Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Osztálytársam eltörte a...

Osztálytársam eltörte a mobilom, ilyenkor mi a helyzet?

Figyelt kérdés

Egy 2 hónapos iPhone 6S-ről van szó. (abból is a 128-as)

Dolgozatot írtunk, ki kellett tennie mindenkinek az első padra a telefonját mint mindig.

Mikor beadtuk a dolgozatot, el lehetett venni a saját telefonunkat. Osztálytársam pedig sietett, félrenyúlt, lelökte az enyémet. Kijelző teljesen tropára tört, és nem is kapcsolódik be.

A helyzet az hogy nem akarja kifizetni az osztálytársam a telefon árát. Voltam szervizbe, ahol azt mondták hogy alaplapcsere+kijelzőcsere kellene, nem éri meg, egy új jobban megérné.

Ugye a telefon ára kb 280.000 ft. Ez valóban sok, de az a helyzet hogy ezt nem ám apuci vette, 2012 óta gyűjtöttem pénzt majd az akkori csúcs telóra, pl az elmúlt 2 nyarat végig melóztam.

Osztálytársam kifogása hogy a szülei együtt nem keresnek ennyit, neki pedig még hétvégi bulikba sincs pénze. Ez valóban igaz lehet, de akkor is kárt tett, és 4 év spórolásom és munkám ment kárba.

Ha teszek feljelentést, szerintetek lesz eredménye?

Mert tényleg nem hiszem hogy ő vagy a szülei ki tudnák fizetni. De én akkor sem tudok ebbe belenyugodni hogy volt, most meg nincs.

2016. máj. 25. 19:20
1 2 3 4 5
 21/47 anonim ***** válasza:
100%

Jogilag különbség van a széndékos és a gondatlanságból elkövetett rongálás iránti kárigény közt. Itt egyértelműen az utóbbi eset áll, viszont te is felelősséggel vagy azért, mert kitetted a pad szélére a telefonod. Így, ha pert is kezdeményezel, azt habár megnyered, de akkor is csak a kár egy részét fogod tudni követelni.

(szüleinek pedig semmi köze ehhez az egészhez)

2016. máj. 25. 21:39
 22/47 anonim ***** válasza:
62%
Jajj bántjátok itt ezt a szegény kérdezőt! Hát már hogy venne tokot rá? Akkor nem látszana, hogy mekkora királyarc. Hisze nem a telefon a lényeg, hanem az alma, hogy mindenki lássa, azt nem szabad elrejteni! Ez meg, mikor kötelezően ki kell tenni mindenki elé, hát a legjobb pillanat a villogásra, hisz így mindenki meg tudja csodálni.
2016. máj. 25. 21:43
 23/47 anonim ***** válasza:
52%

nekem látszik az alma

500 ft az átlátszó tok a nyugati aluljáróban

2016. máj. 25. 21:45
 24/47 anonim ***** válasza:
67%

#17 "A tanuló által okozott kárt a szülő köteles megtéríteni."

Ugyanabból a házirendből.

2016. máj. 25. 21:49
 25/47 anonim ***** válasza:

"az okozott kárt jelenteni köteles, a szándékosan okozott kárért a szülőt anyagi felelősség

terheli"

szándékosság esetén, de szerintem ez is csak az iskola tulajdonára vonatkozik, hiszen mi a fenét kellene jelenteni?!

valamint kötelességmulasztás

"Amennyiben a tanuló előzetes engedély vagy bejelentés nélkül hoz az iskolába a tanuláshoz

nem szükséges dolgot, és ez a tanítási idő alatt kiderül,( pl. mobiltelefon ) a tanuló köteles az

engedély vagy bejelentés nélküli dolgot leadni a nevelőnek megőrzésre a tanítás végéig. Első

alkalommal az engedély vagy bejelentés nélkül az iskolába hozott dolgot a tanuló a tanítási

nap végén visszakapja, a további esetekben azonban ezeket a dolgokat az iskola csak a

szülőnek adja át. "

ez a dolgozatnál kipakolás szerintem a tanár nem jogkövető magatartásából eredő baleset

a tanár a hibás, javaslom minősített esetté nyilvánítását, hiszen a tanárnak kellene igazán betartani a házirendet

2016. máj. 25. 21:56
 26/47 anonim ***** válasza:

Az is egy másik szempont, hogy ha a tanulót kötelezik az értéktárgya leadására, onnantól nem tud felelősséget vállalni a biztonságáért, vagyis ha a tanár arra kötelezi, hogy dolgozat alatt tegye ki az első padra, jogos volna, hogy az ezidő alatt keletkezett károkért az iskola, vagy ha erre a házirend nem jogosítja fel, akkor a tanár vállalja az anyagi felelősséget.

Ha pedig a házi rend nem specifikálja, hogy az okozott kár csak az iskola tulajdonában okozott kárt jelenti-e, akkor tök mindegy mit gondolnak és mire értik. Ha általánosságban van megfogalmazva, általánosságban érvényes. Más területeken ilyen pontatlan megfogalmazásokért embereket küldenek börtönbe és milliós, százmilliós büntetéseket szabdak ki. Ezért olyan rohadt szájbarágósak a használati utasítások és felhasználói licencszerződések.

2016. máj. 25. 22:39
 27/47 anonim ***** válasza:
27%
Majd tanulsz ebből, hogy ilyen drága telefont nem cipelsz be oda! Ha most nem tört volna össze szinte biztos, hogy akkor meg ellopták volna előbb-utóbb.
2016. máj. 25. 23:00
 28/47 anonim ***** válasza:
64%

Úristen ezek a commentek.......

Legközelebb írd azt, hogy 30 ezer ft volt a telefon:)

2016. máj. 25. 23:06
 29/47 anonim ***** válasza:
37%
Ezt úgy hívják, hogy tanulópénz.
2016. máj. 26. 00:20
 30/47 A kérdező kommentje:

Egy eltalálta hogy nem volt tok, és mondja mindenki :)

Közben meg képzeljétek el, volt.

Mivel kiderült nagyon szegények a gyerek szülei, így ezt most tényleg benyeltem. De arra kíváncsi lennék, ha nem mondtam volna el milyen telefonról van szó, meg az értékét, ilyen hozzászólások jöttek-e volna.

2016. máj. 26. 15:26
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!