Öröklés eladott ház után?
Olyat hallottam, hogyha szülő eladja a házat és 10 éven belül meghal, akkor ugyanúgy örökölnek házból a gyerekek mert az hagyaték részét képezte.
Vagy hogy van ez és egyáltalán igaz?! HA igaz akkor kaphatnék hozzá egy jogszabályt is?
Hogy képezné a hagyaték részét, ha már nem volt birtokában?
Jól is néznénk ki, ha vennék egy házat, majd hat év múlva megjelennének az emberek, hogy most már övék a ház, húzzak el.
Ha eladja a házat akkor az már az új tulajdonosé. Ahhoz senkinek semmi köze.
Az érte kapott vételár viszont természetesen a hagyaték részét képezi, ha megvan még a halál pillanatában.
Egyébként szabadon elkölthető, ehhez a leendő örökösöknek semmi közük, amíg a leendő örökhagyó még életben van.
Jézusom, ezt nem tudom, honnan kutyultad össze... Esetleg az osztályra bocsátási kötelezettséggel kevered, amikor az egyik örökösnek még életében ajándékoz, és az is beleszámít az örökség mértékébe??
"7:56. § [Osztályrabocsátási kötelezettség]
(1) Ha több leszármazó közösen örököl, mindegyik örököstárs köteles a hagyaték értékéhez hozzászámítani annak az ingyenes adománynak az értékét, amelyben őt az örökhagyó életében részesítette, feltéve, hogy a hozzászámítást az örökhagyó kikötötte, vagy a körülményekből arra lehet következtetni, hogy a juttatást a hozzászámítás kötelezettségével adta.
(2) Osztályrabocsátási kötelezettség terheli a közösen öröklő leszármazókat akkor is, ha az örökhagyó végintézkedése alapján öröklik a törvényes örökrészüknek megfelelő hányadot.
(3) A szokásos mértékű ingyenes adományt és a tartásra rászorult leszármazó részére nyújtott tartást akkor sem kell osztályra bocsátani, ha azt az örökhagyó kifejezetten kikötötte."
"Jézusom, ezt nem tudom, honnan kutyultad össze... Esetleg az osztályra bocsátási kötelezettséggel kevered, amikor az egyik örökösnek még életében ajándékoz, és az is beleszámít az örökség mértékébe?? "
Na-na, az is ajándék is csak akkor számít bele, ha az örökhagyó kifejezetten úgy adta az ajándékot, hogy ez majd halála után hozzátartozik az örökséghez. Ha erről nem nyilatkozott külön, akkor nem számít bele a hagyatékba.
"vagy a körülményekből arra lehet következtetni, hogy a juttatást a hozzászámítás kötelezettségével adta."
Még az sem tűnik fel, hogy bemásoltam a törvényszöveget? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!