Osztálytársam eltörte a mobilom, ilyenkor mi a helyzet?
Egy 2 hónapos iPhone 6S-ről van szó. (abból is a 128-as)
Dolgozatot írtunk, ki kellett tennie mindenkinek az első padra a telefonját mint mindig.
Mikor beadtuk a dolgozatot, el lehetett venni a saját telefonunkat. Osztálytársam pedig sietett, félrenyúlt, lelökte az enyémet. Kijelző teljesen tropára tört, és nem is kapcsolódik be.
A helyzet az hogy nem akarja kifizetni az osztálytársam a telefon árát. Voltam szervizbe, ahol azt mondták hogy alaplapcsere+kijelzőcsere kellene, nem éri meg, egy új jobban megérné.
Ugye a telefon ára kb 280.000 ft. Ez valóban sok, de az a helyzet hogy ezt nem ám apuci vette, 2012 óta gyűjtöttem pénzt majd az akkori csúcs telóra, pl az elmúlt 2 nyarat végig melóztam.
Osztálytársam kifogása hogy a szülei együtt nem keresnek ennyit, neki pedig még hétvégi bulikba sincs pénze. Ez valóban igaz lehet, de akkor is kárt tett, és 4 év spórolásom és munkám ment kárba.
Ha teszek feljelentést, szerintetek lesz eredménye?
Mert tényleg nem hiszem hogy ő vagy a szülei ki tudnák fizetni. De én akkor sem tudok ebbe belenyugodni hogy volt, most meg nincs.
"Figyelj, én a devizásokat is ostobának tartottam, mert nem tájékozódtak rendesen, és úgy vettek fel devizahitelt, hogy azt sem tudták, mi az a deviza. "
de az sem tudták, mi az a hitel :)...
Itt nem (elsősorban) az irigységről van szó, hanem arról, hogy feltett egy jogi kérdést, erre a válaszok 90%-a életvezetési tanácsokkal szolgál, amiben kifejtik, hogy még jó, hogy ő viselje, mert minek vett 300.000 forintos telefont.
Szóval: Ki a f"sz kérdezte, hogy jól tette vagy sem? Arról nem beszélve, hogy mindenki szeme előtt a 300.000 forint lebeg és nem tudnak elvonatkoztatni. Ha egy 20.000 forintos telefonról lenne szó, jogilag és erkölcsileg is ugyanaz a helyzet. De nem, itt 300.000 forint volt, szóval szívjon. Ez nem tartozik a józan ítélőképesség körébe.
Kérdezem én: Ha erre vágyott, nem halál mindegy itt az emberek többségének? Ha neki ez a jó, és se nekem , se másnak nem árt, nem totál mindegy? Majd ő idővel eldönti, hogy jó vagy sem, valóban kellett vagy sem, de más preferenciáit ne alakítgassuk már kéretlenül, mert csak ő tudhatja, hogy ez mekkora boldogságot okoz neki.
Az irigység ott mutatkozik meg, hogy bár milliószám vagyunk, akik mást preferálnak, másban fektetnek annyi pénzt, ami szintén másnak tök értelmetlen, azt azonban mégsem tudjuk elfogadni, ha más másban leli a boldogságot. Mert az felesleges, hülyeség, stb. Hagyjuk meg mindenkinek a lehetőséget.
Mi a történet tanulsága? Ne vegyen 300.000 forintos telefont, mert eltörhetik? Akkor végső soron mindenki vonuljon egy barlangba, mondjunk le a földi javakról, hiszen azokat is elveszthetjük, ellophatják, megsemmisül, és akkor minek dolgoztunk (bár egy buddhista vagy cinikus ezzel nyilván egyetértene)? Ez is egy megoldás, csak éppen a veszélyeket máshogyan is el lehet kerülni anélkül, hogy mindenről lemondanánk.
A lényeg: az események tanulságát hagyjuk meg neki, mert az ő élete, ő tudja, hogy mi a fontos, és mi, más preferenciákkal a büdös életben nem fogjuk neki ugyanazt a tanácsot megadni, mint amit ő a saját preferenciái alapján megtapasztalhatna. Persze lehet alternatívákat kínálni, de a hülyézés, az ostobázás, a hibáztatás nem alternatíva, hanem strikf"szság, teljesen felesleges, hatását el nem érő, mert az ember nem így működik. Persze tudom, hogy itt minden bölcs minden más ember tanácsát megfogadja, de azért viszonyítsunk az átlagemberhez.
#43 +1
Sok álszent csíra nem hiszem el. Nekem Lg G4 van 180 ezerért vettem 1 hónap nyári gyakorlatból ha nekem lelöknék minimum egy saller úgy hogy nyoma marad utána mehet dolgozni hogy kifizesse és nem érdekelne milyen helyzetbe kerül mivel ő volt a béna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!