Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A tulajdonjog az tényleg...

A tulajdonjog az tényleg gyengébb mint a haszonélvezeti jog?

Figyelt kérdés

A helyzet a kov. novérem vett egy hétvégi házat de faterom él benne és az o nevén van a haszonélvezeti jog.

Namost én megakarom venni novéremtol azt az ingatlant ,de csak úgy hogy a faternak ne legyen haszonélvezeti joga.

A kérdés végulis az hogy ezt apám megvétózhatja mondhatja ,hogy nem adhatja el novérem mert az ové a haszonélvezeti jog?

2015. febr. 12. 13:14
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Olyan nincs,hoyg erösebb vagy gyengébb jog, mindegyiknek megvannak a korlátai.

A haszonélvezö az, akinek joga van eldönteni, hogy ki élhet az adott lakásban, és ha akarja, a tulajdonost is kizárhatja a lakáshasználaból.

A haszonélvezeti jogot megszüntetni nem lehet, kivéve ha a haszonélvezö beleegyezik abba, hogy pénzben megváltsák vagy lemond róla valami okból.

A tulajdonos eladhatja a lakást, de ezzel a haszonélvezeti jog nem szünik meg, és adott esetben az új tulajdonos sem használhatja a lakást.

A ti esetetekeben a házat megveheted a növéredtöl, nem kell az apátok beleegyezése. Viszont attól, hogy te leszel a tulajdonos, ö ugyanolyan jogon fogja továbbra is használni azt és te nem tehetsz ez ellen semmit.

A haszonélvezeti jogot nem tudod sem te, sem a növéret megszüntetni az apa beleegyezése nélkül.

2015. febr. 12. 13:38
 2/4 A kérdező kommentje:

De ha én megvásárlom az ingatlant ,akkor nemcsak nekem hanem apámnak is kell illetéket fizetnie?

ÉS mi a helyzet ajandékozás esetén mmint az illetékkel?

2015. febr. 12. 14:00
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Apádnak nem kell illetéket fizetnie, mert az ö számára (jogilag) nem változott semmi, ö nem vett és nem adott el semmit, és minden joga ugyanßugy megmaradt.

Az ajándékozás esetén nem tudom, hogy hogy van az illeték testvérek esetében. De az ajándékozás megtámadható és semmissé nyílvánítható 10 éven belül az ajándékozó örökösei által. (mármint ha meghalna az ajándékozó, akkor az örökösök visszakövetelhetik bizonyos esetekben.) Errl egy erre szakosodott ühyvéd/közjegyzö tud pontos felvilágosítást adni.

2015. febr. 12. 15:32
 4/4 anonim ***** válasza:

Igazából ez csak egy nagyon leegyszerűsített összefoglalója a dolgoknak, jogilag meg sem áll, de lényegében mondhatjuk, hogy igen.

Sok mindenben ugyanis csak a haszonélvező jogosult dönteni.

2015. febr. 14. 10:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!