Jelenleg ügyészségi szakban lévő, büntető ügyben. Mire számíthatok?
Az ügy előzménye: http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__rendorseg__7425221-g..
2016. június 6.-án kaptam egy 3 oldalas levelet, az ügyészségtől. Az ügyészség közli velem, hogy a gyanúsítotti ki hallgatásomon tett panaszomat el utasítja. Az indoklás lényege amivel a panaszt, az ügyészség el utasította az volt hogy: - ".......a gyanúsítás ellen azzal jelentett be panaszt, hogy nem követett el bűncselekményt. A PANASZ NEM ALAPOS." - Ugyan akkor az ügyészség hozott egy határozatot arról hogy az adott ügyben a nyomozást két hónappal meg hosszabbítják. Mert... és itt is az indoklás az érdekes! Indoklás: " A nyomozás célja a bűncselekmény felderítése, az elkövető kilétének megállapítása, és a bizonyítás eszközeinek fel kutatása, biztosítása. Jelen bűnügy teljes körű felderítése az eddigi nyomozási határ idő nem volt elegendő. A tényállás alapos és hiánytalan, valóságnak megfelelő felderítése érdekében további nyomozati cselekmények elvégzése szükséges. Minderre figyelemmel a nyomozás határidejét a rendelkező részben foglaltak szerint két hónappal meghosszabbítottam." - Most akkor mi is a tényállás? - Továbbra is engem gyanúsítanak az adott ügyben. De az ügyészség a panaszomat el utasította azzal, hogy a panaszom nem volt alapos, és az ügyészség egyben elrendeli a nyomozás meg hosszabbítását. Na erről lenne szó kérem. Na meg arról, hogy ez idáig ház kutatást sem tartottak pedig az adott ügy már 2015. december 21.-óta tart. Épp ezért nem is értem, hogy milyen bizonyítás eszközök felkutatása és biztosítására van szükség. Már csak azért sem értem mert, ez idő alatt 2015.12.21. - 2016.06.06. közötti időszakban akár tucat számra is megsemmisíthettem volna olyan bizonyítékot, amelyről jelenen pillanatban, és az idáig (2015.12.21. - 2016.06.06) tartó időszakban, nem is tudhattam vagy tudok róla hogy az adott bizonyíték az valóban bizonyíték lenne az adott ügyben. Ilyenkor mi a teendő? Mivel továbbra is első számú gyanúsítottként kezelnek, de és itt jön az a de! Mert az elkövető kilétének felderítése érdekében hosszabbították meg a nyomozást. Tehát most akkor jelen állás szerint gyanúsított vagyok, vagy sem? És mit nyomoznak még ilyenkor, és milyen nyomozati cselekményekre számíthatok? Sok a nyitott kérdés, és a bizonytalanság! Bűnös vagyok-e vagy sem? - Én nem érzem magam bűnősnek! Legalább is jelen állás szerint! Tud-e valaki értelmes választ adni, az adott témába?
Nézd, ez azt jelenti, hogy nem áll még úgy a nyomozás, hogy minden létező szálat felderítettek volna, vagyis vádat tudnának emelni.
És igen, ha a te neved szóba jött, ha a jelen pillanatban rendelkezésre álló bizonyítékok alátámasztják, hogy elkövethetted azt, amivel gyanúsítanak, akkor te maradsz gyanúsított. De nyilván, mindent ki kell vizsgálni és pontosan felderíteni, hogy teljes legyen a dolog. Ezért hosszabbították meg a nyomozás határidejét.
A panaszodat pedig azért utasították el, mert alapos a gyanú arra nézve, mert az eddigi bizonyítékok alátámasztják, hogy elkövetted azt, amivel gyanúsítanak.
De persze, ez nem zárja ki azt, hogy esetleg más is benne van, vagy esetleg akár más is elkövethette.
Mert az, hogy gyanúsítanak valamivel, az nem jelenti azt, hogy tuti te követted el. Csak téged gyanúsítanak vele. Ezért kell a teljes körű nyomozás. Mert ha esetleg olyan bizonyítékok is felmerülnek, amik meg azt fogják bizonyítani, hogy esetleg más követte el, vagy más is benne volt, akkor megszüntetik az eljárást ellened, és már nem leszel gyanúsított, vagy mást is meggyanúsítanak.
Ha pedig lezárult a nyomozás és megvan minden bizonyíték, amik meg pont alátámasztják, hogy már pedig te voltál, akkor pedig vádemelés lesz belőle és akkor te már vádlott leszel.
Ameddig nem tolnak előzetesbe, addig hadd nyomozgassanak.
Az előzetes a problémásabb, azt elég gyér indokolással is indítványozzák sokszor, a bíró meg általában úgyis azt teszi, amit az ügyész indítványoz, főleg nyomozás során.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!