A haszonélvezeti jog miért ér többet, mint a tulajdonjog?
Vegyünk egy egyszerű, ámde gyakori példát: én kapok egy házat, ahol valaki idióta / nem szívlelt ismerős vagy rokon lakik. Annak az illetőnek valamilyen úton módon haszonélvezeti joga van. Ő lakhat az ÉN házamban, ő azt csinál az ÉN telkemen amit akar, és nem rakhatom ki őt a SAJÁT tulajdonomból.
De miért? Miért ér többet a haszonélvezeti jog mint a tulajdonjog?
http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__torvenyek-jog__78580..
Gondolom ez is a te kérdésed.
Nyilván sz.r helyzetben vagy, de szerintem azért van így, hogy más esetekben, pl. valakit ne tehessenek az utcára a házából, gondolom.
A haszonélvező jogosult az ingatlant használni és az ingatlannak hasznát szedni.
A tulajdonosnak tulajdonjoga van, de ez nem aztjelenti, hogy mindig és minden körülmények között övé a használat joga.
A tulajdonjog, birtokjog és használati jog különböző fogalmak, ne keverd őket. Attól, hogy tulajdonjogod van, nyugodtan lehet másnak használati joga. Ez a te tulajdonjogodat nem érinti. Ugyanígy lehet valami a birtokodban, ami nem a te tulajdonod, és vice versa.
Haszonélvezet nem úgy lesz, hogy rádtüsszentenek a buszon... Nem "valamilyen úton módon" lett.
Nem ér többet, csak más.
A haszonéklvezeti jogok azért találták ki hogy amikor a papa mama ráíratja a házát a pici fiára lányára jóindulatból, akkor a pici gyermeke ne dobhassa ki a házából a papát meg a mamát.
ovisan leírva ezért van és ezért ér többet a haszonélvezeti jog.
haszonélvezeti jog általában nem vélelen illet meg valakit...
Azt nem írtad le miért van haszonélvezeti joga a bent lakó rokonodnak.
Lehet hogy övé volt a tulajdon jog csak rád íratta valamiért mi?:-D
Erre te meg ki akarod rakni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!