a magánvádló kezébe is kerül a bírón kívül.

szóval ez hogy van? ha én a védelmemben beadok X iratokat a bíróságra, azokat meglátja a magánvádló vagy sem?

2016. aug. 14. 15:11
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Szerintem meg Te nem érted a lányeget.

Ha úgy adnád be az iratot, ahogy mondtam, akkor csak a nyilvános, anonimizált példányt ismerhetné meg a magánvádló, a zárt borítékot csak a bíró nézhetné meg, és a zárt adatot jogszerűen nem adhatná ki.

Ha viszont tényleg a perben elhangzott, azzal összefüggő állításod miatt jelentett fel a polgári perbéli ellenfeled, akkor nem kell semmiféle iratot beadni, csak indítványozd, hogy a bíróság az eljárást - erre tekintettel - szüntesse meg. A perben tett, az ügy tárgyával összefüggésben álló tényállítás vagy kifejezés akkor sem valósíthat meg becsületsértést vagy rágalmazást, ha egyébként az a becsület csorbítására alkalmas.

2016. aug. 15. 13:03
 12/14 A kérdező kommentje:

nem, nagyon nem erről van szó. nem a perben elhangzott dolog, ahogy írtam, ez csak a puszta aljaskodás na meg az érdekek az adtok megszerzése érdekében, mivel tudja jól, hogy az érdemi védekezéshez be kell adnom azokat az adatokat is, amelyekre nagyon fáj a foga.

ez viszont így történt:

"Ha úgy adnád be az iratot, ahogy mondtam, akkor csak a nyilvános, anonimizált példányt ismerhetné meg a magánvádló, a zárt borítékot csak a bíró nézhetné meg, és a zárt adatot jogszerűen nem adhatná ki. "

pontosan ezt tettem, ennek ellenére kiadta. ... no comment. de most mit csináljak, jelentsem fel a bírót? meg nézd, én elhiszek neked mindent, csak vedd figyelembe, hogy nem bp-en vagyunk, hanem egy porfészeknek az uram-bátyám alapon működő falubíróságán. és akkor ennyi a történet. már olyanról is beszámoltak h bíró úr drága szépen haza vitte az iratanyagot, hogy a polgári perbéli ellenféllel (aki itt meg a magánvádló ugye) szépen nyugodtan tanulmányozhassanak mindent, sőt, le is másolt nem keveset, ezt magam láttam (mármint a fénymásolt példányokat az ellenfélnél, és majdnem eldobtam magam persze), na most mondd meg, hogy lépjek fel ezek ellen? vidéken más ám az élet, nyilván Bp-en nekem se lennének ilyen gondjaim ...

De ha tudsz megoldást, szívesen veszem. üdv.

2016. aug. 15. 13:30
 13/14 anonim ***** válasza:
Na most azt ne mondd, hogy tegnap 18:03-kor írtam ezt, Te ma beadtad, ő hazavitte, lemásolta, kiadta és Te ezt láttad - ma 13.30-ig.
2016. aug. 15. 21:25
 14/14 A kérdező kommentje:

jaj nekem, nézd, ha szted hazudok, akkor teljesen mindegy, kár győzködnöm, meg dehogy akarlak. egyébként ez egy több éves story tehát dehogy tegnap óta ahogy írtad.

de mondjak akkor még egy olyat, amit úgyse hiszel? ha már lúd, akkor legyen kövér: találtak vmit, amire úgy gondolták h az alapján királyul magánvádat lehet beadni, csak éppen kifutottak a 30 napos határidőből. nos kérlek, vidéken mi ilyenkor a megoldás? haverbíró szépen rába..a a pecsétet úgy, mintha 5 nappal korábban érkezett volna, és máris rendben minden. mondd meg őszintén, te ez ellen hogy védekeznél?

Tudom, ilyen nem történhet meg stb, de .... szóval a valóság néha rácáfol ám bőven a képzeletre is.

Na mindegy, nem fárasztalak akkor tovább, sok ilyen kis cuki dolog van amit mesélhetnék, de a végén még gyanús lesz vkinek ...

(egyébként ne viccelj már, még ki is kérte magának a bíró, hogy ő miért ne vihetné haza az iratanyagot "tanulmányozni"... aztán az egy más kérdés h mi meg szépen kilestük, hogy "pont véletlenül" megjelent nála esti szeánszra a kedves magánvádló (dehogy irattanulmányozásra, nyilván csak teáztak, én vagyok a rosszmájú, tudom)

2016. aug. 17. 08:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!